Το πρώτο και μεγαλύτερο περιοδικό αυτοκινήτου στον κόσμο, το Car and Driver, συνδιοργάνωσε για 4η συνεχόμενη χρονιά - από την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025 - το Formula Student Festival με τη συμμετοχή Πολυτεχνικών σχολών της χώρας μας, στο πλαίσιο του επίσημου θεσμού Formula Student Greece που πρόσφατα παρουσιάστηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων.
Το 4ο Formula Student Festival - με θέμα «Ανακαλύπτοντας την Αυτοκίνηση του Αύριο: Καινοτομία, Ενέργεια, Τεχνολογία, Κινητικότητα. Οι Πολυτεχνικές σχολές οδηγούν τις εξελίξεις στην Αυτοκίνηση» - πραγματοποιήθηκε στο χώρο του παλαιού Δημαρχείου στη Γλυφάδα, με την υποστήριξη και τη συνεργασία του Δήμου Γλυφάδας, ενώ διεξήχθη με τις αιγίδες του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού καθώς και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).
Η ΕΛΕΤΑΕΝ, που υποστηρίζει εδώ και χρόνια το Formula Student Festival, ιδρύθηκε το 1990 με την ονομασία ΕΛληνική ΕΤαιρεία Αιολικής ΕΝέργειας και μετονομάστηκε το 2005 σε Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας. Διατήρησε όμως την ακροστιχίδα ΕΛΕΤΑΕΝ ως διακριτικό της τίτλο.
Από ίδρυσή της είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας WindEurope και λειτουργεί ως Εθνικός Εκπρόσωπός της στην Ελλάδα. Μέλη της γίνονται εταιρείες και φορείς που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας της αιολικής ενέργειας, όπως βιομηχανία και εμπόριο εξοπλισμών, υπηρεσίες, επενδυτικοί φορείς, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, αλλά και φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων, επιστήμονες, ερευνητές, ακαδημαϊκοί.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ διατηρεί και υπηρετεί διπλό σκοπό: Επιδιώκει την προαγωγή της επιστήμης και έρευνας στον τομέα της αιολικής ενέργειας και παράλληλα προσπαθεί να εκφράσει αποτελεσματικά τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του κλάδου και της αγοράς λειτουργώντας ως ένα χώρος σκέψης, διαλόγου και ιδεών με επιστημονική τεκμηρίωση και επάρκεια.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, απηύθυνε χαιρετισμό στο 4o Formula Festival, δίνοντας πολύτιμες συμβουλές στους φοιτητές των Πολυτεχνικών Σχολών. «Η ΕΛΕΤΑΕΝ είναι η Ελληνική Ένωση Αιολικής Ενέργειας. Εγώ είμαι ηλεκτρολόγος-μηχανικός, τελείωσα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1994. Είχα την τύχη και με ευλόγησε ο Θεός το μεράκι μου να το κάνω επάγγελμα και επιστήμη. Όλα αυτά τα χρόνια, 31 χρόνια, εργάζομαι αποκλειστικά στις ανεμογεννήτριες και στην αιολική ενέργεια. Και επειδή το πνεύμα είναι και λίγο διδακτικό με συμβουλές και επειδή συμφωνώ απόλυτα με τα διδακτικά μηνύματα για τα hard skills που πρέπει να αποκτήσετε, για τη σκληρή δουλειά, ας δώσω εγώ μια άλλη, διαφορετικού τύπου, συμβουλή ή σύσταση. Όλοι έχουμε οράματα. Οι μηχανικοί ξέρουν πώς να τα υλοποιήσουν και το ότι είστε τεχνοκράτες δημιουργεί ένα πλεονέκτημα, αλλά δημιουργεί και μία μεγάλη ευθύνη, προς τον εαυτό σας, προς τους αγαπημένους σας και προς τις οικογένειές σας», τόνισε αρχικά απευθυνόμενους στους φοιτητές.
Και πρόσθεσε: «Επειδή είμαστε τεχνοκράτες, μπορούμε να διαχειριζόμαστε τον φόβο και την ανησυχία για το μέλλον που έρχεται. Τα νούμερα για το πόσο γρήγορα διπλασιάζεται η γνώση είναι εντυπωσιακά και μπορούν να δημιουργήσουν φόβο. Ο μηχανικός, όμως και ο τεχνοκράτης μπορεί να διαχειριστεί και να αντιληφθεί, άρα να μη φοβάται. Έχει όμως και μια ευθύνη, μια ευθύνη απέναντι στον εαυτό του. Μην χαθούμε στην τεχνοκρατία. Θα είμαστε σπουδαίοι μηχανικοί, θα ξέρουμε τα μαθηματικά, θα ξέρουμε το engineering, αλλά πάνω απ’ όλα, ακριβώς επειδή αυτός ο όγκος της πληροφορίας, αυτός ο πολλαπλασιασμός της γνώσης μπορεί να είναι και τρομακτικός, πάνω απ’ όλα πρέπει να παραμείνουμε άνθρωποι. Μην υποτιμήσετε την ανθρωπιστική παιδεία. Γυρίστε και διαβάστε και ανθρωπιστικά κείμενα. Δείτε τους κλασικούς Έλληνες, μάθετε να μιλάτε ελληνικά. Μπορεί να μη σας βοηθήσει στη δουλειά σας, θα σας βοηθήσει, όμως, στην ευτυχία σας. Αυτό είναι ευθύνη για τον εαυτό σας. Δεν είχα σκοπό να τα πω αυτά, αλλά πήρα ερεθίσματα».
Όσο για τη σχέση της ΕΛΕΤΑΕΝ με την αυτοκίνηση και την ηλεκτροκίνηση αλλά και γιατί στηρίζει το θεσμό του Formula Student, ο κ. Παπασταματίου επεσήμανε: «Τι δουλειά έχει μία επιστημονική ένωση αιολικής ενέργειας σε ένα τέτοιο forum που αφορά την αυτοκίνηση και κυρίως την ηλεκτροκίνηση; Στην ΕΛΕΤΕΑΝ έχουμε περίπου 100 με 110 επιχειρήσεις-μέλη απ’ όλο το εύρος της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα – επενδυτές, ιδιοκτήτες αιολικών πάρκων, κατασκευαστές ανεμογεννητριών, παρόχους υπηρεσιών. Και έχουμε και περίπου 450 φυσικά πρόσωπα, επιστήμονες που ασχολούνται με τον κλάδο, είτε ακαδημαϊκούς είτε επαγγελματικά στελέχη των επιχειρήσεων.
Είμαστε εδώ, όμως, για τους εξής λόγους: Πρώτον υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη συνάφεια και συνεργασία της ένωσής μας με τις πολυτεχνικές σχολές της Ελλάδας σε πολλά αντικείμενα, όχι μόνο στην αυτοκίνηση, για πάρα πολλά χρόνια. Δεύτερον και πιο σημαντικό, ειδικά όταν μιλάμε για ηλεκτροκίνηση, πρέπει να μιλάμε ταυτόχρονα για καθαρή ενέργεια και καθαρά καύσιμα. Ο στόχος το 2050 είναι το 90% των μεταφορών να τροφοδοτείται με καθαρά καύσιμα, από 4,1% που ήταν το 2022. Αυτό σημαίνει είτε direct electrification είτε έμμεσος, μέσω συνθετικών καυσίμων ή υδρογόνου που θα έχει παραχθεί από καθαρό ηλεκτρισμό ή βιοκαύσιμα. Προφανώς στον καθαρό ηλεκτρισμό κυρίαρχο λόγο έχουν η αιολική ενέργεια και οι ανεμογεννήτριες.
Το τρίτο σημείο που μας φέρνει κοντά είναι ότι γενικά ο εξηλεκτρισμός είναι, μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο δεύτερος πυλώνας της απανθρακοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης, της στρατηγικής που έχει η πολιτισμένη Δύση σε αυτή την πορεία μέχρι το 2050. Ο εξηλεκτρισμός, λοιπόν, έχει μέσα του την ηλεκτροκίνηση και η ηλεκτροκίνηση μπορεί να βοηθήσει και την αιολική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσω smart grids και δικτύων που μπορούν να λειτουργούν ως σταθμοί αποθήκευσης που θα απορροφούν οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μέσω έξυπνων δικτύων, την αιολική ενέργεια όταν δεν υπάρχει άλλη ζήτηση γι’ αυτό.
Αυτοί οι τρεις τομείς μάς φέρνουν κοντά. Ήμασταν και πέρυσι εδώ, είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που είμαστε φέτος εδώ, θα είμαστε και του χρόνου. Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Έχω μάθει τις επιτυχίες σας, συγκινούμαι όταν μιλάω με νέους μηχανικούς, γι’ αυτό επιτρέψτε μου να ζητήσω και συγγνώμη αν είπα και καμιά συμβουλή παραπάνω. Απ’ όλα όσα ακούσατε και απ’ όλα όσα είπα και εγώ κρατήστε αυτό που έκανε περισσότερο ‘κλικ’ στη δική σας ψυχή. Είναι θέμα ατομικής σας ευθύνης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι ελληνικές ομάδες Formula Student στο Formula Student Festival 2025
Οι Έλληνες αεροδυναμιστές της Sauber στο Formula Student Festival






ΔΗΜΟΦΙΛΗ



_77761_472761_type13129.jpg)

