Ακούστε τον V12 της Aston Martin Valkyrie (video)


Με ένα επίσημο βίντεο η βρετανική φίρμα επιβεβαιώνει πως ο V12 του πολυαναμενόμενου hypercar αποδίδει 1.013 PS!

  • 12/12/2018

Μετά από μήνες teaser στοιχείων έφτασε η ώρα για την Aston Martin να επιβεβαιώσει την ιπποδύναμη του ατμοσφαιρικού V12 που στο δυναμόμετρο φτάνει τα 1.013 άλογα στις 10.500 rpm. Κάτι που αναλογεί σε 156 άλογα στο λίτρο με την μέγιστη ροπή να αγγίζει τα 740 Nm στις 7.000 rpm. Στην απόδοση αυτή θα πρέπει να συνυπολογιστούν και μερικά άλογα από το υβριδικό σύστημα με προηγούμενες αναφορές να κάνουν λόγο για συνδυασμένη ισχύ στα 1.145 PS.

H Aston Martin αναφέρει πως η Cosworth έχει κατασκευάσει έναν από τους πιο εξεζητημένους V12 με χωρητικότητα στα 6,5 lt, όριο στροφών στις 11.100 rpm και με αρκετά στοιχεία προδιαγραφών Formula 1. Επίσης δόθηκε μεγάλη σημασία στην μείωση του βάρους με αποτέλεσμα το μοτέρ να ζυγίζει μόλις 206 kg.

Σύμφωνα με τον Andy Palmer, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Aston Martin, «…παρά τις προφανώς ανυπέρβλητες προκλήσεις που υπήρξαν, δεν υπήρξε ποτέ αμφιβολία ότι η Aston Martin Valkyrie θα είχε κάτι λιγότερο από έναν V12 κινητήρα. Από την αρχή, η ομάδα της Cosworth ήταν πιστή στην δέσμευσή της να πετύχει το αδύνατο». Ο Palmer συνέχισε λέγοντας ότι ο κινητήρας είναι ορόσημο και πως αμφιβάλλει αν θα ξεπεραστεί ποτέ.

Ο V12 θα συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων το οποίο θα κατασκευάζει η Ricardo (η ίδια εταιρία προμηθεύει με μοτέρ την McLaren και με κιβώτια την Bugatti). Την αεροδυναμική έχει επιμεληθεί ο Andrian Newey με το downforce να ξεπερνά τους 1,8 tn με ταχύτητα κοντά στην τελική. Η συνολική παραγωγή προβλέπει 150 Valkyrie και ακόμη 25 για χρήση στην πίστα.