Αυτή είναι η πρώτη Mercedes CLE Coupe με τη «σφραγίδα» της AMG (photos)


Με το «άγγιγμα» του βραχίονα επιδόσεων, το νέο μοντέλο της Mercedes διαθέτει 6κύλινδρο κινητήρα 449 PS και επιταχύνει από 0-100 km/h σε 4,2 sec.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: Mercedes-Benz AG
  • 6/12/2023

H Mercedes CLE Coupe είναι η ολοκαίνουρια προσθήκη στη γκάμα της γερμανικής φίρμας. Παρουσιάστηκε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου και ουσιαστικά αντικαθιστά τις C-Class Coupe και E-Class Coupe, στο πλαίσιο της πολιτικής της Mercedes για αναδιάταξη των προσφερόμενων επιλογών.

Στην επίσημη παρουσίαση αποκαλύφθηκαν οι «συμβατικές» εκδόσεις της Coupe, αλλά και της Cabrio και απέμεναν οι AMG παραλλαγές. Πλέον, το κενό αυτό καλύφθηκε, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, με την παρουσίαση, το πρωί της Τετάρτης (6/12), της Mercedes-AMG CLE 53 4MATICplus Coupé.

Η πρώτη έκδοση επιδόσεων - και λέμε πρώτη γιατί αναμένεται να ακολουθήσει και η CLE 63 Coupe με βάση τις δοκιμές εξέλιξης πρωτοτύπων που σας έχουμε παρουσιάσει - διαθέτει ήπια υβριδικό κινητήριο σύνολο, που αποτελείται από 6κύλινδρο, σε σειρά, διπλά υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 3,0 L και ηλεκτροκινητήρα/γεννήτρια.

Έτσι, προκύπτει ισχύς 449 PS και ροπή 560 Nm από τον βενζινοκινητήρα - η ροπή για 12 sec. μπορεί να φτάσει, με overboost, τα 600 Nm, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 23 PS και 205 Nm. Η κίνηση μεταδίδεται σε όλους τους τροχούς από το αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων AMG SPEEDSHIFT TCT 9G.

Τα 0-100 km/h έρχονται σε 4,2 sec. ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h, αλλά ανεβαίνει στα 270 km/h με το προαιρετικό πακέτο AMG Driver's Package. Υπάρχουν 5 προγράμματα οδήγησης (Slippery, Comfort, Sport, Sportplus και Individual), τετραδιεύθυνση και ανάρτηση AMG RIDE Control με τρία προγράμματα (Comfort, Sport, Sportplus) για περισσότερη ευελιξία, ουδέτερη συμπεριφορά στις στροφές και μεγαλύτερη πρόσφυση.

Εμφανισιακά, οι διαφορές από τις «απλές» Coupe εκδόσεις της CLE επικεντρώνονται από την αποκλειστική AMG μάσκα σε σχήμα Α, τα «φουσκωμένα» εμπρός και πίσω φτερά, το μεγαλύτερο μετατρόχιο, αυξημένο κατά 58 mm εμπρός και 75 mm πίσω και τις μεγαλύτερες ζάντες 19 ιντσών (έναντι 18) του βασικού εξοπλισμού. Προαιρετικά διατίθενται και 20 ιντσών.

Επιπλέον, υπάρχουν μια σειρά από προαιρετικά πακέτα AMG (Night, Carbon, Optics) που προσθέτουν επιπλέον αποκλειστικές λεπτομέρειες φινιρίσματος, κατά βάση σε μαύρο χρώμα, μεταξύ άλλων στις ποδιές, στην πίσω αεροτομή και στο διαχύτη.

Κατά τα λοιπά, υπάρχουν τα γνωστά σχεδιαστικά στοιχεία της Coupe έκδοσης - μεγάλο καπό, έντονοι θόλοι, παρμπρίζ με μεγάλη κλίση, μακριά οροφή, sport σιλουέτα και μυώδες πίσω μέρος με ρέουσες επιφάνειες και στρογγυλεμένες διπλές απολήξεις της εξάτμισης. Στη μεγαλύτερη CLE 63 αναμένεται να είναι τετραγωνισμένες.

Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,3 ιντσών και η οθόνη του συστήματος infotainment 11,9 ιτσών, που περιλαμβάνει την τελευταία έκδοση του MBUX. Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός έχει 64 χρώματα, ενώ τα καθίσματα αποτελούνται από δέρμα ARTICO και μικροϊνες MICROCUT, με ειδικά γραφικά AMG και κόκκινες ραφές. Στο ίδιο χρώμα είναι και οι ζώνες ασφαλείας, ενώ υπάρχουν και επενδύσεις από ανθρακονήματα. Προαιρετικά υπάρχουν και καθίσματα AMG performance, που προσφέρουν μεγαλύτερη πλευρική στήριξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ετοιμάζεται νέα έκδοση της Mercedes-AMG GT - Τι καινούριο φέρνει (photos)

Η νέα, επιβλητική, Mercedes-AMG GT 4-Door Coupe των 843 PS έχει και εντυπωσιακή τιμή

Δείτε τον Lewis Hamilton να κάνει donuts με τη νέα Mercedes-AMG GT Coupe (video)