ACEA: Στον Luca de Meo της Renault η σκυτάλη της προεδρίας


Ο Oliver Zipse της BMW αποχωρεί από τη θέση έχοντας αντιμετωπίσει στη θητεία του την Covid-19, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. 

  • 9/12/2022

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) μετά από ψηφοφορία εξέλεξε τον CEO του Ομίλου Renault πρόεδρό του για το 2023. Ο Luca de Meo θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2023 και θα παραλάβει τη σκυτάλη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της BMW κ. Oliver Zipse ο οποίος αποχωρεί από τη θέση μετά από 2 χρόνια.

Ο Luca de Meo στις πρώτες δηλώσεις μετά την εκλογή του δεν απέφυγε να στρέψει τα βέλη του προς το Euro 7 και τους τεράστιους πόρους που θα αποσπάσει από τους κατασκευαστές.

«Συνεχίζουμε να κοιτάμε μπροστά και χρειαζόμαστε επειγόντως την Ευρώπη να εφαρμόσει πολιτικές που υποστηρίζουν πλήρως τον στόχο μας για την απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα, ενώ θα μας επιτρέψουν παράλληλα να αντιμετωπίσουμε τον αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό», δήλωσε αρχικά ο νέος πρόεδρος του ACEA και συνέχισε:

«Ο κλάδος μας έχει δεσμευτεί να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ηλεκτροκίνηση και να εξασφαλίσει τη δημιουργία αξίας και νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Η πρόταση Euro 7, με τη σημερινή της μορφή, ωστόσο, θα αποσπάσει τεράστιους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, την ίδια στιγμή που άλλες περιοχές του κόσμου δημιουργούν ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον για κινητικότητα μηδενικών εκπομπών».

Από την άλλη ο απερχόμενος πρόεδρος του ACEA, Oliver Zipse δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια σημαδεύτηκαν από την Covid-19, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Όλα αυτά είχαν μεγάλο αντίκτυπο στον κλάδο μας. Παρόλα αυτά η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία υπήρξε αξιόπιστη βιομηχανική ραχοκοκαλιά της Ε.Ε.».