2022 Ford Ranger: Heavy Duty χαρακτήρας για τον αμερικάνικο θρύλο - Πότε έρχεται στην Ευρώπη


H Ford παρουσίασε επίσημα την καινούργια γενιά τού Ranger το οποίο είναι πιο σύγχρονο και με περισσότερες ικανότητες μεταφοράς τόσο για επαγγελματική χρήση όσο και για τη μετακίνηση των επιβατών του. Στην Ευρώπη θα αρχίσει να διατίθεται εντός του 2023. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 24/11/2021

Το καινούργιο Ranger, το νέο pickup μοντέλο της Ford, σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πελατών της εταιρείας. Τα στελέχη της συνεργάστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα με ομάδες ανθρώπων από όλο τον κόσμο (περισσότερους από 5.000, όπως ανακοινώθηκε) που έχουν ήδη ένα τέτοιο όχημα στην κατοχή τους ή που επιθυμούν να αποκτήσουν κάποιο.

Το καινούργιο Ranger είναι πιο σύγχρονο, με περισσότερη τεχνολογία σε κάθε τομέα του και πιο προτακτικό από ποτέ. Δημιουργήθηκε για να είναι ένα ικανό επαγγελματικό εργαλείο μεταφοράς αλλά και ένα όχημα που θα μεταφέρει με ασφάλεια, άνεση και ησυχία τους επιβάτες του.

Η ενίσχυση του σασί και οι οικονομικοί κινητήρες με τους οποίους διατίθεται εγγυόνται την αξιοπιστία και την αντοχή του. Ταυτόχρονα, πληροί τις προδιαγραφές για την ικανοποίηση των αναγκών της καθημερινότητας και του τρόπου ζωής των σύγχρονων ανθρώπων. Σύμφωνα με τη Ford, το μεταξόνιο του καινούργιου μοντέλου είναι μακρύτερο κατά 5,0 cm και το πλάτος του οχήματος ευρύτερο κατά επίσης 5,0 cm συγκριτικά με πριν.

Τόσο η καρότσα του όσο και το εσωτερικό του έχουν διαμορφωθεί με βάση την πρακτικότητα. Το Ranger θα διατίθεται σε περισσότερες από 180 χώρες και πρέπει να ικανοποιεί πολλές παραμέτρους. Στην ευρωπαϊκή αγορά, η συγκεκριμένη κατηγορία παρουσιάζει ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και η Ford θέλει να αποκτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο αυτής. 

Νέα σχεδίαση

Το αμάξωμά του διαμορφώθηκε με τρόπο που να δείχνει δυναμικό και σύγχρονο. Τα χαρακτηριστικά LED εμπρός φώτα ημέρας με το ημικυκλικό σχήμα και η νέα μάσκα είναι τα πρώτα σημεία αναγνώρισής του. Η γρίλια, εμπρός, έχει διαμορφωθεί ώστε να συμβάλλει στην εμφάνιση αλλά και να επιτρέπει την είσοδο του αέρα για την ψύξη του κινητήρα. 

Στο πίσω μέρος, τόσο τα εκεί φώτα όσο και η διαμόρφωση του προφυλακτήρα και το άνοιγμα της πίσω πόρτας, η οποία ενσωματώνει το ευμέγεθες εμπορικό σήμα της «Μπλε Οβάλ», είναι αυτά που το κάνουν να ξεχωρίζει.

Στο εσωτερικό

Η καμπίνα του καινούργιου Ranger έχει σχεδιαστεί και διαμορφωθεί βάσει των απαιτήσεων που επικρατούν και στα pickup οχήματα, πλέον. Ουσιαστικά, δεν διαφοροποιείται από αυτή ενός επιβατικού και ακολουθεί τη φιλοσοφία της Ford. H ευρυχωρία ήταν βασικός παράγοντας κατά τη διαδικασία εξέλιξης και δημιουργίας του νέου μοντέλου, ενώ στο ταμπλό κυριαρχεί η έγχρωμη οθόνη αφής διάστασης 10,1 ιντσών ή 12,0 ιντσών και κάμερες περιμετρικής απεικόνισης 360 μοιρών, αναλόγως της εξοπλιστικής έκδοσης. Ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός.

Το καινούργιο Ranger διαθέτει το σύστημα SYNC 4 το οποίο έχει αυξημένες δυνατότητες διασυνδεσιμότητας και ενημέρωσης και διαθέτει τη δυνατότητα εκτέλεσης λειτουργιών μέσω φωνητικών εντολών. Επίσης, στον εξοπλισμό του περιλαμβάνεται το σύστημα FordPass Connect μέσω του οποίου ο οδηγός μπορεί να ενημερώνεται στο κινητό τηλέφωνό του για την κατάσταση του οχήματος αλλά και να έχει ευκολίες, όπως κλείδωμα ή ξεκλείδωμα των θυρών του από μακριά. Φυσικά, θα υπάρχει η δυνατότητα «over-the-air» αναβάθμισης του λογισμικού των συστημάτων.

Οι διακόπτες έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο της κονσόλας ώστε να είναι εύκολοι στην πρόσβασή τους από τον οδηγό, ενώ έχουν διαμορφωθεί πολλές θήκες για μικροαντικείμενα τόσο σε αυτή όσο και σε άλλα σημεία του εσωτερικού με σκοπό την ευκολία τοποθέτησης αυτών εντός τους και την πρακτικότητα στην χρήση τους.

Οι κινητήρες

Το καινούργιο Ranger θα διατίθεται με τους κινητήρες που τοποθετούνταν στο pickup μοντέλο ως τώρα αλλά σε αυτούς έχει προστεθεί και ένας V6 τρίλιτρος πετρελαιοκινητήρας ο οποίος έχει εξελιχθεί για να καταναλώνει όσο το δυνατόν λιγότερο και να ταιριάζει στον χαρακτήρα του οχήματος.

Θυμίζουμε ότι το Ranger διατίθεται τόσο με τον 2.3 EcoBoost των 270 ίππων, όσο και με τον δίλιτρο EcoBlue σε δύο εκδοχές αναφορικά με τη μέγιστη ισχύ του: 170 PS και 213 PS, με τη χρήση μονού ή διπλού υπερτροφοδότη αντιστοίχως. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως να υπάρξει και μια Plug-in Hybrid έκδοση με τον κινητήρα τον 2.3 EcoBoost η οποία θα αποδίδει τουλάχιστον 360 ίππους, συνδυαστικά.

Το νέο Ranger θα διατίθεται τόσο σε έκδοση με την κίνηση να μεταδίδεται μόνο στους πίσω τροχούς όσο και σε τετρακίνητη έκδοση. Για την τελευταία, θα υπάρχουν δύο επιλογές: η πρώτη θα αφορά σε ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κατ’ επιλογήν σύστημα και η δεύτερη σε ένα μόνιμης τετρακίνησης το οποίο θα έχει τη δυνατότητα αυτόματης λειτουργίας στη μετάδοση της κίνησης σε όλους τους τροχούς.

Το καινούργιο pickup της Ford θα κατασκευάζεται στα εργοστάσια της Ford στην Νότια Αφρική και την Ταϊλάνδη. Οι πωλήσεις του αναμένεται να αρχίσουν εντός της επόμενης χρονιάς στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, ενώ στην Ευρώπη η διάθεσή του έχει προγραμματιστεί για το 2023.