Έρευνα: Η οθόνη αφής στο αυτοκίνητο μπορεί να αποδειχθεί πιο επικίνδυνη απ’ όσο νομίζουμε


Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι η αλληλεπίδραση με την οθόνη αφής κατά την οδήγηση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ταχύτητα και την ακρίβεια χειρισμού.

  • ΦΩΤ.: LAND ROVER
  • 28/12/2025

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι οθόνες αφής στα αυτοκίνητα έχουν εκτοπίσει σταδιακά τους φυσικούς διακόπτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, τα πλήκτρα στην κεντρική κονσόλα ή το τιμόνι έχουν εξαφανιστεί εντελώς.

Μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει κάτι που γνωρίζει καλά όποιος έχει προσπαθήσει να αλλάξει μουσική ή να ρυθμίσει τον κλιματισμό κατά την οδήγηση: τα συστήματα infotainment με οθόνες αφής μπορούν όχι μόνο να γίνουν εξαιρετικά εκνευριστικά, αλλά και να αποτελέσουν πραγματικό κίνδυνο για την οδική ασφάλεια.

Η έρευνα διεξήχθη στο Πανεπιστημίο της Ουάσινγκτον (UW) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ερευνών της Toyota και έρχεται να ποσοτικοποιήσει αυτό που οι οδηγοί ήδη υποψιάζονταν: η χρήση αυτών των οθονών κατά την οδήγηση αποσπά έντονα την προσοχή και υποβαθμίζει την ασφάλεια.

Η μελέτη, με τίτλο 'Touchscreens in Motion: Quantifying the Impact of Cognitive Load on Distracted Drivers', δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο και βασίστηκε σε πείραμα με 16 συμμετέχοντες σε προσομοιωτή οδήγησης υψηλής ακρίβειας. Οι ερευνητές κατέγραψαν τις κινήσεις των ματιών και των χεριών των οδηγών, τη διαστολή της κόρης και την αγωγιμότητα του δέρματος, ώστε να παρατηρήσουν τα επίπεδα της πνευματικής φόρτισης.

Οι οδηγοί κλήθηκαν να εκτελέσουν καθημερινές λειτουργίες μέσω της οθόνης αφής, όπως η ρύθμιση του ήχου, η διαχείριση μηνυμάτων ή διάφορες επιλογές πολυμέσων, ενώ παράλληλα κινούνταν σε ένα εικονικό αστικό περιβάλλον. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο πιο απαιτητική ήταν η εργασία στην οθόνη, τόσο χειροτέρευαν η οδήγηση και η ακρίβεια χειρισμού.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η αλληλεπίδραση με την οθόνη αφής μείωσε την ταχύτητα και την ακρίβεια χειρισμού κατά περισσότερο από 58% σε σχέση με όταν ο οδηγός δε χρησιμοποιούσε την οθόνη. Ταυτόχρονα, η απόκλιση από τη λωρίδα αυξήθηκε πάνω από 40%. Με απλά λόγια, οι οδηγοί γίνονταν χειρότεροι και στο τιμόνι και στη χρήση της οθόνης ταυτόχρονα.

Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι σαφές: οι διεπαφές στα αυτοκίνητα πρέπει να σχεδιάζονται με βάση το πώς συμπεριφέρονται πραγματικά οι άνθρωποι στην οδήγηση, όχι με βάση το πώς θα ήθελαν οι κατασκευαστές να συμπεριφέρονται.

Δείτε το σχετικό video:

Πηγή: University of Washington

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

VW: Αφαιρεί τους διακόπτες από την καμπίνα - Όλα θα ελέγχονται με τα... μάτια! (photo)

«Εμπρός - πίσω»: Η Mercedes επαναφέρει τους φυσικούς διακόπτες στην καμπίνα

Η Mazda εξηγεί γιατί το νέο CX-5 δεν έχει φυσικούς διακόπτες