2019: Με αρνητικό πρόσημο θα κλείσει η παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου


Όπως ήταν αναμενόμενο η πτώση των πωλήσεων στην αγορά της Κίνας παρασύρει την παγκόσμια που για φέτος θα βρεθεί στο έως -4%.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 29/11/2019

Από την οικονομική κρίση του 2008 η φετινή χρονιά θα είναι η πιο απότομη σε πτώση με μειωμένες πωλήσεις κατά περίπου 3,1 εκατομμύρια αυτοκίνητα, σύμφωνα με την Fitch Ratings. Μία πτώση που μεταφράζεται σε μειωμένο ποσοστό κατά 4% σε σύγκριση με τα 80,6 εκατομμύρια επιβατικά που είχε πωληθεί παγκοσμίως το 2018.

Η έντονη πτώση πωλήσεων ξεκίνησε από τους τελευταίους μήνες του 2018 και είναι πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Χαρακτηριστικό είναι πως στους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 11% και σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι λόγοι εντοπίζονται τόσο στον υπερκορεσμό της κινεζικής αγοράς, στην ψυχολογία του καταναλωτικού κοινού, στους εμπορικούς πολέμους που φέρνουν ύφεση, αλλά και στις περιβαλλοντικές ανησυχίες που δημιουργήθηκαν γύρω από τα πετρελαιοκίνητα.

Το 2017 οι παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων είχαν φτάσει τα 81,8 εκατομμύρια και μετά από την πολύ ισχυρή ζήτηση στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, αυτή της Κίνας. Το πρώτο μόλις εξάμηνο του 2019 η πτώση στην Κίνα ήταν στο -12%, ενώ η Ινδία στο -23%. Για τις ΗΠΑ η Fitch Ratings εκτιμά πως η πτώση θα είναι πιο ήπια με μείωση κατά 2% και συνολικές πωλήσεις στα 16,9 εκατομμύρια αυτοκίνητα.