John Elkann: Ένας manager μετράει τ’ άστρα...


Οι δρόμοι της Αυτοκίνησης έχουν στρωθεί από πιονέρους με όραμα, γνώση, πείσμα και φαντασία, οι οποίοι μας άφησαν κληροδότημα το όνομά τους και πάμπολλα αυτοκίνητα να ερωτευτούμε (ή να μισήσουμε). Peugeot, Citroen, Lancia, Chrysler, Abarth, Maserati είναι μερικοί από αυτούς.

Πριν λίγες ημέρες, ύστερα από μήνες κύησης στη φάση μιας παγκοσμιοποίησης beta, η είδηση στον πλανήτη «Αυτοκίνητο» ήταν η γέννηση ενός νέου κολοσσού να ξεπροβάλλει μέσα από τη συγχώνευση δύο μεγάλων ονομάτων τη Αυτοκίνησης: της γαλλικής PSA (Peugeot, Citroen, DS, Opel, Vauxhall ) και της FCA (Abarth, AlfaRomeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Lancia, Ram και Maserati).

Με παρουσία σε 130 χώρες, εργοστάσια σε 30, με 400.000 υπαλλήλους και το όνομα Stellantis να προέρχεται από το λατινικό ρήμα «stello», που σημαίνει «να φωτίζει με αστέρια», η νέα εταιρεία δημιουργεί κάτι χωρίς προηγούμενο σε μεγέθη παραγωγής και οικονομικά, καθώς, αίφνης, γίνεται η τέταρτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια στον κόσμο. Και αν δείτε το νέο ΔΣ, υπάρχουν έμπειρα στελέχη, αλλά και νέες θέσεις για μια Αυτοκίνηση που μετασχηματίζεται.

Οι δρόμοι της Αυτοκίνησης έχουν στρωθεί από πιονέρους με όραμα, γνώση, πείσμα και φαντασία που μας άφησαν κληροδότημα το όνομά τους και πάμπολλα αυτοκίνητα να ερωτευτούμε (ή να μισήσουμε).

Από την άλλη, εταιρείες με ιστορία αιώνων (η Peugeot ιδρύθηκε το 1810) θα υπάρχουν πλέον ως εμπορικά σήματα στα καπό των αυτοκινήτων και στις προθήκες των εκθέσεων (αν δείτε τις μετοχές, το όνομα πλέον είναι ένα, αυτό της Stellantis). Και πρόεδρος σε αυτόν τον… αστερισμό είναι ο John Elkann, εγγονός του Gianni Agnelli (ένας από τους πιονέρους που σας αναφέραμε) ο οποίος δημιούργησε τον θρύλο της FIAT. Ένας 44χρονος manager, λοιπόν, με «βαριά φανέλα» που έρχεται να ηγηθεί προς το μέλλον, εταιρειών που έχουν προσφέρει μικρά ή μεγάλα δείγματα τεχνολογίας, φαντασίας, ιστορίας… Δύσκολο έργο με τις μάρκες της Stellantis να ομαδοποιούνται πλέον σε κατηγορίες (SUV, American, Mainstream, Upper Mainstream, Premium και Luxury) και με ένα παγκόσμιο πλάνο σε μια εποχή που πλέον έχει νέες έννοιες, όπως «Ηλεκτροκίνηση», «Αυτόνομη Οδήγηση», «V2V» και τόσα άλλα.

Καλή επιτυχία, John!