Όχι άλλο κάρβουνο... Κυριολεκτικά!


Ζούμε μια εποχή ιδιαίτερη. Η τεχνολογία καλπάζει με γεωμετρική πρόοδο, νέες προκλήσεις είναι μπροστά μας, οι συσχετισμοί αλλάζουν αλλά πάντα το οικοσύστημα της αυτοκίνησης θα έχει τον τρόπο να αυτοδιορθώνεται ή και να νουθετείται.

Μετά το πρόστιμο-μαμούθ των 800 εκατ. ευρώ που εκλήθη να πληρώσει η Audi για το θέμα του παράνομου λογισμικού των κινητήρων diesel, διαφαίνεται ότι η κάθαρση παίρνει σάρκα και οστά «εδώ και τώρα» και όχι με την υπόθεση να μπαίνει στο συρτάρι. Κι αυτή η γρήγορη εξυγίανση είναι ό,τι καλύτερο για το μέλλον της αυτοκίνησης.

Ό,τι καλύτερο είναι και οι νέες περιβαλλοντικές νόρμες για ποιοτικότερο αέρα που αναπνέουμε. Βέβαια υπάρχει η στρεβλή εντύπωση ότι «για όλα φταίνε τα αυτοκίνητα». Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες το 17% των αερίων υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου προέρχεται από μέσα μεταφοράς (μαζί και χερσαίες εμπορευματικές μεταφορές!). Την ίδια στιγμή σχεδόν 54 δις ευρώ πρόκειται να επενδυθούν μόνο το 2018 και μόνο από τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες προς την κατεύθυνση της μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων, της ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης και της βελτίωσης της ασφάλειας.

Αν μη τι άλλο, τομέα με γρηγορότερα αντανακλαστικά δε έχω ξαναδεί. Και μπορεί όλα αυτά να έχουν τη διαδικασία του κατεπείγοντος μιας και οι νόρμες της ευρωπαϊκής ένωσης πιέζουν αφόρητα (αλλιώς βαριά πρόστιμα άνω των 16 δις ευρώ για μη επίτευξη των στόχων από το 2020 καραδοκούν) όμως είναι μια ροπή ισχυρή που θα αλλάξει το πρόσωπο της αυτοκίνησης.

Μέχρι τότε μπορεί να έχετε μπερδευτεί με τη νέα πραγματικότητα των τεχνολογικών αρκτικόλεξων, από το παλιό NEDC μέχρι τα νέα WLTP και EURO 6d-TEMP που αφορούν στην κατανάλωση και το περιβαλλοντικό προφίλ αλλά σίγουρα θα αντιληφθείτε τα οφέλη τα χρόνια που έρχονται. Όμως μέχρι τότε καλό θα ήταν όλοι να επανεξετάσουμε τη γενική μας στάση προς μια πιο ολιστική προσέγγιση μείωσης των ρύπων. Με καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, με εξορθολογισμένη χρήση της οικιακής ενέργειας, με ενεργειακή θωράκιση των σπιτιών μας. Άλλωστε το «όχι άλλο κάρβουνο» του τίτλου δεν πρέπει να το περιμένουμε ουρανοκατέβατο αλλά και με δική μας ευαισθητοποίηση.