Κ.Ο.Κ.: Δείτε ποια παράβαση τιμωρείται με πρόστιμο 2.000€


Την ίδια στιγμή ο οδηγός χάνει το δίπλωμά του για 30 ημέρες και αφαιρούνται οι πινακίδες του οχήματος για 60 ημέρες.

  • 24/4/2023

Το να προμηθευτεί ένας οδηγός μια συσκευή εντοπισμού ραντάρ ταχύτητας, είτε αυτό είναι σταθερό είτε κινητό, δεν είναι καθόλου δύσκολο. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο και άμεσα μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση σε μια μεγάλη γκάμα με τις τιμές να ξεκινούν από πολύ χαμηλά, ακόμα και από τα 20€.

Όσο φθηνές είναι οι συσκευές αντιραντάρ τόσο βαρύς είναι ο πέλεκυς που προβλέπεται από τον K.O.K. αφού φροντίζει να τιμωρεί παραδειγματικά τους οδηγούς που θα επιλέξουν τον συγκεκριμένο εξοπλισμό ώστε να γλιτώσουν από τη… δαγκάνα της Τροχαίας. Συγκεκριμένα στο άρθρο 20 του Κ.Ο.Κ. για τα όρια ταχύτητας, στην παράγραφο 14 αναφέρεται ότι:

«Αυτός που οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα με εξοπλισμό εντοπισμού συσκευών μέτρησης ταχύτητας χωρίς να διαθέτει για τον εξοπλισμό αυτόν την κατά νόμο άδεια, καθώς και όποιος οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα με εξοπλισμό παρεμπόδισης συσκευών μέτρησης ταχύτητας, τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ, με αφαίρεση επιτόπου της άδειας ικανότητας οδηγού για τριάντα (30) ημέρες και επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος για εξήντα (60) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα».

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι παραβάσεις σχετικά με τα όρια ταχύτητας τα τελευταία χρόνια έχουν  σημειώσει μεγάλη μείωση σε ολόκληρη την Ευρώπη και ο βασικός λόγος για αυτή την εξέλιξη είναι η εκτόξευση στις τιμές των καυσίμων που δημιουργούν δεύτερες σκέψεις στους οδηγούς που θέλουν να πιέσουν λίγο περισσότερο το δεξί πεντάλ.