Αλλάζει χέρια ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα - Έρχονται αυξήσεις στα διόδια (video)


Την Παρασκευή 29 Μαρτίου πέφτουν οι υπογραφές στη σύμβαση για την 35ετή παραχώρηση του οδικού άξονα. Έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 28/3/2024

Το πολυετές «σίριαλ» για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Παρασκευής 29 Μαρτίου όπου αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές της σύμβασης ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ (75%) – EGIS PROJECTS SA (25%).

Το εταιρικό σχήμα, μετά την υπογραφή της σύμβασης, θα πάρει στα «χέρια» του τον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο στην Ελλάδα για 35 χρόνια.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τις προηγούμενες ημέρες υπεγράφη και η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τους υπουργούς Υποδομών και Οικονομίας που επιτρέπει την αύξηση στις τιμές των διοδίων της Εγνατίας και απομένει η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πηγή: Σύλλογος Εργαζομένων της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.
Πηγή: Σύλλογος Εργαζομένων της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.

Η ΚΥΑ ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για να αυξηθούν οι τιμές από τα 0,03 € ανά χιλιόμετρο, που ισχύει σήμερα στα 0,04 €, ενώ τα επόμενα χρόνια θα φτάσει την τιμή των υπόλοιπων αυτοκινητόδρομων (0,065 € ανά χιλιόμετρο). Την ίδια στιγμή θα καταργηθούν οι δωρεάν μετακινήσεις για τις τοπικές κοινωνίες και τους άνεργους.

Η κοινοπραξία θα αναλάβει τη συντήρηση και τη λειτουργία του οδικού άξονα μήκους 658 km καθώς και των τριών κάθετων αξόνων συνολικού μήκους 225 km. Το ποσό που θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο με την υπογραφή της σύμβασης φτάνει το 1,4 δις ευρώ, ενώ η συνολική αξία της παραχώρησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2,7 δις ευρώ μαζί με τις υποχρεωτικές επενδύσεις που θα γίνουν και τα αναμενόμενα έσοδα από τη λειτουργία του.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην παραχώρηση

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ήταν από την πρώτη στιγμή αντίθετος στην παραχώρηση. Μάλιστα δημοσίευσαν οικονομοτεχνική μελέτη σε μια προσπάθεια να τεκμηριώσουν ότι μόνο η δημόσια διαχείριση προασπίζεται το πραγματικό Δημόσιο Συμφέρον. Παράλληλα, στον επίσημο λογαριασμό του Συλλόγου στο YouTube δημοσιεύτηκε ένα σύντομο ντοκιμαντέρ όπου αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να δοθεί η Εγνατία Οδός σε ιδιώτες.

Ενόψει της υπογραφής τής σύμβασης, ο Σύλλογος ανακοίνωσε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 29 Μαρτίου μέσω της παρακάτω ανακοίνωσης:

«Εξαιτίας της αλλαγής ημερομηνίας (κατά μία μέρα) υπογραφής της σύμβασης παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των Καθέτων Αξόνων από το δημόσιο και τον πλειοδότη του διαγωνισμού εκποίησης του παγίου για 35 χρόνια ο Σύλλογος Εργαζομένων προκηρύσσει ΑΠΕΡΓΙΑ και παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μακεδονίας την Παρασκευή  29/3/2024 και ώρα 12:00.

Ο Σύλλογός μας ήταν πάντοτε και συνεχίζει να είναι πλήρως αντίθετος με τη Παραχώρηση, αποδεικνύοντας με αδιάσειστα οικονομοτεχνικά στοιχεία και τεκμηριωμένες μελέτες την πάγια θέση του, ότι μόνο η δημόσια διαχείριση της οδού προασπίζεται το πραγματικό Δημόσιο Συμφέρον.

Πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και της δημόσιας οικονομίας που ξεκίνησε από 2011 και λιθαράκι – λιθαράκι έβαλαν όλες οι κυβερνήσεις ώστε να φτάσουμε, μέσα από  αδιαφανείς διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ, σε αυτό το σημείο υπογραφής σύμβασης.

Δημοσιεύσαμε έγκαιρα μελέτη, που επιμελήθηκε από έγκριτους οικονομολόγους, με την οποία, για άλλη μία φορά, αποδείχθηκε το ανυπόστατο και ατεκμηρίωτο της παραχώρησης. Ενημερώσαμε έγκαιρα ότι με τη σύμβαση παραχώρησης το κόστος διοδίων της Εγνατίας Οδού από τα 3 λεπτά ανά χιλιόμετρο θα αυξηθεί σταδιακά σε περίπου 7,5 λεπτά, δηλ. δυόμιση φορές πάνω.

Ζητήσαμε από το Υπουργείο Υποδομών να ορίσει την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» ως φορέα εποπτείας της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού λόγω της αντικειμενικής τεχνογνωσίας του έργου που μελέτησε, κατασκεύασε και λειτούργησε, ώστε να εκπροσωπεί το Δημόσιο στις δεδομένες μελλοντικές διεκδικήσεις του παραχωρησιούχου, αλλά το Υπουργείο δεν δέχθηκε αλλαγή του σχετικού όρου της σύμβασης πριν την υπογραφή της.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν μαζί μας το δικαίωμα των Ελλήνων και ξένων πολιτών να διέρχονται από τον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της χώρας με ασφάλεια και οικονομία, χωρίς τα πανάκριβα διόδια που θα επιφέρει η Παραχώρηση.

Να υπερασπιστούν μαζί μας τον μέχρι σήμερα αγώνα μας και να διεκδικήσουν και νέα αντικείμενα υποδομών για την εταιρεία της Βόρειας Ελλάδας που σχεδίασε, υλοποίησε και λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια ένα πάγιο 7 δις που υλοποιήθηκε με δημόσιο χρήμα.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ = ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ

Προκηρύσσουμε 24ωρη απεργία του Συλλόγου την Παρασκευή 29.03.2024

Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ  στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα γίνει στη είσοδο του Υπουργείου Μακεδονίας στις 12:00»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λευκάδα-Αθήνα σε 3 ώρες και 20 λεπτά: Δείτε το video από τον νέο αυτοκινητόδρομο

Οδηγός περνάει τα διόδια Λαγκαδά με 192 km/h και χτυπά με δύναμη στις μπάρες (video)

Θεσσαλονίκη: Πόσα αυτοκίνητα θα μπαίνουν στον Flyover ανά ώρα (videos)