SEAT: Αυτή θα είναι η νέα προσθήκη στην γκάμα της - Πότε την περιμένουμε


Η γκάμα της SEAT ετοιμάζεται να υποδεχθεί μία σειρά από ανανεώσεις μοντέλων, αλλά και να επεκταθεί σε νέα κατηγορία. Όλα τα δεδομένα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: SEAT
  • 9/5/2024

Ο διευθύνων σύμβουλος της SEAT και της CUPRA, Wayne Griffiths, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που υπήρχαν για ένα φθηνό EV που θα προστεθεί στην γκάμα της πρώτης, με τιμή που δε θα ξεπερνά τα 20.000 ευρώ, εισάγοντας την SEAT σε μια νέα κατηγορία οχημάτων.

«Η ερώτηση των 20.000 ευρώ είναι πότε η SEAT θα χρειαστεί να βρεθεί στο επίκεντρο και ως μέρος της απάντησης», ανέφερε μιλώντας στο Autocar. Τόνισε ότι παρόλο που ο όμιλος (SEAT S.A.) συνεχίζει να εστιάζει στην CUPRA, αφού τα μοντέλα της φέρνουν μεγαλύτερο κέρδος, η SEAT πρόκειται να επιστρέψει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με το συγκεκριμένο ηλεκτρικό μοντέλο. Η έλευσή του θα προκύψει όταν η ηλεκτροκίνηση γίνει οικονομικά βιώσιμη στα μικρότερα segments και αυξηθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον για χαμηλότερου κόστους EV με αυτές τις προδιαγραφές.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Griffiths ξεκαθάρισε ότι άμεση προτεραιότητα δεν είναι η παρουσίαση ενός τέτοιου μοντέλου - καθώς δεν θα έφερνε κέρδη τη συγκεκριμένη περίοδο - αλλά η κερδοφορία, αξιοποιώντας τον στόλο της CUPRA. Άλλωστε, εκείνη ήταν που βοήθησε τον όμιλο να αυξήσει τα περιθώρια κέρδους του στο 4,4%, με τις πωλήσεις να αποτελούνται σχεδόν κατά 50% από μοντέλα της.

Τα μοντέλα της CUPRA και της SEAT θα «συνυπάρξουν για τουλάχιστον 5 ακόμη χρόνια και θα ζήσουν μαζί, σε τέλεια αρμονία, αφού δεν μπαίνουν το ένα στο δρόμο του άλλουΥπάρχει χώρος και για τις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες. Όμως κάποιες φορές πρέπει να θέσεις τις προτεραιότητές σου, να υπηρετήσεις την εταιρεία σου, να σώσεις τους εργαζομένους και το μέλλον σου», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Άλλωστε, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023, ο Όμιλος έκανε γνωστό ότι η SEAT θα λανσάρει βελτιωμένα και οικονομικά στην κατανάλωση καυσίμου αυτοκίνητα, μέχρι το τέλος της ζωής των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Θα υπάρξουν facelift εκδόσεις στα Arona και Ibiza μέσα στο 2025, ενώ τους επόμενούς μήνες θα παρουσιαστεί ένα ανανεωμένο SEAT Leon με τεχνολογικές αναβαθμίσεις.

Ο Griffiths τόνισε επίσης ότι η διαφοροποίηση ανάμεσα στην γκάμα της SEAT και εκείνη της CUPRA έγκειται στο γεγονός ότι η δεύτερη βρίσκεται σε μια πιο πολυτελή κατηγορία, αν και όχι αμιγώς premium, που την τοποθετεί σε ένα υψηλότερο εύρος τιμών. Αυτό θα την απέτρεπε από το να λανσάρει ένα ηλεκτρικό όχημα με τιμή κάτω των 20.000 ευρώ.

Το εισαγωγικό μοντέλο της CUPRA θα είναι το Raval, δηλαδή το «αδελφάκι» του Volkswagen ID.2, το κόστος του οποίου θα ανέρχεται στα 25.000-30.000 ευρώ. Αμφότερα τα EV, όπως και το αντίστοιχο προϊόν της Skoda, που θα ονομάζεται Epiq και θα έχει ανάλογη τιμή, θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της CUPRA στο Martorell της Ισπανίας, με την ίδια να ηγείται της εξέλιξής τους.

Πηγή: Autocar

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτό είναι το νέο Cupra Formentor - Με περισσότερη ισχύ και νέα έκδοση PHEV (photos)

Το ηλεκτρικό CUPRA Tavascan δοκιμάστηκε στους -35 βαθμούς Κελσίου - Τι δήλωσε ο οδηγός του

SEAT Arona: Οι τιμές της νέας έκδοσης FR Limited Edition στην Ισπανία (πίνακας)