F1 2022: Οι top10 οδηγοί της χρονιάς που πέρασε


Το πρωτάθλημα του 2022 τελείωσε, κι κατατάσσουμε τους δέκα οδηγούς που ξεχώρισαν με βάσει τις επιδόσεις τους.

1. Max Verstappen

Ο πρωταθλητής αξίζει και με το παραπάνω την πρώτη θέση στο power ranking για το 2022. Με 15 νίκες και άλλα 2 βάθρα, ο Max Verstappen δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης στον ανταγωνισμό. Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις αρετές της RB18, ακόμα κι όταν αυτή ήταν το πιο υπέρβαρο μονοθέσιο του grid, και κυριάρχησε όπως μόνο οι μεγάλοι του σπορ έχουν κάνει στο παρελθόν.

2. George Russell

Στην πρώτη του μόλις χρονιά σε μεγάλη ομάδα, εκπληρώνοντας επί της ουσίας την... προφητεία για την καριέρα του, ο George Russell δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Αν και δεν διέθετε το μονοθέσιο για πρωταθλητισμό, εντούτοις κατάφερε να σημειώσει ένα σημαντικό σερί top 5 τερματισμών στην αρχή, και μετά να παραμείνει μπροστά από τον πολύπειρο teammate του, κατακτώντας και τις μοναδικές poles και τη μία νίκη της Mercedes το 2022.

3. Charles Leclerc

Ο Μονεγάσκος ξεκίνησε δυναμικά, αλλά έπεσε μαζί με την απόδοση της Scuderia. Τα δύο λάθη που έκανε σε Ίμολα και Γαλλία ήταν -τελικώς- όχι τόσο επιδραστικά στο αποτέλεσμα της σεζόν του, αλλά της ομάδας του, όμως «πέφτει» 3ος στο ranking καθώς η απόδοση και η παρουσία του Russell ήταν -σε αναλογία- πολύ πιο εντυπωσιακή. Ήταν μία μεστή χρονιά αυτή που διένυσε ο Leclerc, ο οποίος διεσώθη από το συνολικό κάζο της Ferrari.

4. Sergio Perez

Ο Μεξικανός διήγαγε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Με δύο νίκες και άλλα εννέα βάθρα, ο οδηγός της Red Bull δεν απογοήτευσε στις δύσκολες, μεγάλες στιγμές, όπως συνήθιζε να κάνει τα περασμένα χρόνια. Η δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα χάθηκε στο νήμα, κι αυτό λέει τα πάντα όχι μόνο για το μονοθέσιο της RB, αλλά και για τη σταθερότητα που επέδειξε ο ίδιος.

5. Lando Norris 

Το γεγονός ότι υπήρξε ο μόνος οδηγός που δεν αγωνιζόταν για τις πρώτες τρεις ομάδες και πήρε βάθρο το 2022 τα λέει όλα για τη σεζόν του Lando Norris. Ο οδηγός της McLaren κουβάλησε στους ώμους του τις τύχες της ομάδας από την αρχή ως το τέλος, και πάλεψε για την 5η θέση στο πρώταθλημα των κατασκευαστών με ελάχιστη βοήθεια από τον Ricciardo. Αν κι έλειψαν τα σπουδαία αποτελέσματα του 2021, ο νεαρός έκανε -με διαφορά- την καλύτερη χρονιά της καριέρας του - μέχρι την επόμενη.

6. Fernando Alonso

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως ο Fernando Alonso έκανε μία από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του. Στα 41 του χρόνια, και στο πάντα ανταγωνιστικό midfield, πήρε το μέγιστο από το -σαφώς βελτιωμένο- μονοθέσιο της Alpine, και έφερε αποτελέσματα σε κατατακτήριες κι αγώνα που θύμισαν τον παλιό, καλό Nando. Χωρίς τις εγκαταλείψεις λόγω της αναξιοπιστίας του κινητήρα της Renault, ο Ισπανός θα μπορούσε να είναι πάνω από τον Ocon, και να παλεύει με τον Norris για την 7η θέση στο πρωτάθλημα.

7. Lewis Hamilton

Ήταν μία δύσκολη χρονιά το 2022 για τον Lewis Hamilton - αν και κατά τον ίδιο, όχι η δυσκολότερη. Καμία pole, καμία νίκη, ήττα από τον Russell στην πρώτη τους σεζόν στην ίδια ομάδα. Το τελευταίο ήρθε εν πολλοίς κι από την αδυναμία που είχε στην αρχή της σεζόν να μπει στο νόημα των απαιτήσεων των νέων μονοθέσιων. Όπως είπε κι εκείνος, δεν θέλει να ξαναδεί ή να οδηγήσει την W13 ποτέ. Και όχι άδικα.

8. Carlos Sainz

Ο Carlos Sainz είχε κάνει τρομερά ενθαρρυντική σεζόν το 2021. Το 2022, με σαφώς πιο ανταγωνιστικό μονοθέσιο, υπέπεσε σε αρκετά λάθη στην αρχή της χρονιάς, και αυτό τον έφερε σε δύσκολη θέση και για το υπόλοιπο του πρωταθλήματος. Ηττήθηκε τόσο από τον Perez, όσο κι από τον Russell στην τελική κατάταξη, αλλά έχει ως highlight την πρώτη του νίκη, κι ας ήρθε δια πυρός και σιδήρου.

9. Sebastian Vettel

Στο κύκνειο άσμα του στη Formula 1, o Sebastian Vettel είχε στιγμές που θύμισε τον οδηγό που καταδυνάστευσε το σπορ για μία 4ετία. Το πόσο καλή σεζόν έκανε (ειδικά μετά το θερινό break) ο Γερμανός της Aston Martin φαίενται από το γεγονός ότι τερμάτισε με τους ίδιους βαθμούς με τον Daniel Ricciardo (37), έχοντας σαφώς υποδεέστερο μονοθέσιο.

10. Kevin Magnussen

Για κάποιον που ήρθε τελευταία στιγμή να κάνει μία δουλειά για την οποία δεν είχε προετοιμαστεί, ο Kevin Magnussen τα πήγε περίφημα. Η Haas εμφανίστηκε βελτιωμένη σε σχέση με το στραπάτσο του 2021, κι ο ίδιος θυμήθηκε τις καλές -αγωνιστικές- μέρες του, με σταθερότητα στις επιδόσεις του και μία μεγάλη έκπληξη, την pole στη Βραζιλία, να ολοκληρώνει μία άκρως θετική σεζόν για τον Δανό.