CAR AND DRIVER ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Οι οδηγοί που αντιστέκονται 10/3

 • img

Είναι γεγονός: Η τάση της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας ορίζεται πλέον από τις «πράσινες» τεχνολογίες, από τις εναλλακτικές μορφές αυτοκίνησης και μετακίνησης και από την γενικότερη αίσθηση ότι στα χρόνια που θα έρθουν το αυτοκίνητο θα είναι περισσότερο ένα τεχνολογικό αγαθό και όχι ένα συμμετοχικό μέσο για να κινηθείς από το σημείο Α στο σημείο Β.

Πρίζες, plug-in hybrids και οσονούπω full ηλεκτρικά αυτοκίνητα από όλους τους κατασκευαστές, downsizing με μικρούς, αποδοτικούς κινητήρες, σύνθετα υλικά και μείωση βάρους, εξωτικές τεχνολογίες έτοιμες να ρίξουν έστω και μερικά γραμμάρια τις εκπομπές CO2 (είναι κι αυτές οι νόρμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουν όλο και λιγότερους ρύπους αλλιώς τα πρόστιμα προς τους κατασκευαστές καραδοκούν) που κάνουν την ανάγκη νέα τάση. Ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι;

Στην πρόσφατη παρουσίαση του νέου Megane R.S. μείναμε ολίγον…άφωνοι με κάποια στοιχεία που παρουσίασε η Renault. Έτσι σύμφωνα με στοιχεία, ναι μεν τα οχήματα coupe πλέον παίρνουν την «άγουσα για τα αποδυτήρια» αλλά την ίδια ώρα συμβαίνει κάτι εκπληκτικό: η κατηγορία των μικρομεσαίων hot hatches, των σκληροπυρηνικών, υψηλής απόδοσης δηλαδή μικρομεσαίων μοντέλων με ισχύ άνω των 200 ίππων γνωρίζει «έκρηξη» στις πωλήσεις!

Το 2012 είχαν πωληθεί μόλις 25.800 μοντέλα της κατηγορίας (ήταν η χρονιά που άρχισε να…πρασινίζει η αυτοκίνηση) ενώ το 2017 πωλήθηκαν 106.500 αυτοκίνητα όπως το Megane R.S., το Leon Cupra, το Focus RS ή το Type R.

Υπάρχει λοιπόν ένας ισχυρός πόλος, ο «πλανήτης των hot hatches» στου οποίου το βαρυτικό πεδίο μπαίνουν όλο και περισσότεροι ΟΔΗΓΟΙ. Ναι, με κεφαλαία. Είναι αυτοί που αντιστέκονται και επιμένουν να βλέπουν την ικανότητα ενός οχήματος να επιταχύνει, να στρίβει και να φρενάρει όπως κανένα άλλο, από μια άλλη οπτική γωνία, πιο ρομαντική, γεμάτη εμπειρίες, την ίδια στιγμή που δεν απαρνιούνται τις πέντε πόρτες, τους χώρους για μια οικογένεια και πορτμπαγκάζ για τα ψώνια του supermarket. Μπράβο παιδιά. Συνεχίστε έτσι…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • 11/12

  Αναβίωση των 70΄s και 80΄s στην αυτοκινητοβιομηχανία

  H αυτοκινητοβιομηχανία κάνει ένα δυναμικό come back στις ρίζες της, αναβιώνοντας αυτοκίνητα-θρύλους και εμείς το χαιρόμαστε!

 • 12/11

  Αυτοκίνηση-ΕΚΟ 2018: Με μια δημοσιογραφική ματιά

  Η φετινή Έκθεση αυτοκινήτου 'Αυτοκίνηση ΕΚΟ 2018', είναι μια καλή έκθεση. Μπορεί οι εποχές που ένα μεγάλο γεγονός της εγχώριας αυτοκίνησης έμπαινε στο Διεθνές καλεντάρι εκθέσεων να έχει παρέλθει (ελπίζουμε για την ώρα) όμως δεν παύει να θυμίζει κάτι 'από τα...

 • 6/11

  Όχι άλλο κάρβουνο... Κυριολεκτικά!

  Ζούμε μια εποχή ιδιαίτερη. Η τεχνολογία καλπάζει με γεωμετρική πρόοδο, νέες προκλήσεις είναι μπροστά μας, οι συσχετισμοί αλλάζουν αλλά πάντα το οικοσύστημα της αυτοκίνησης θα έχει τον τρόπο να αυτοδιορθώνεται ή και να νουθετείται.

 • 22/10

  Μπορεί η τεχνολογία να αμβλύνει τα προβλήματα νεότητας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

  Αξεπέραστες προκλήσεις οι οποίες εκτός του ότι πρέπει να ξεπεραστούν πρέπει να αποδείξουν στους υποψήφιους αγοραστές ότι μπορούν να τολμήσουν την αγορά τους.

 • 4/10

  Έρχεται το τέλος των Εκθέσεων Αυτοκινήτου;

  Αυτές τις ημέρες γίνεται η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού 2018. Σημείο αναφοράς για πολλούς, σημείο συνάντησης για άλλους, μια από τις σημαντικές στιγμές για τις εταιρίες να δείξουν τα πλάνα τους, τα νέα τους μοντέλα και να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας.

 • 24/4

  Αναζητώντας προορισμό για το μέλλον της "Αυτοκίνησης"

  Με γοργά βήματα από ό,τι διαφαίνεται πλέον οδεύουμε προς τη νέα εποχή των μαζικών μετακινήσεων που δε θα λέγεται 'Αυτοκίνηση' αλλά 'Κινητικότητα'.

 • 10/3

  Οι οδηγοί που αντιστέκονται

  Είναι γεγονός: Η τάση της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας ορίζεται πλέον από τις 'πράσινες' τεχνολογίες, από τις εναλλακτικές μορφές αυτοκίνησης και μετακίνησης και από την γενικότερη αίσθηση ότι στα χρόνια που θα έρθουν το αυτοκίνητο θα είναι περισσότερο ένα...

 • 15/2

  Όταν τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα

  Πόσο μακριά είμαστε από τη μέρα που θα μπορούμε να στηρίξουμε συνανθρώπους μας με 'ειδικά χαρίσματα' να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα; O Austin Riley ζει το δικό του όνειρο.

 • 17/1

  Microchips/Megatrends

  Πόσο η τεχνολογία μπορεί να αλλοιώσει το χαρακτήρα της διαδικασίας της οδήγησης; Μήπως η έννοια της "οδηγικής απόλαυσης" ετοιμάζεται να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας;

 • 3/1

  Αγοράζοντας με σύνεση το νέο σας αυτοκίνητο

  Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής βρίσκεται υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων μεγάλης εισαγωγικής εταιρίας και συζητάμε επί ώρα για ένα και μοναδικό θέμα: με τι κριτήρια επιλέγει ο κόσμος γενικότερα το νέο του αυτοκίνητο. Ε, λοιπόν τον άκουγα και κατά βάθος του έδινα...

 • 27/12/2017

  Τέλη δίχως τέλος

  Και να, λίγο πριν τις γιορτές μια νέα πρόταση -που μεταξύ μας δεν είναι τόσο νέα- που αφορά σε μια ακόμη επιβάρυνση για το αυτοκίνητο είδε το φως της δημοσιότητας.