Mate Rimac: «Τo 0-100 km/h σε 1 sec είναι εφικτό, αλλά...»


Ο CEO της Rimac επιβεβαίνει την τοποθέτηση του Elon Mask για την εξωφρενική επιτάχυνση του Tesla Roadster, σημειώνοντας ωστόσο με μία προϋπόθεση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: TESLA, RIMAC
  • 1/3/2024

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, προχώρησε σε μερικές δηλώσεις τις προηγούμενες μέρες σχετικά με το επερχόμενο Tesla Roadster, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορεί να κάνει τα 0-100 km/h σε λιγότερο από 1 sec. Πολλοί ήταν εκείνοι που αμφισβήτησαν τον Αμερικανό στα social media, όμως ο CEO της Bugatti-Rimac, Mate Rimac, υποστήριξε τα λεγόμενά του, επιβεβαιώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο «αλλά».

Ο Κροάτης ρωτήθηκε σε σχόλιο κάτω από δημοσίευσή του στη σελίδα του στο Facebook σχετικά με τους ισχυρισμούς του Musk, με τον ίδιο να απαντά ότι «είναι πιθανό με προωθητήρες». Συνέχισε λέγοντας ότι εκείνος κι η εταιρεία του «έτρεξαν» την προσομοίωση, ωστόσο βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα:

«Απελευθερώνεις τον αέρα σε 2-1 δευτερόλεπτα και μετά έχεις πολύ νεκρό βάρος που κουβαλάς μαζί σου (δεξαμενές, κομπρέσορας, βαλβίδες κτλ). Το ίδιο ισχύει και για τους ανεμιστήρες – σου δίνουν περισσότερη πρόσφυση όμως χρειάζεσαι κάπου στα 30.000 Nm στους τροχούς για να επιταχύνεις από 0-100 km/h σε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο, που σημαίνει ότι χρειάζεσαι τεράστιους κινητήρες, inverters, κιβώτια κτλ.»

Εκτός αυτού, ο Rimac αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το βάρος του οχήματος που θέλει να επιχειρήσει να καταγράψει μία τέτοια επίδοση θα πρέπει να είναι πάρα πολύ χαμηλό, κάτι που φυσικά δε συνηθίζεται στον κόσμο των EV. Ενδεικτικά, η Rimac Nevera, που μπορεί να κάνει τα 0-100 km/h σε 1,8 sec, ζυγίζει περισσότερο από 2,2 τόνους.

«Οι προωθητήρες είναι η μοναδική λύση. Όμως έχουν αρκετά μειονεκτήματα,» ολοκλήρωσε ο Rimac. Πριν μερικά χρόνια, ο Elon Musk είχε αναφερθεί σε μία αντίστοιχη φιλοσοφία, λέγοντας ότι το Roadster θα κατέφτανε «με 10 μικρούς προωθητήρες πυραύλου, οι οποίοι θα τοποθετούνταν συμμετρικά γύρω από το όχημα».

Το νέο μοντέλο θα κάνει πρεμιέρα αργότερα μέσα στο έτος, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Musk στο X, οπότε δε θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ για να δούμε με ποιον τρόπο σκοπεύει ο Αμερικανός να μετατρέψει το Roadster σε πύραυλο (μεταφορικά και κυριολεκτικά).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Musk: «Οι Κινέζοι θα μας διαλύσουν» - Τι προτείνει για την αντιμετώπισή τους

Η Tesla μπαίνει στο «χορό» των φθηνών EV - Πότε ξεκινά η παραγωγή του

Δείτε πώς φορτίζει ένα Tesla με το θερμόμετρο στους -35 βαθμούς Κελσίου (video)