Έτσι θα μάθεις την ηλικία των ελαστικών στο αυτοκίνητο - Τι ισχύει με την ημερομηνία λήξης (video)


Τα ολοκαίνουρια ελαστικά ενός αυτοκινήτου μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει να γερνούν πριν καλά-καλά τοποθετηθούν. Δείτε πώς θα μάθετε την ημερομηνία κατασκευής τους.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 4/10/2023

Πριν από λίγες μέρες σας παρουσιάσαμε το ρόλο που παίζει η κόκκινη και η κίτρινη κουκίδα που βρίσκεται στα ελαστικά και τις χρήσιμες πληροφορίες που δίνουν για τη σωστή λειτουργία τους, προκειμένου να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη οδική συμπεριφορά ενός οχήματος.

Ωστόσο οι σημάνσεις που συναντά κανείς στα ελαστικά είναι πολλές και χρήσιμες. Η πιο γνωστή αφορά τη διάστασή τους, όμως υπάρχουν και άλλες ενδείξεις που μπορεί να μοιάζουν ακατανόητες, αλλά αποτελούν συντομογραφίες για μια σειρά από πληροφορίες, όπως ο δείκτης φορτίου, ο δείκτης πίεσης, η μέγιστη ταχύτητα, το είδος του ελαστικού, ο κωδικός του κατασκευαστή.

Μία από τις πιο χρήσιμες πληροφορίες αποτελεί η ένδειξη για την ηλικία του ελαστικού. Πρόκειται για έναν τετραψήφιο αριθμό ο οποίος βρίσκεται στο τέλος μιας σειράς συντομογραφιών μετά από τη λέξη DOT (Department of Transportation, Αμερικανικό Υπουργείο Μεταφορών) και γνωστοποιεί την ημερομηνία κατασκευής τους. Αυτός ο κωδικός αποτελείται από 4 ψηφία. Τα δύο πρώτα δηλώνουν την εβδομάδα κατασκευής και τα επόμενα δύο το έτος.

Αν για παράδειγμα αναγράφεται 2321, σημαίνει ότι το ελαστικό κατασκευάστηκε την 23η εβδομάδα του 2021, ενώ σε περίπτωση που αναφέρει 0920, όπως στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου, πρόκειται για την 9η εβδομάδα του 2020.

Γιατί είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε την ημερομηνία κατασκευής του ελαστικού; Η απάντηση δίνεται από το σύνολο, σχεδόν, των εταιρειών που κατασκευάζουν ελαστικά και επισημαίνουν ότι έχουν ένα όριο ηλικίας. Αυτό είναι τα 10 έτη. Αν τα ελαστικά δεν έχουν αντικατασταθεί 10 χρόνια μετά την ημερομηνία κατασκευής τους, θα πρέπει να αλλαχθούν με καινούρια, ακόμα και αν το επίπεδο φθοράς τους είναι μικρό. Το ίδιο ισχύει και για τις ρεζέρβες.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι 5 χρόνια μετά την ημερομηνία κατασκευής τους, θα πρέπει να ελέγχονται συχνά από έναν ειδικό για να εξακριβώνεται η κατάστασή τους. Και σαφώς θα πρέπει να ελέγχεται και η πίεσή τους, τουλάχιστον κάθε μήνα.

Βέβαια, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η ηλικία του ελαστικού δεν αποτελεί «εγγύηση» για την απόδοσή του. Ο τρόπος χρήσης, αποθήκευσής του (σε περίπτωση που δεν έχει τοποθετηθεί σε όχημα), αλλά και οι καιρικές συνθήκες στις οποίες εκτίθεται παίζουν ρόλο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Η γήρανσή του ξεκινά από την τοποθέτησή του, εξαιτίας της ύπαρξης του συμπιεσμένου οξυγόνου στο εσωτερικό του. Δείτε τη σχετική ανάλυση της Michelin στο παρακάτω video: