50 χρόνια από το θάνατο του Bruce McLaren (βίντεο)


Ήταν 2 Ιουνίου του 1970, όταν ο Bruce McLaren άφηνε την τελευταία του πνοή στην πίστα του Goodwood. Σαν φόρο τιμής, μετά από 50 χρόνια, η εταιρία του δημιούργησε ένα μικρό βίντεο.

  • 2/6/2020

Πολλοί γνωρίζουν τη McLaren σαν μία εταιρία με 8 παγκόσμια πρωταθλήματα κατασκευαστών και 12 οδηγών στη Formula 1, λίγοι όμως έχουν διαβάσει για τον ιδρυτή της. Ο Bruce McLaren γεννήθηκε στο Auckland της Νέας Ζηλανδίας, το 1937, από ταπεινή οικογένεια. Συμμετείχε στον πρώτο του αγώνα, μία ανάβαση, στην ηλικία των 14 ετών, ενώ 7 χρόνια αργότερα μπήκε στον κόσμο της Formula 1. Σε ηλικία 22 ετών και 204 ημερών έγινε ο νεότερος σε ηλικία οδηγός της F1 που κέρδισε αγώνα.

Ο ίδιος δεν ήταν μόνο ένας ικανότατος οδηγός, με νίκες σε Μονακό, Le Mans κ.λπ. αλλά και ένας χαρισματικός επιχειρηματίας, αφού μερικά χρόνια μετά από την πρώτη του επαφή σαν πιλότος, ίδρυσε τη δική του εταιρία. Μάλιστα, ο ίδιος διατηρούσε ενεργό ρόλο στην εξέλιξη των αυτοκινήτων του, ως δοκιμαστής. Μοιραία, στις 2 Ιουνίου του 1970, δοκιμάζοντας την M8D, έχασε τον έλεγχο στην ευθεία Lavant στο Goodwood, προσκρούοντας στο μόνο σταθερό εμπόδιο που υπήρχε σε όλη την περιοχή. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος.

Σήμερα, 50 χρόνια μετά, σε ένα λιτό βίντεο, η εταιρία που ίδρυσε αλλά και η ίδια του η κόρη, Amanda McLaren, αποτίνουν φόρο τιμής σε αυτόν. Μερικά κεριά, ανάμεσα στην προτομή του και σε όλα εκείνα τα αυτοκίνητα που σχεδίασε, τα οποία έδωσαν νόημα στην ύπαρξή του. Είναι αλήθεια ότι τέτοιες προσωπικότητες λείπουν από τη σημερινή πραγματικότητα.