Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC Cabriolet: Επιδόσεις... μέχρι τα αστέρια! (photos)


Η πρώτη τετρακίνητη Mercedes CLE Cabriolet με τη «σφραγίδα» της AMG αποδίδει 449 PS από 6κύλινδρο κινητήρα 3,0 L συνδυάζοντας ομορφιά και επιδόσεις.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: MERCEDES-BENZ AG
  • 6/5/2024

Το περασμένο καλοκαίρι η Mercedes αποκάλυψε την CLE Coupe, τη νέα προσθήκη στην γκάμα της που «αντικαθιστά» τις αντίστοιχες C-Class και E-Class και εμπλούτισε το μοντέλο με Cabriolet έκδοση. Πριν από λίγους μήνες η AMG έβαλε τη δική της πινελιά στην coupe και πλέον ήρθε η ώρα να κάνει το ίδιο και στην ανοικτή έκδοση.

Ο βραχίονας επιδόσεων της γερμανικής φίρμας παρουσίασε την Mercedes-AMG CLE 53 4MATICplus Cabriolet, την πρώτη «καυτή» παραλλαγή του μοντέλου, μιας και αναμένεται να ακολουθήσει και η κορυφαία AMG CLE 63 Cabriolet, στα πρότυπα της Coupe. Στην «καρδιά» της βρίσκεται ένα 6κύλινδρο, σε σειρά, ήπια υβριδικό (48V) κινητήριο σύνολο βενζίνης 3,0 L με turbo και ηλεκτρικό compressor, που αποδίδει 449 PS και 560 Nm, έχοντας «βοήθεια» 23 PS και 205 Nm από τον ηλεκτροκινητήρα.

Μάλιστα, για 10 sec η διαθέσιμη ροπή μπορεί να φτάσει τα 600 Nm σε λειτουργία overboost. Η κίνηση μεταδίδεται σε όλους τους τροχούς μέσω αυτόματου κιβωτίου 9 σχέσεων AMG SPEEDSHIFT TCT 9G, ενώ στα πλεονεκτήματά της εντάσσεται και η ενεργητική τετραδιεύθυνση.

Έτσι, τα 0-100 km/h έρχονται σε 4,4 sec ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h. Για όσους επιζητούν το κάτι παραπάνω, υπάρχει το προαιρετικό πακέτο AMG Dynamic Plus, στο οποίο περιλαμβάνεται η λειτουργία RACE START. Με αυτή, το sprint το 0-100 km/h έρχεται σε 4,2 sec, ενώ η τελική ταχύτητα ανεβαίνει στα 270 km/h με το πακέτο AMG Driver’s .

Η συγκεκριμένη τετραθέσια ανοικτή έκδοση ξεχωρίζει από τη «βασική» με μια σειρά αποκλειστικά χαρακτηριστικά που φέρουν και τη «σφραγίδα» της AMG. Τα εντοπίζει κανείς στη διαφορετική σχεδίαση της μάσκας, στις πιο αιχμηρές και λεπτές γραμμές των full-LED προβολέων, την μπροστινή ποδιά που ανεβαίνει στο κεντρικό τμήμα σε σχήμα «A» και τη μεγάλη εισαγωγή αέρα.

Νέες είναι και οι εισαγωγές αέρα στις άκρες του προφυλακτήρα, που διαθέτουν οριζόντια πτερύγια. Επιπλέον, το μετατρόχιο είναι αυξημένο κατά 58 mm εμπρός και 75 mm πίσω σε σχέση με τη βασική έκδοση, ενώ οι θόλοι των τροχών είναι πιο έντονοι και οι ζάντες AMG των 19 ή και - προαιρετικά - 20 ιντσών συναντώνται μόνο στη συγκεκριμένη έκδοση.

Το πίσω μέρος είναι επιβλητικό, με δυναμική σχεδίαση, ρέουσες επιφάνειες και διαχωρισμένα LED φώτα που ενώνονται μεταξύ τους. Η διακριτική αεροτομή διατίθεται στο χρώμα του αμαξώματος ή και σε μαύρη απόχρωση, ενώ εντυπωσιακή παρουσία έχουν οι δύο διπλές στρογγυλεμένες απολήξεις της εξάτμισης. Όπως συνηθίζει η γερμανική φίρμα, η εμφάνιση μπορεί να γίνει ακόμα πιο σπορ με μια σειρά από προαιρετικά πακέτα (AMG Styling, AMG Carbon και δύο AMG Night).

Στο εσωτερικό, δεσπόζουν οι δύο ανεξάρτητες οθόνες. Αυτή του πίνακα οργάνων είναι 12,3 ιντσών, ενώ για το σύστημα infotainment η διαγώνιός της είναι 11,9 ίντσες. Η τελευταία μπορεί να αλλάζει κλίση προκειμένου ο οδηγός να έχει καλύτερη ορατότητα, αποφεύγοντας τις ακτίνες του ήλιου όταν η οροφή είναι ανοικτή.

Το πάνω μέρος του ταμπλό, των θυρών αλλά και το πάνελ της υφασμάτινης οροφής έχουν μαύρη δερμάτινη νάπα επένδυση, ενώ το χρώμιο κυριαρχεί στις επενδύσεις ολόκληρης της καμπίνας. Τα δερμάτινα καθίσματα «αντιστέκονται» στη ζέστη που προκύπτει από τις ακτίνες του ήλιου έχοντας ειδική επίστρωση που αντανακλά την υπέρυθρη ακτινοβολία. Επιπλέον, στο βασικό εξοπλισμό υπάρχει το σύστημα AIRCAP που εκτρέπει τον άνεμο και το AIRSCARF που κατευθύνει τη θέρμανση προς τα κεφάλια των επιβατών.

Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του 5 προγράμματα οδήγησης, υποστηρίζεται από πλούσια συστήματα υποβοήθησης αλλά και άνεσης, ενώ η ανάρτηση, με το σύστημα AMG RIDE CONTROL, η τετρακίνηση, η ενεργητική τετραδιεύθυνση και τα ενισχυμένα φρένα φροντίζουν για τον εξαιρετικό συνδυασμό επιδόσεων, άνεσης και ασφάλειας.

Όσο για την υφασμάτινη οροφή, το άνοιγμα και το κλείσιμο γίνεται ηλεκτρονικά μέσα σε 20 sec με ταχύτητες έως 60 km/h. Όταν είναι κλειστή, ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 385 L (295 L με ανοικτή οροφή).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δοκιμάζουμε την Mercedes-AMG CLA 45S 4MATIC, με την κορυφαία σπορ αίσθηση (video)

Έτσι θα μοιάζει η νέα Mercedes-Benz GLE (photos)

300d Messwagen: Το κινητό εργαστήριο της Mercedes που άπλωνε τα «πλοκάμια» του στα πρωτότυπα