CAR AND DRIVER ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Όχι άλλο κάρβουνο... Κυριολεκτικά! 6/11/2018

 • img

Ζούμε μια εποχή ιδιαίτερη. Η τεχνολογία καλπάζει με γεωμετρική πρόοδο, νέες προκλήσεις είναι μπροστά μας, οι συσχετισμοί αλλάζουν αλλά πάντα το οικοσύστημα της αυτοκίνησης θα έχει τον τρόπο να αυτοδιορθώνεται ή και να νουθετείται.

Μετά το πρόστιμο-μαμούθ των 800 εκατ. ευρώ που εκλήθη να πληρώσει η Audi για το θέμα του παράνομου λογισμικού των κινητήρων diesel, διαφαίνεται ότι η κάθαρση παίρνει σάρκα και οστά «εδώ και τώρα» και όχι με την υπόθεση να μπαίνει στο συρτάρι. Κι αυτή η γρήγορη εξυγίανση είναι ό,τι καλύτερο για το μέλλον της αυτοκίνησης.

Ό,τι καλύτερο είναι και οι νέες περιβαλλοντικές νόρμες για ποιοτικότερο αέρα που αναπνέουμε. Βέβαια υπάρχει η στρεβλή εντύπωση ότι «για όλα φταίνε τα αυτοκίνητα». Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες το 17% των αερίων υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου προέρχεται από μέσα μεταφοράς (μαζί και χερσαίες εμπορευματικές μεταφορές!). Την ίδια στιγμή σχεδόν 54 δις ευρώ πρόκειται να επενδυθούν μόνο το 2018 και μόνο από τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες προς την κατεύθυνση της μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων, της ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης και της βελτίωσης της ασφάλειας.

Αν μη τι άλλο, τομέα με γρηγορότερα αντανακλαστικά δε έχω ξαναδεί. Και μπορεί όλα αυτά να έχουν τη διαδικασία του κατεπείγοντος μιας και οι νόρμες της ευρωπαϊκής ένωσης πιέζουν αφόρητα (αλλιώς βαριά πρόστιμα άνω των 16 δις ευρώ για μη επίτευξη των στόχων από το 2020 καραδοκούν) όμως είναι μια ροπή ισχυρή που θα αλλάξει το πρόσωπο της αυτοκίνησης.

Μέχρι τότε μπορεί να έχετε μπερδευτεί με τη νέα πραγματικότητα των τεχνολογικών αρκτικόλεξων, από το παλιό NEDC μέχρι τα νέα WLTP και EURO 6d-TEMP που αφορούν στην κατανάλωση και το περιβαλλοντικό προφίλ αλλά σίγουρα θα αντιληφθείτε τα οφέλη τα χρόνια που έρχονται. Όμως μέχρι τότε καλό θα ήταν όλοι να επανεξετάσουμε τη γενική μας στάση προς μια πιο ολιστική προσέγγιση μείωσης των ρύπων. Με καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, με εξορθολογισμένη χρήση της οικιακής ενέργειας, με ενεργειακή θωράκιση των σπιτιών μας. Άλλωστε το «όχι άλλο κάρβουνο» του τίτλου δεν πρέπει να το περιμένουμε ουρανοκατέβατο αλλά και με δική μας ευαισθητοποίηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • 11/12/2018

  Αναβίωση των 70΄s και 80΄s στην αυτοκινητοβιομηχανία

  H αυτοκινητοβιομηχανία κάνει ένα δυναμικό come back στις ρίζες της, αναβιώνοντας αυτοκίνητα-θρύλους και εμείς το χαιρόμαστε!

 • 12/11/2018

  Αυτοκίνηση-ΕΚΟ 2018: Με μια δημοσιογραφική ματιά

  Η φετινή Έκθεση αυτοκινήτου 'Αυτοκίνηση ΕΚΟ 2018', είναι μια καλή έκθεση. Μπορεί οι εποχές που ένα μεγάλο γεγονός της εγχώριας αυτοκίνησης έμπαινε στο Διεθνές καλεντάρι εκθέσεων να έχει παρέλθει (ελπίζουμε για την ώρα) όμως δεν παύει να θυμίζει κάτι 'από τα...

 • 6/11/2018

  Όχι άλλο κάρβουνο... Κυριολεκτικά!

  Ζούμε μια εποχή ιδιαίτερη. Η τεχνολογία καλπάζει με γεωμετρική πρόοδο, νέες προκλήσεις είναι μπροστά μας, οι συσχετισμοί αλλάζουν αλλά πάντα το οικοσύστημα της αυτοκίνησης θα έχει τον τρόπο να αυτοδιορθώνεται ή και να νουθετείται.

 • 22/10/2018

  Μπορεί η τεχνολογία να αμβλύνει τα προβλήματα νεότητας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

  Αξεπέραστες προκλήσεις οι οποίες εκτός του ότι πρέπει να ξεπεραστούν πρέπει να αποδείξουν στους υποψήφιους αγοραστές ότι μπορούν να τολμήσουν την αγορά τους.

 • 4/10/2018

  Έρχεται το τέλος των Εκθέσεων Αυτοκινήτου;

  Αυτές τις ημέρες γίνεται η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού 2018. Σημείο αναφοράς για πολλούς, σημείο συνάντησης για άλλους, μια από τις σημαντικές στιγμές για τις εταιρίες να δείξουν τα πλάνα τους, τα νέα τους μοντέλα και να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας.

 • 24/4/2018

  Αναζητώντας προορισμό για το μέλλον της "Αυτοκίνησης"

  Με γοργά βήματα από ό,τι διαφαίνεται πλέον οδεύουμε προς τη νέα εποχή των μαζικών μετακινήσεων που δε θα λέγεται 'Αυτοκίνηση' αλλά 'Κινητικότητα'.

 • 10/3/2018

  Οι οδηγοί που αντιστέκονται

  Είναι γεγονός: Η τάση της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας ορίζεται πλέον από τις 'πράσινες' τεχνολογίες, από τις εναλλακτικές μορφές αυτοκίνησης και μετακίνησης και από την γενικότερη αίσθηση ότι στα χρόνια που θα έρθουν το αυτοκίνητο θα είναι περισσότερο ένα...

 • 15/2/2018

  Όταν τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα

  Πόσο μακριά είμαστε από τη μέρα που θα μπορούμε να στηρίξουμε συνανθρώπους μας με 'ειδικά χαρίσματα' να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα; O Austin Riley ζει το δικό του όνειρο.