75 χρόνια από τη γέννηση του Volkswagen Beetle


Στις 27 Δεκεμβρίου το πιο εμβληματικό σκαθάρι του κόσμου συμπληρώνει 7,5 δεκαετίες από την έναρξη της παραγωγής του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: VOLKSWAGEN
  • 23/12/2020

Ξεκίνησε ως ένα πρότζεκτ γοήτρου πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν το Volkswagen Type 1 του οποίου η παραγωγή πήρε μπροστά στις 27 Δεκεμβρίου του 1945, μετά την ανάληψη της εμπιστοσύνης της Volkswagenwerk GmbH από τη βρετανική στρατιωτική κυβέρνηση.

Από τον πόλεμο το εργοστάσιο της εταιρείας είχε καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά μια παραγγελία από τη βρετανική στρατιωτική κυβέρνηση για 20.000 οχήματα τον Αύγουστο του 1945 βοήθησε στην γέννηση του θρυλικού Beetle.

Πρόκειται για το δεύτερο best-seller σε όλο τον κόσμο. Τον Δεκέμβριο του 1945 είχαν κατασκευαστεί συνολικά 55 αυτοκίνητα και ένα χρόνο αργότερα παγιώθηκε η μηνιαία παραγωγή στις περίπου. Και αυτό επειδή υπήρχε πρόβλημα με την προμήθεια πρώτων υλών.

Το 1947 η Volkswagen καθιέρωσε ένα σύστημα εξυπηρέτησης πωλήσεων και aftersales και άρχισε να εξάγει το Beetle εκτός Γερμανίας. Το 1949, ο πρώην διευθυντής της Opel Heinz Nordhoff διορίστηκε διευθυντής του εργοταξίου με την παραγωγή να αυξάνεται δραματικά την επόμενη δεκαετία.

Το πρώτο εκατομμυριοστό αυτοκίνητο βγήκε από τη γραμμή συναρμολόγησης το 1955, 10 χρόνια μετά την έναρξη της παραγωγής του Type 1.

Από εκεί και πέρα ο μύθος του Beetle γιγαντώθηκε γράφοντας ένα τεράστιο κεφάλαιο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία ως το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Μέχρι να του πάρει το στέμμα η Toyota με την Corolla που συνεχίζει.

Η Volkswagen ολοκλήρωσε την παραγωγή του VW Beetle το 2003 στο Μεξικό, αφού είχαν κατασκευαστεί 21.529.464 αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 15,8 εκατομμυρίων στη Γερμανία.