Είναι δεδομένο ότι η πρώτη σεζόν της συνεργασίας της Aston Martin και της Honda έχει αποδειχθεί κατώτερη των προσδοκιών. Με μόλις 7 βαθμούς μετά από 18 αγώνες, και τρομερά προβλήματα αξιοπιστίας σχεδόν σε κάθε Grand Prix, οι άνθρωποι στο Silverstone και στη Sakura ψάχνουν λύσεις εν όψει 2027.
Στην πλευρά του κινητήρα, όπου και θα γίνουν οι μεγαλύτερες και πιο επιδραστικές αλλαγές, οι Ιάπωνες δεν σκοπεύουν να αλλάξουν άρδην τον κινητήρα τους με μία και μόνο αναβάθμιση. Αντίθετα, έχουν επιλέξει μια σταδιακή προσέγγιση, με διαδοχικές παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν στην Honda να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και να συνεργαστεί αποτελεσματικότερα με το νέο μονοθέσιο της Aston Martin, την AMR27.
Ο πρώτος σταθμός έχει ήδη προσδιοριστεί: το Grand Prix Αυστραλίας, το οποίο θα ανοίξει την αυλαία του πρωταθλήματος του 2027 στη Μελβούρνη. Εκεί αναμένεται να παρουσιαστεί η πρώτη ανανεωμένη εκδοχή της μονάδας ισχύος, με στόχο να περιοριστεί το χάσμα από τους αντιπάλους. Ωστόσο, η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν θεωρείται αρκετή για να φέρει άμεσα την ομάδα στο επίπεδο των πρωτοπόρων.
Το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει και μια δεύτερη, σημαντικότερη αναβάθμιση περίπου στα μισά της επόμενης χρονιάς. Ο Shintaro Orihara, επικεφαλής της Honda Racing Corporation (HRC), επιβεβαίωσε ότι η ιαπωνική εταιρεία σχεδιάζει δύο βασικά βήματα εξέλιξης, σε ευθυγράμμιση με όσα είχε αναφέρει νωρίτερα ο Adrian Newey.
«Όπως έχω πει και στο παρελθόν, πρέπει να κάνουμε αρκετά βήματα για να καλύψουμε τη διαφορά από τους βασικούς ανταγωνιστές μας«, είπε. «Στόχος μας είναι να φέρουμε ορισμένες βελτιώσεις στον πρώτο αγώνα. Πρέπει, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι ακόμη και τότε δεν θα βρισκόμαστε στο επίπεδο των κορυφαίων ομάδων».
Το δεύτερο βήμα τοποθετείται χρονικά γύρω από τον όγδοο αγώνα της σεζόν. Εφόσον το πρόγραμμα του 2027 διεξαχθεί χωρίς αλλαγές ή ακυρώσεις, αυτός θα είναι το Grand Prix Μονακό, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 4-6 Ιουνίου.
Στην κορυφή των προτεραιοτήτων βρίσκεται ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο αδύναμα σημεία της σημερινής μονάδας ισχύος της Honda. Η σημασία του αναμένεται, άλλωστε, να αυξηθεί με τους νέους τεχνικούς κανονισμούς, καθώς από το 2027 η ισορροπία μεταξύ της ηλεκτρικής ενέργειας και της ισχύος που παράγεται από τον θερμικό κινητήρα θα αρχίσει να μετατοπίζεται προς τη δεύτερη.
Η Honda γνωρίζει πως η βελτίωση σε αυτόν τον τομέα θα είναι καθοριστική για την πρόοδο της Aston Martin και ήδη έχει εντείνει τις προσπάθειές της προς αυτή την κατεύθυνση.
«Το πιο αδύναμο σημείο μας είναι αναμφίβολα ο κινητήρας εσωτερικής καύσης. Γι' αυτό δουλεύουμε εντατικά για να τον βελτιώσουμε, με ιδιαίτερη έμφαση στην επόμενη χρονιά. Η απόδοσή του θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με φέτος, επομένως αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς στους οποίους πρέπει να εστιάσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της HRC.
Την ίδια στιγμή, η Honda συνεχίζει να αναζητά λύσεις και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη διάρκεια της φετινής σεζόν. Η τελευταία παρέμβαση, η οποία παρουσιάστηκε στο Grand Prix Σιγκαπούρης, είχε ως βασικό στόχο τον περιορισμό του turbo lag, δηλαδή της καθυστέρησης στην απόκριση του turbo. Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει δυσκολέψει επανειλημμένα τους Fernando Alonso και Lance Stroll, επηρεάζοντας την οδηγική συμπεριφορά του μονοθεσίου.
«Μετά τη Σιγκαπούρη, αναθεωρήσαμε ορισμένες στρατηγικές ελέγχου, ώστε να βελτιώσουμε την απόκριση του turbo. Κάναμε κάποιες προσαρμογές στις ελεύθερες δοκιμές και επιβεβαιώσαμε στον αγώνα ότι όλα λειτουργούσαν όπως περιμέναμε», είπε ο Orihara.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρχονται «σαρωτικές» αλλαγές στα μονοθέσια της Formula 1!
«Ο Rovanpera επιστρέφει στο WRC το 2027» - Τι αναφέρει δημοσίευμα για το μέλλον του Φινλανδού
WRC: Το Ford Fiesta Rally1 θα κάνει ντεμπούτο φέτος στην Πορτογαλία






ΔΗΜΟΦΙΛΗ





