Συνέντευξη - Ott Tanak: «Ποτέ εύκολος αγώνας το Ακρόπολις, μπορώ να είμαι γρήγορος με τη Hyundai»


Λίγα λεπτά πριν την υπερειδική στο Ολυμπιακό Στάδιο, το Car and Driver Greece συνομίλησε με τον Ott Tanak, που μίλησε για τη σεζόν της Hyundai ως τώρα, το σερί των νικών του και το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ / ΦΩΤΟ: HYUNDAI
  • 9/9/2022

Τα θηρία και οι δαμαστές τους κατέφτασαν στην Ελλάδα για τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις έχει θέση στο καλεντάρι του WRC.

Αναμέσά τους, ο Ott Tanak. 

Ο πρωταθλητής του 2019, τότε με Toyota, οδηγεί πια για τη Hyundai, που δεν έχει διανύσει και εύκολη σεζόν ως τώρα.

Έχουν έρθει τρεις νίκες, σε Σαρδηνία, Φινλανδία και Βέλγιο, αλλά το i20 N Rally1 έχει δείξει πως έχει ζητήματ αξιοπιστίας, και αρκετά θέματα με την σταθερότητα του πίσω μέρους.

Ο Εσθονός, όμως, νιώθει καλά στο αυτοκίνητο μετά τις βελτιώσεις που έγιναν σε αυτά ανά τους αγώνες, και μίλησε στο Car and Driver Greece με ενθουσιασμό για το Ακρόπολις.

Ο Ott Tanak, πρωταθλητής του 2019, τότε με Toyota, οδηγεί πλέον για τη Hyundai και είναι από τα φαβορί για τη νίκη στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.
Ο Ott Tanak, πρωταθλητής του 2019, τότε με Toyota, οδηγεί πλέον για τη Hyundai και είναι από τα φαβορί για τη νίκη στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Πως νιώθεις με την επιστροφή σου στην Ελλάδα μετά τον περσινό αγώνα και την επιστροφή του Ράλλυ Ακρόπολις στην Ελλάδα;

«Η δεύτερη χρονιά είναι πάντα πιο εύκολη από την πρώτη. Η τελευταία φορά ήταν πριν 10 χρόνια οπότε προφανώς είναι ένας πολύ ξεχωριστός αγώνας, και θα έπρεπε να βρίσκεται στο καλεντάρι κάθε χρόνο. Δεν είναι ποτέ ένας εύκολος αγώνας, επίσης αρκετά απαιτητικός, αλλά είναι πολύ ωραία που είμαστε ξανά εδώ.»

Πως ήταν το shakedown σήμερα το πρωί;

«Το shakedown πήγε καλά, τίποτα δραματικό συνέβη, όλα λειτουργούσαν σωστά, ο έλεγχος των συστημάτων πήγε καλά, και είμαστε έτοιμοι για το Ράλλυ.»

Πώς βλέπεις για τις ελπίδες σου εδώ μετά τις δύο συνεχόμενες νίκες σου στη Φινλανδία και το Βέλγιο, και μάλιστα σ διαφορετικές συνθήκες; Πιστεύεις ότι μπορείς να το επαναλάβεις αυτό και να κατακτήσεις την τρίτη συνεχόμενη νίκη;

«Εξαρτάται πολύ από το πως θα πάει σήμερα, η θέση μας στο δρόμο δεν είναι τόσο δυνατή, οπότε θα είναι δύσκολα αύριο, αλλά ας δούμε αν μπορούμε να μείνουμε σε επαφή με τα πράγματα και όχι τόσο μακριά από τους επικεφαλής. Μετά από αυτό απομένουν μόνο δύο μέρες οπότε θα δούμε στη συνέχεια.»

Πιστεύεις ότι αν αυτά τα αποτελέσματα, οι δύο συνεχόμενες νίκες, είχαν έρθει νωρίτερα μέσα στη σεζόν, θα μπορούσες να παλέψεις για το πρωτάθλημα;

«Ναι, προφανώς πλέον δεν πάμε για το πρωτάθλημα, λίγο-πολύ έχει αποφασιστεί ήδη, αλλά είναι επίσης σημαντικό να είμαστε δυνατοί και να βελτιωθούμε, η επόμενη χρονιά είναι ήδη πολύ κοντά, οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι αυτό.»

Βλέποντας τον Kalle [Rovanpera] να πηγαίνει τόσο καλά στο Yaris, θα ήθελες να δεις κάποια μετακίνηση; Θα ήθελες να σε δεις σε ένα διαφορετικό αυτοκίνητο;

«Είναι εφικτό να είμαι γρήγορος και με τη Hyundai, παρόλο που αντιμετωπίσαμε δυσκολίες στην αρχή της σεζόν. Το αυτοκίνητο ήταν κακό στην αρχή και η εξέλιξη ήρθε αργά, όμως τώρα επιστρέφουμε, οπότε του χρόνου μπορούμε να είμαστε γρήγοροι με τη Hyundai.»

Ποιες είναι οι ελπίδες της ομάδας για το ράλλυ;

«Είναι βασικά το πρώτο ράλλυ που χρειαζόμαστε και την αξιοπιστία με το μέρος μας, επειδή το ράλλυ είναι αρκετά δύσκολο. Τους τελευταίους τρεις αγώνες όλα πήγαν αρκετά ομαλά, χωρίς να είναι δύσκολα για το αυτοκίνητο, όμως τώρα θα είναι αρκετά δύσκολο τόσο για το αυτοκίνητο όσο και για τα ελαστικά, οπότε ακόμα μία διαφορετική πρόκληση. Ας δούμε, ελπίζω η αξιοπιστία μας να είναι εκεί και να είμαστε ανταγωνιστικοί.»