Επενδυτική τράπεζα προβλέπει μείωση στις τιμές των αυτοκινήτων - Ποιος ο λόγος


Μία... αχτίδα φωτός έρχεται από την Ελβετία για φθηνότερα αυτοκίνητα προς το τέλος του 2023. Δείτε σε ποια δεδομένα στηρίζεται η πρόβλεψη. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 3/7/2023

Το ράλι ανόδου των τιμών των καινούριων αυτοκινήτων καλά κρατεί τα τελευταία χρόνια, με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και του πολέμου στην Ουκρανία να παίζουν καθοριστικό ρόλο, ενώ για την Ευρώπη ένας επιπλέον «αντίπαλος» για φθηνά αυτοκίνητα έρχεται από την επικείμενη εφαρμογή του νέου προτύπου εκπομπών ρύπων Euro 7.

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και το κλείσιμο εργοστασίων είχε ως αποτέλεσμα η ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά και έτσι οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις νέων οχημάτων ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Το κόστος παραγωγής ανέβηκε και οι αυτοκινητοβιομηχανίες αύξησαν τις τιμές.

Ωστόσο, μια νότα αισιοδοξίας έρχεται από αναφορά της UBS Asset Management προς τους πελάτες της. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Yahoo Finance, η παγκόσμια τράπεζα επενδύσεων, με έδρα την Ελβετία, έστειλε σημείωμα στο οποίο προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων θα υπερβεί τη ζήτηση κατά 6% το 2023, νούμερο που ισοδυναμεί με περίπου 5 εκατ. απούλητα αυτοκίνητα, γεγονός που θα φέρει πτώση των τιμών.

«Δεδομένων των ανοδικών χρονοδιαγραμμάτων παραγωγής, βλέπουμε υψηλό κίνδυνο υπερπαραγωγής και αυξανόμενης πίεσης στις τιμές ως αποτέλεσμα», έγραψε η UBS σε σημείωμα που διανεμήθηκε στους πελάτες της.

Και πρόσθεσε: «Ο πόλεμος τιμών έχει ήδη αρχίσει να εκτυλίσσεται στο χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων και αναμένουμε ότι θα εξαπλωθεί στον τομέα των κινητήρων εσωτερικής καύσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023».

Σύμφωνα με την αναφορά, ήδη η αμερικανική αγορά αυτοκινήτων έχει «υποχωρήσει σε χαμηλότερο επίπεδο μέσα σε λίγους μήνες». Βέβαια, επισημαίνεται ότι η πτώση των τιμών δε θα έρθει άμεσα, αλλά μέσα στους επόμενους μήνες, από τη στιγμή που η ολοένα και μεγαλύτερη εξομάλυνση στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας θα αυξήσει την παραγωγή και θα μειώσει τους χρόνους αναμονής.

Μόλις πριν από λίγες μέρες, η Volkswagen ανακοίνωσε ότι μειώνει την παραγωγή ηλεκτρικών μοντέλων της σε εργοστάσιο που διατηρεί στη Γερμανία, εξαιτίας περιορισμένης ζήτησης.

Σύμφωνα με την USB, δεν αποκλείεται να ακολουθήσει «πόλεμος τιμών» μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών, επικεντρωμένος στον κλάδο των οικογενειακών αυτοκινήτων, καθώς οι premium μάρκες αναμένεται να μην μπουν σε αυτή τη λογική.

Πηγή: Yahoo Finance