Έσπασε η «κατάρα» της Βραζιλίας του 2012


Σαν να είχε κάνει μάγια στη McLaren ο «θεός του motorsport», και τα έλυσε τώρα, εννέα χρόνια μετά, ο Zak Brown κι η παρέα του.

«Ουδέν κακόν ραδίως απόλλυται», έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, και πουθενά στο grid της Formula 1 δεν αντιστοιχεί περισσότερο αυτή η ρήση από τη McLaren.

Σημαίνει «κανένα κακό δε φεύγει εύκολα», και πείτε το στον Zak Brown και τους ανθρώπους στο Woking, και θα σας πιστέψουν!

Εννέα χρόνια, ή αν προτιμάτε, 3227 ημέρες, ήτοι 172 Grand Pirx, έπρεπε να περάσουν να βρει η McLaren δύο πράγματα που κάποτε τη χαρακτήριζαν όσο τίποτε άλλο: μία νίκη και μία pole position.

Το «ρόδι» έσπασε ο Daniel Ricciardo προ δύο εβδομάδων, στη Μόντσα. Ακολούθησε σήμερα, Σάββατο 25/9, ο Lando Norris με την pole στη Ρωσία.

Συγκυρίες; Όχι τόσο, και θα μας επιτρέψετε να θεωρήσουμε πως αυτό ήταν το «καλώς σας βρήκαμε», κι όχι το «περαστικοί ήμασταν και φεύγουμε» για την ομάδα με το papaya orange.

Στην Ιταλία, ο Ricciardo έστριψε πρώτος στην Κ1, κι είχε υπό έλεγχο τον αγώνα, πολύ πριν το μοιραίο ατύχημα Verstappen-Hamilton στα μισά του δρόμου.

Ο δε Norris, ήταν γρήγορος και με αίσθηση των συνθηκών στο Σότσι - τέτοια, που μόνο η σιγουριά στο μονοθέσιο που οδηγεί και η εμπειρία που έχει αποκομίσει θα μπορούσε να του χαρίσει.

Σε εκείνο το Βραζιλιάνικο GP το 2012, 3227 μέρες νωρίτερα, η McLaren έχανε τον τελευταίο της πρωταθλητή. Ο Lewis Hamilton είπε «αντίο» στα γκρι του Woking με pole position, κι ο Jenson Button τον ξεπροβόδισε με νίκη την επομένη. 

Θαρρείς πως μαζί με τον 7κις πια πρωταθλητή, έφυγε και η αύρα του νικητή από το φημισμένο εργοστάσιο. Από το 2013 κιόλας είχε αρχίσει η καθίζηση, που ολοκληρώθηκε με την τριετία με τη Honda, για να έρθει δειλά-δειλά η ανάκαμψη το 2018, και να ολοκληρωθεί φέτος με τη Mercedes ξανά να τροφοδοτεί τις προσπάθειες των Βρετανών.

Τα εύσημα στον Zak Brown, που οραματίστηκε μία McLaren χωρίς Ron Dennis (πράγμα ανήκουστο πριν μία δεκαετία), που έπεισε ονόματα με εμπειρία εντός κι εκτός F1 να πιστέψουν στο δικό του πλάνο (λέγε με Andreas Seidl), που δε δίστασε να πει στον Fernando Alonso «όχι», αλλά και στον Daniel Ricciardo «το μαγαζί δικό σου, Μάκη μου». (Χαιρετισμούς σε όσους κατάλαβαν την αναφορά).

Μία ομάδα που εδώ και μία τριετία μόνο ανεβαίνει. Το 2018, κατάφερε να συγκεντρώσει 62 βαθμούς όλους κι όλους. Το 2019, 145. Το 2020, 202. Φέτος, ήδη 215, και πάει γοργά για τρίτη στους Κατασκευαστές για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν.

Το χαμόγελο στα χείλη κάθε υγειούς fan του αθλήματος λογικά δεν πρέπει να έχει ξεθωριάσει, και καλά κάνει.

Υ.Γ.: Από το 2003 είχαμε να δούμε τριάδα McLaren-Ferrari-Williams σε κατατακτήριες. Να μην ξεχνιόμαστε, δηλαδή...