Η Tesla εγκατέλειψε τα σχέδια για φθηνό EV - Οι λόγοι πίσω απ' την απόφαση


Το πολυαναμενόμενο ηλεκτρικό μοντέλο των 25.000 ευρώ της Tesla, δε θα περάσει τελικά στη γραμμή παραγωγής.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: TESLA
  • 8/4/2024

Εδώ κι αρκετό καιρό, η Tesla βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας ενός νέου, οικονομικού ηλεκτρικού οχήματος, του οποίου το κόστος δε θα ξεπερνούσε τα 25.000 ευρώ. Το επονομαζόμενο Model 2 θα τοποθετούνταν στη βάση της γκάμας της αυτοκινητοβιομηχανίας, προσφέροντας στους πελάτες της μία πιο προσιτή, αλλά ταυτόχρονα «πράσινη» επιλογή.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον CEO της εταιρείας, Elon Musk, μάλιστα, το νέο EV θα περνούσε στην παραγωγή πριν τα τέλη του 2025 και το λανσάρισμά του θα ξεκινούσε το επόμενο έτος. Αυτή θα ήταν η πρόταση της Tesla, που θα λειτουργούσε ως αντίπαλος των Volkswagen ID.2, Renault 5 E-Tech και MG 4.

Ο λόγος που χρησιμοποιούμε παρελθοντικό χρόνο έγκειται στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί φέρονται να έχουν εγκαταλείψει αυτό το πλάνο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι το πρότζεκτ έχει πλέον ακυρωθεί, ωστόσο η πλατφόρμα που εξελίχθηκε γι αυτό θα χρησιμοποιηθεί για ένα εντελώς διαφορετικό εγχείρημα.

Η Tesla αναμένεται να εισέλθει στον τομέα των ρομποταξί, αξιοποιώντας εκεί την τεχνολογία που προοριζόταν αρχικά για το Model 2. Τα αυτόνομα ταξί φαίνονται να είναι το κύριο ενδιαφέρον του Musk αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την πηγή του δημοσιεύματος.

Τα σχέδια της αυτοκινητοβιομηχανίας σχετικά με την υλοποίηση του Project Redwood, όπως είχε ονομαστεί, ήθελαν το Model 2 να πωλείται σε τεράστια κλίμακα, με την παραγωγή του να αγγίζει έως και τις 700 εκατ. μονάδες, στον κύκλο ζωής του.

Καίρια για τη βιωσιμότητα του πρότζεκτ ήταν η νέα τεχνική παραγωγής της Tesla, με την ονομασία Unboxed, η οποία απλοποιεί και μειώνει τον αριθμό εργασιών που πρέπει να γίνουν πάνω σε κάθε όχημα, στο αντίστοιχο στάδιο της γραμμής παραγωγής. Ο στόχος είναι η αποφυγή οποιασδήποτε μη απαραίτητης μετακίνησης ή αποσυναρμολόγησης των αυτοκινήτων ή μερών τους, όσο προχωρούν στη γραμμή παραγωγής.

Σύμφωνα με το Reuters, η εν λόγω τεχνική, όπως κι η αντίστοιχη πλατφόρμα, που δε σχετίζεται με κάποιο άλλο, ήδη υπάρχον μοντέλο, θα χρησιμοποιηθεί για τα αυτόνομα ταξί της αυτοκινητοβιομηχανίας, τα οποία, όμως, θα έχουν σαφώς μικρότερο όγκο παραγωγής.

Πηγή: Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Tesla: Ακριβότερο στην Ελλάδα το Model Y - Δείτε τη νέα τιμή του

Mate Rimac: «Τo 0-100 km/h σε 1 sec είναι εφικτό, αλλά...»

Musk: «Οι Κινέζοι θα μας διαλύσουν» - Τι προτείνει για την αντιμετώπισή τους