GP Άμπου Ντάμπι: Έφτασε η ώρα του μεγάλου τελικού - Σε ελεύθερο κανάλι ο αγώνας


Το πρωτάθλημα του 2025 θα κριθεί στο μεγάλο φινάλε της σεζόν, στην πίστα της Yas Marina στο Άμπου Ντάμπι.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤ.: GETTY IMAGES
  • 3/12/2025

Για ακόμη μια φορά, η πίστα της Yas Marina θα αποτελέσει το σκηνικό για την ολοκλήρωση της μακράς σεζόν του 2025, με το GP Άμπου Ντάμπι να «κλείνει» φέτος, όπως και κάθε χρόνο, το πρόγραμμα της Formula 1

Για πρώτη φορά από το 2021, στην πίστα αυτή θα κριθεί το πρωτάθλημα οδηγών, με τους Lando Norris, Max Verstappen και Oscar Piastri να καταφτάνουν στη Yas Marina με διαφορά 16 βαθμών ανάμεσά τους.

Η διαδρομή των 5,2 χιλιομέτρων βρίσκεται στο καλεντάρι από το 2009, όμως από το 2021 έχει δεχτεί σημαντικές αλλαγές στη χάραξή της, ώστε να μπορέσει να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για προσπεράσματα και να αυξήσει το αγωνιστικό ενδιαφέρον.

Το σικέιν πριν την μεγάλη ευθεία μήκους 1,2 km αντικαταστάθηκε από μία ανοιχτή φουρκέτα, ενώ το ίδιο συνέβη και στο σικέιν που έκλεινε τη δεύτερη κατά σειρά ευθεία στο πίσω μέρος της πίστας.

Τέλος, στο τρίτο sector, έχει διαπλατυνθεί η πίστα κατά μερικά μέτρα, για να επιτρέπεται στους οδηγούς να παίρνουν πιο ανοιχτές γραμμές και να ευνοείται η μάχη ρόδα με ρόδα σε ένα κατά τ' άλλα πολύ αργό και τεχνικό σημείο της πίστας.

Από τη σκοπιά των ελαστικών

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος η Pirelli διαθέτει τη C3 (σκληρή), C4 (μέση) και C4 (μαλακή) γόμα. Αν και η πίστα της Yas Marina φθείρει τα ελαστικά, δεν το κάνει με τρόπο απότομο και βίαιο, οπότε η μεσαία επιλογή των γομών για τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς είναι μάλλον συνετή. 

Το πρόγραμμα του αγώνα - Ζωντανή μετάδοση από ANT1, ANT1+ και F1 TV 

Παρασκευή 5 ΔεκεμβρίουFP1 11:30-12:30
 FP2 15:00-16:00
Σάββατο 6 ΔεκεμβρίουFP3 12:30-13:30
 Κατατακτήριες 16:00-17:00
Κυριακή 7 ΔεκεμβρίουΑγώνας 15:00

Πληροφορίες για το Grand Prix

Πρώτο GP: 2009

Μήκος πίστας: 5,281 χιλιόμετρα

Γύροι: 58

Απόσταση αγώνα: 306,183 χιλιόμετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Antonelli: Δέχεται απειλές για το λάθος στο Κατάρ - Τι απάντησε η Red Bull μετά τα σχόλια Marko

Άποψη Γιάννης-Μάριος Παπαδόπουλος: Ο Lando, ο Max, ο Oscar και ο… Seb!

Αποκλειστικό: Το πραγματικό πρόβλημα της McLaren - Ελλείψεις σε ανταλλακτικά υπό τον φόβο του budget cap