2024: Πώς θα κινηθούν οι πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων - Τα δεδομένα για τα EV


Ο αριθμός των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων παγκοσμίως για το 2024 έχει ήδη υπολογιστεί από την S&P Global Mobility. Τι ισχύει για τα ηλεκτρικά οχήματα.

  • ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 2/1/2024

Διανύουμε ήδη τις πρώτες στιγμές του 2024 και η αγορά αυτοκινήτου φαίνεται να περνά περίοδο άνθισης για ακόμα μία σεζόν.

Σύμφωνα με έρευνα της S&P Global Mobility, 88,3 εκ. αυτοκίνητα αναμένεται να πωληθούν εντός του νέου έτους, αριθμός αυξημένος κατά 2,8% σε σχέση με το 2023.

Αυτή η -αισιόδοξη- πρόβλεψη βασίζεται στο γεγονός ότι η παραγωγή των αυτοκινήτων συνεχίζει να έχει ανοδική πορεία, όπως και η ζήτηση από την αγορά

Παρόλα αυτά, τίθενται και διάφορες προκλήσεις, όπως η αύξηση των τιμών και η επιταχυνόμενη άνοδος των πωλήσεων των EV που αλλάζουν σημαντικά την καταναλωτική συμπεριφορά.

Συνεχίζει η επέλαση των EV

Ο εξηλεκτρισμός της γκάμας όλο και περισσότερων εταιρειών φέρνει όλο και περισσότερα BEV (Battery Electric Vehicles) στους δρόμους σε όλες τις μεγάλες αγορές.

Η έρευνα προβλέπει πως θα πωληθούν συνολικά 13,3 εκ. EV παγκοσμίως, που θα αποτελέσει αύξηση της τάξης του 16,2% σε σχέση με το 2023, όταν και πωλήθηκαν 9,6 εκ. αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.

Μικρή μείωση παραγωγής στην Ευρώπη

Παρά την παγκόσμια αύξηση παραγωγής και πωλήσεων οχημάτων, στην Ευρώπη προβλέπεται πως θα κατασκευαστούν 17,4 εκ. αυτοκίνητα, που θα είναι μειωμένη κατά 1,8% σε σχέση με το 2023. Παρόλα αυτά, θα υπάρχει στοκ οχημάτων που θα παραπέμπει τον όγκο των ετοιμοπαράδοτων οχημάτων προ πανδημίας.

Ελαφρώς μειωμένη θα είναι η παραγωγή και στην Κίνα (28,3 εκ. μονάδες, μείωση κατά 0,1%), ενώ στη Βόρεια Αμερική θα σημειωθεί αύξηση 0,5% (στις ΗΠΑ 3,9%) στα παραγόμενα μοντέλα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους ημιαγωγούς, η S&P Global Mobility δεν προβλέπει ζητήματα προμήθειας, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν δημιουργήσει απόθεμα για όλο το 2024.

Πηγή: S&P Global Mobility

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρευνα: Ένας στους δύο κατόχους EV στρέφεται σε θερμικό στην επόμενη αγορά του

Έρευνα: Πόσοι Έλληνες οδηγοί θα έχουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο μέχρι το 2035

Τέλος εποχής: Η BMW σταματά την παραγωγή κινητήρων εσωτερικής καύσης στη Γερμανία