Δοκιμάζουμε το υβριδικό, τετρακίνητο Opel Grandland X Hybrid4 των 300 PS!


Η Opel, δικαιολογώντας απόλυτα το τόσο διάσημο σήμα της, τιθασεύει τον κεραυνό και εκτός από το αμιγώς ηλεκτρικό Corsa-e, μας δίνει μια γεύση ακόμα από κοκτέιλ ηλεκτρονίων, αυτήν τη φορά με μια μεζούρα βενζίνη.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ, ΦΩΤ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ.
  • 13/9/2020
Ναι, όταν οδηγούμε δεν πίνουμε και το ίδιο ισχύει και με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που βλέπουν τα πρατήρια καυσίμων και καγχάζουν. Βέβαια, σε μια εποχή που ακόμα οι φορτιστές δεν έχουν… φυτρώσει παντού, τα plug-in υβριδικά είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιλογή, καθώς δίνουν τη δυνατότητα της φόρτισης μέσω αυτοφόρτισης ή φόρτισης στην πρίζα, αλλά και της παραδοσιακής κίνησης με υδρογονάνθρακες για όσους έχουν αυτό το άγχος της αυτονομίας ενός ηλεκτροκίνητου.
 

Από την άλλη, μια τέτοια επιλογή δίνει και δυνατότητες κίνησης με μεγάλη δύναμη πυρός, καθώς ένας turbo βενζινοκινητήρας κι ένας ισχυρός ηλεκτροκινητήρας μπορούν να κάνουν «πράγματα και θάματα» στον τομέα των επιδόσεων. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τούτο το σοβαροφανές, δίχρωμο Opel Grandland X. Ναι, είναι προϊόν της πρόσφατης μεταφοράς τεχνογνωσίας των Γάλλων της Peugeot-Citroen προς την εξαγορασθείσα Opel, αλλά είναι μια καλή λύση αυτή, γιατί είναι προηγμένη, αποδοτική και ολοκληρωμένη, τόσο τεχνικά όσο και σε προσλαμβάνουσα αίσθηση από οδηγό και επιβάτες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 10)
OPEL Grandland X Hybrid4 1.6T 300 PS

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 9

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ8

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 8

ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 8

ΟΔΗΓΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ 8

ΑΝΕΣΗ/ΧΩΡΟΙ 9

ΑΣΦΑΛΕΙΑ 9

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 9

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 9

VALUE FOR MONEY 7

ΣΥΝΟΛΟ84

Σε επίπεδο εμφανισιακό και εργονομίας μέσα έξω, είναι ένα γνήσιο παιδί του Russelsheim. Δείχνει ώριμο και η προαιρετική διχρωμία δίνει περισσότερο κύρος, παρά αθλητική ή νεανική αύρα. Στο εσωτερικό, επίσης, είναι αδιανόητο ότι πίσω από την 100% αισθητική της Opel κρύβεται η μηχανολογία και οι βασικές δομές ενός Peugeot 3008 ή ενός Citroen C5 Aircross. Κι όμως, μέσα από τη mainstream σχεδίαση απεικονίζεται η υβριδική τεχνολογία παραγωγής 300 PS, τόσο με ψηφιακές ενδείξεις όσο και με το διπλό όργανο καυσίμων, ένα για την αμόλυβδη βενζίνη κι ένα για την χωρητικότητα των μπαταριών ιόντων-λιθίου 13,2 kWh. H συνταγή, λοιπόν, είναι γεμάτη υψηλή μηχανολογία. Ένας τετρακύλινδρος turbo βενζινοκινητήρας 1,6 λίτρου 200 PS και δύο ηλεκτροκινητήρες απόδοσης 109 PS, με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς μαζί με μπαταρία ιόντων λιθίου 13,2 kWh.

Ο εμπρός ηλεκτροκινητήρας είναι ενσωματωμένος στο αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων. Ο δεύτερος ηλεκτροκινητήρας, καθώς και ο μετατροπέας και το διαφορικό είναι ενσωματωμένα στον πίσω άξονα για την τετρακίνηση που κάνει τούτο το Grandland X να ξεχωρίζει σε ικανότητες εντός αλλά και εκτός δρόμου. Η δε μέγιστη ηλεκτρική αυτονομία είναι στα 59 km, κατά WLTP. Tα οδηγικά σενάρια είναι πολλά και πολλαπλασιάζονται με την ύπαρξη των κλασικών Driving modes, που εδώ είναι τα Electric, Hybrid, AWD και Sport, με προφανείς προσανατολισμούς για το καθένα. Οι χρόνοι φόρτισης ποικίλουν και η ηλεκτρική αυτονομία, επίσης.

Ένα, πάντως, είναι σίγουρο: η αβίαστη, φυσική επιτάχυνση, η ήσυχη κύλιση μιας ηλεκτροκίνητης βόλτας, αλλά και ο θαυμασμός μιας καταιγιστικής επιτάχυνσης, όλα είναι στο μενού και ανάλογα με τη διάθεση. Το βέβαιο είναι ότι εδώ τίποτε δεν έχει κλέψει ζωτικό χώρο ή ποιότητα κύλισης ενός αρχοντικού SUV και τόσες συνιστώσες δημιουργούν ένα υπερπλήρες σύνολο. Ίσως όχι με την τόση οδηγοκεντρική προσέγγιση ενός Ford Kuga plug-in Hybrid, αλλά εδώ το bonus της τετρακίνησης είναι μέγα. Προτιμήστε το, αν θέλετε, να περάσετε σε άλλο επίπεδο παίζοντας εκ του ασφαλούς, με την επόμενη μέρα που θα είναι πιο ηλεκτροκίνητη από ποτέ.

Ακολουθείστε το CAR AND DRIVER στο GOOGLE NEWS για να μαθαίνετε τις ειδήσεις που αξίζουν!

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ OPEL Grandland X Hybrid4 1.6T 300 PS 2020   TIMH €50.200   ΤΕΛΗ €0

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ , Turbo, Yβριδικό Σύστημα, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 221 (300)  ΡΟΠΗ Nm/rpm 520

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Αυτόματο, 8 σχέσεων, αυτόματη τετρακίνηση

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 6,1 sec, τελική 235 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 6,6 L/100km, 34 g/km

OPEL Grandland X Hybrid4 1.6T 300 PS 2020

ΥΠΕΡ ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ.

ΚΑΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΙΜΗ, ΣΟΒΑΡΟΦΑΝΕΣ.