Τι σημαίνει αυτό το λαμπάκι στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου (video-photos)


Η συγκεκριμένη φωτεινή ένδειξη, που ενίοτε συνοδεύεται από έναν διαπεραστικό ήχο, μπορεί να αποβεί σωτήρια για την αποφυγή ατυχήματος.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ, MAZDA MOTOR EUROPE PRESS
  • 28/11/2023

Η τεχνολογία αποτελεί σύμμαχο στα καινούρια αυτοκίνητα, τα οποία είναι εξοπλισμένα με μια σειρά συστημάτων που συμβάλλουν στην αποφυγή ατυχημάτων, αλλά και στον περιορισμό των επιπτώσεων σε περίπτωση σύγκρουσης.

Ωστόσο, επειδή η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία, όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν πολλά (και) στα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, υποστηρίζοντας και βοηθώντας τον οδηγό όταν βρίσκεται πίσω από το τιμόνι. Όμως, πολλές φορές, είναι τόσες πολλές οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων αλλά και οι ρυθμίσεις στο μενού του συστήματος infotainment που εύκολα κανείς μπορεί… να χάσει την μπάλα.

Μία από τις φωτεινές ενδείξεις που μπορεί να δει κανείς στον πίνακα οργάνων ενός Mazda είναι και αυτή που παρουσιάζουμε στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου. Είναι το σήμα που περιλαμβάνει ένα αυτοκίνητο μέσα σε ένα κύκλο, ο οποίος μπορεί να έχει τρία διαφορετικά χρώματα.

Πρόκειται για ένα σύμβολο που αντιστοιχεί στο i-Activesense, στο σύνολο προηγμένων τεχνολογιών ασφαλείας, με λειτουργίες για την αποφυγή σύγκρουσης, που αναπτύχθηκε από τη Mazda για να βοηθά τους οδηγούς να αναγνωρίζουν δυνητικούς κινδύνους και να βελτιώνουν το επίπεδο της ασφάλειας κατά την οδήγηση. Με τη συνδυασμένη χρήση καμερών, αισθητήρων και radar, τόσο έξω όσο και μέσα στο αυτοκίνητο, ο οδηγός έχει τη μέγιστη δυνατή υποβοήθηση για να μην εμπλακεί σε ατύχημα ή να μειώνεται η σοβαρότητά του, όταν αυτό είναι αναπόφευκτο.

Στα πλούσια συστήματα ασφάλειας που περιλαμβάνει το i-Activsense εντάσσονται, μεταξύ άλλων και ανάλογα με το μοντέλο και το επίπεδο εξοπλισμού, τα συστήματα ανίχνευσης οχημάτων, πεζών και ποδηλατών, φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης εμπρός-πίσω, διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, επόπτευσης περιβάλλοντος χώρου, υποβοήθησης παρκαρίσματος, ανίχνευσης τυφλού σημείου, εναλλαγής ύψους δέσμης μεγάλης σκάλας προβολέων, προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας, cruise control με περιοριστή ταχύτητας, προειδοποίησης κυκλοφορίας και παρακολούθησης κατάστασης οδηγού.

Τα συγκεκριμένα συστήματα ασφάλειας εντοπίζουν πιθανούς κινδύνους και προειδοποιούν τον οδηγό με διάφορους τρόπους, από ηχητικό σήμα και ενεργοποίηση των φλας στους πλευρικούς καθρέπτες έως «επέμβαση» στο τιμόνι αλλά και ακινητοποίηση του οχήματος.

Ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να απενεργοποιήσει εντελώς συνολικά τα συστήματα και τότε στον πίνακα οργάνων εμφανίζεται το σύμβολο με το αυτοκίνητο σε πορτοκαλί κύκλο και την ένδειξη OFF.

Επιπλέον, μπορεί να δει το ίδιο σύμβολο, χωρίς την ένδειξη OFF, σε τρία διαφορετικά χρώματα:

  • Λευκό (stand-by): Όταν κανένα από τα συστήματα δεν είναι ενεργοποιημένο ή αν υπάρχει πρόβλημα έστω και σε ένα από τα ενεργοποιημένα συστήματα.
  • Πράσινο (activated): Όταν έστω και ένα από τα συστήματα είναι ενεργοποιημένο και δεν υπάρχει βλάβη σε κάποιο από τα υπόλοιπα που είναι ενεργά.
  • Πορτοκαλί (warning): Όταν τουλάχιστον ένα από τα ενεργά συστήματα εμφανίζει κάποια προειδοποίηση για τον οδηγό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια φωτεινή ένδειξη υπάρχει και σε μοντέλα της BMW και της MINI.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεχάστε τις... 200 λειτουργίες των συστημάτων infotainment - Η Stellantis απλοποιεί τα menu τους

Η υπερβολική τεχνολογία των συστημάτων infotainment κάνει τα αυτοκίνητα επικίνδυνα;

ADAS: Αυτά είναι τα 8 συστήματα ασφαλείας που γίνονται υποχρεωτικά σε όλα τα νέα αυτοκίνητα