NASCAR Whelen Euroseries: Όπως... Αμερική (VIDEO)


Μπορείτε να το πείτε και παγκοσμιοποίηση. Οι αγώνες NASCAR έσπασαν τα σύνορα της Αμερικής και «ταξιδεύουν» στην Γηραιά Ήπειρο, για να δείξουν στους ευρωπαίους μια άγνωστη πτυχή του motorsport.

  • ΑΠΟΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΡΤΕΚΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 13/5/2019

Μπορεί στην Ευρώπη να μην υπάρχουν οβάλ πίστες, όπως όπως στην Αμερική, όπου το πρωτάθλημα NASCAR διαπρέπει όντας από τα πιο δημοφιλή μαζί με το NFL και το NBA (ασφυκτικά γεμάτες οι πίστες, πάνω από 75 εκατομμύρια οι fans), όμως αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για να «διαδοθεί». Πίστες όπως το Brands Hatch στην Αγγλία, το Hockenheim στη Γερμανία, η Valencia στην Ισπανία, η Zolder στο Βέλγιο, ακόμη και η λιγότερη διάσημη Franciacorta κοντά στη Μπρέσια της Ιταλίας όπου πραγματοποιήθηκε ο 2ος αγώνας του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος (2019) είναι ικανές να «φιλοξενήσουν» τα θηριώδη NASCAR και να δείξουν μια άγνωστη στους Ευρωπαίους πτυχή του motorsport.

Το αυτοκινητοδρόμιο Franciacorta δεν είναι κάτι το σπουδαίο. Είναι μια μικρή πίστα, περίπου όπως αυτή των Σερρών με τη διαφορά ότι έχει τις υποδομές για να φιλοξενήσει έναν αγώνα FIA. Όπερ σημαίνει, υπερσύγχρονα συστήματα τηλεματικής, αλλά και παρακολούθησης μέσω καμερών της πίστας και καταγραφής της «συμπεριφοράς» των αγωνιζομένων, ώστε σε περίπτωση «unfair» να πέsει η σχετική ποινή από τους αγωνοδίκες, σουίτες για VIP φιλοξενία, αλλά και εξαιρετική οργάνωση σε ότι αφορά τη διαχείριση των θεατών.

Ως αποτέλεσμα, το αυτοκινητοδρόμιο γέμισε από θεατές (έχουν και την σχετική κουλτούρα οι Ιταλοί) και ήταν πολύ ευχάριστο να βλέπεις οικογένειες με μικρά παιδιά στα paddock να φωτογραφίζονται με οδηγούς και αυτοκίνητα. Κάτι ακόμη που αξίζει να ειπωθεί, είναι πώς η οργάνωση επιτρέπει στον κόσμο να μπει στην πίστα μέχρι και 10 λεπτά πριν από την εκκίνηση προκειμένου να έρθει σε άμεση επαφή με τους αγωνιζόμενους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ελλιπή τα μέτρα ασφαλείας. Απλά, είναι διαφορετική η λογική, στην λογική του happening, που έτσι και αλλιώς αρέσκεται το marketing by… USA.

Όπως και να έχει είναι πολύ ωραίο να σου δίνεται η δυνατότητα να πλησιάσεις οδηγούς με το εκτόπισμα ενός Jacques Villeneuve (παγκόσμιος πρωταθλητής στα Indy Car το 1995 και στη Formula 1 το 1997) και αυτός να είναι διαθέσιμος για μια selfie μαζί σου… 

O 48χρονος Καναδός, γιός του μεγάλου Gilles Villeneuve, στα «στερνά» του βγάζει το ψωμί του αγωνιζόμενος στο Nascar Whelen Euroseries και πραγματικά το τιμάει, εάν κρίνουμε από τις επιδόσεις του και το πόσο ανταγωνιστικός είναι. Δεν κουβαλάει την «τρέλα» της νιότης του, ωστόσο είναι ένα τύπος γεννημένος για αυτό που κάνει και σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή του δίνει μια άλλη βαρύτητα σε αυτό το πρωτάθλημα.

Aρκέστηκε στην 3η θέση του βάθρου αν και από τους πρώτους γύρους έκανε φιλότιμες προσπάθειες για να σπρώξει πιο ψηλά τη Ford Mustang. Αντιμετώπισε τη σθεναρή αντίσταση του Ολλανδού Loris Hezemans (Ford Mustang), που τερμάτισε δεύτερος. Μεγάλος νικητής ο Ισραηλινός Alon Day (Chevrolet SS) με τις πολλές παραστάσεις στα NASCAR, που ήταν σε άλλο επίπεδο τερματίζοντας με μεγάλη διαφορά (7 sec), χωρίς να απειληθεί ποτέ κατά τη διάρκεια του αγώνα (29 γύροι, 73,08 km). Κλείνοντας με το αγωνιστικό κομμάτι, να σας πούμε ότι μάχη έγινε για τις μεσαίες θέσεις με έντονο ανταγωνισμό και πολλά αυτοκίνητα να πηγαίνουν πλάι-πλάι.

Όπως και να έχει το Euro NASCAR είναι τελείως διαφορετικό από το «τρενάκι» που βλέπουμε στην Daytona, έχει όμως το ενδιαφέρον του με τις μεγάλες «καρότσες» των αυτοκινήτων (μήκος 5,080, πλάτος 1,950, μεταξόνιο 2,740 μ.) και τον αυθεντικό ήχο των V8 κινητήρων… Στον αγώνα υπήρξε και ελληνική συμμετοχή, με τον Θωμά Κρασώνη, ένα νεαρό οδηγό που δεν κατάφερε να διακριθεί, καθώς το αυτοκίνητό του αντιμετώπισε μηχανικά προβλήματα.

Ο αγώνας

Πραγματοποιείται σε δύο σκέλη, αυτό των αρχάριων (Elite 2) και των έμπειρων (Elite 1) οδηγών. Ανεξάρτητα από την κλάση, οι οδηγοί μοιράζονται το ίδιο αυτοκίνητο, στο οποίο μπορούν να κάνουν τις ρυθμίσεις τους.

Τα αυτοκίνητα

Εφοδιάζονται με κινητήρες V8 5,7 λίτρων που αποδίδουν 400 ίππους ισχύ. Η κίνηση μεταδίδεται αποκλειστικά στους πίσω τροχούς με μηχανικό κιβώτιο 4 σχέσεων και μακριά κλιμάκωση. Μπορούν να αναπτύξουν τελική έως 245 km/h, ενώ το αμάξωμά τους σε βάρος είναι στα 1.245 κιλά. Παντελής είναι η έλλειψη ηλεκτρονικών βοηθημάτων. Η μέση ωριαία ταχύτητα κατά τον αγώνα είναι στα 170 km/h.

Τα ελαστικά

Λόγω της μετάδοσης της κίνησης στους πίσω τροχούς, αλλά και της γενικότερης κατασκευαστικής φιλοσοφίας των NASCAR τα ελαστικά καταπονούνται πολύ και ιδίως μετά το μισό του αγώνα αρχίζουν να κάνουν εμφανή τα επίπεδα της φθοράς τους. Χρειάζονται ειδική διαχείριση από τον οδηγό, προκειμένου να βγάλουν απρόσκοπτα τον αγώνα. Χορηγός στο Euro NASCAR είναι η εταιρεία ελαστικών Wheler και η General Tire (GT), που διαθέτει ελαστικά για ΙΧ και επαγγελματικά οχήματα και στην Ελλάδα.

Πότε ξεκίνησαν αγώνες NASCAR

Στο μακρινό 1948 ξεκίνησαν επίσημα οι πρώτοι αγώνες NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing) στις ΗΠΑ. Όπως θρυλείται, ο ιδρυτής Bill France είδε την ευκαιρία για κάτι πιο οργανωμένο, βλέποντας έναν «ανταγωνισμό» μεταξύ οδηγών που... δραστηριοποιούνταν στη μεταφορά αλκοόλ την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, σε αυτοσχέδιους αγώνες σε χωράφια για να δείξουν το ποιος έχει το γρηγορότερο αυτοκίνητο!

To Euro NASCAR σε αριθμούς

30 αυτοκίνητα, 64 οδηγοί, 21 εθνικότητες, 7 GP και 150.000 θεατές

Η General Tire

Βασικός χορηγός ελαστικών η αμερικάνικη εταιρεία, που ανήκει στον όμιλο Continental και κουβαλάει 100 χρόνια ιστορίας. Διαθέτει ελαστικά για επιβατικά αυτοκίνητα και τύπου Van, ενώ η General Tire με την Αμερικάνικη κληρονομιά, διαθέτει μεγάλη εξειδίκευση για αυτοκίνητα SUV και 4X4. Στην Ελλάδα πλέον εκπροσωπείται από την ΕΜΑ Α.Ε.