Αλουμίνιο ή σίδηρος: Ποιες ζάντες αντέχουν περισσότερο; (Video)


Δύο εντελώς διαφορετικά υλικά κατασκευής ζαντών τα οποία έχουν και εντελώς διαφορετική συμπεριφορά όταν βρεθούν υπό -μεγάλη- πίεση.


  • 29/12/2018

Αν και οι αλουμινένιες ζάντες φαίνεται να έχουν επικρατήσει (και όχι μόνο για λόγους εμφάνισης) δεν παύουν να είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι σιδερένιες έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα.

Την απάντηση στο ποιό από τα δύο υλικά έχει την μεγαλύτερη αντοχή, έρχεται να μας δώσει ένα γνωστό κανάλι του Youtube το οποίο αρέσκεται στο να δοκιμάζει την αντοχή διαφόρων πραγμάτων κάτω από μία πρέσα τεράστιων δυνάμεων.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση το "πείραμα" αφορά δύο διαφορετικές ζάντες, η μία αλουμινίου και η άλλη από σίδηρο. Όπως βλέπουμε στο video η ζάντα αλουμινίου στην κάθετη πίεση αντέχει διπλάσια δύναμη, όμως όταν φθάσει στο όριό της σπάζει. Η σιδερένια είναι πιο εύκαμπτη και παραμορφώνεται αν και αρχίζει να χάνει την μορφή της σε πολύ πιο χαμηλή πίεση.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην εγκάρσια άσκηση δύναμης. Εκεί η ζάντα αλουμινίου καταρρέει ολοκληρωτικά σπάζοντας σε κομματάκια, την στιγμή που η ζάντα από σίδηρο συμπιέζεται μέχρις εσχάτων, χωρίς όμως να αλλάξει το σχήμα της.

Το εντυπωσιακό στην εικόνα "πείραμα" πάντως δεν είναι και ότι πιο ακριβές ώστε να εξάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα, καθώς το αλουμίνιο είναι ένα υλικό που κατασκευάζεται από διάφορες προσμίσεις, με το κάθε κράμα να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου όσα βλέπουμε στο video αφορούν μόνο τις συγκεκριμένες ζάντες (και όσες έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά).

Παρ' όλα αυτά όμως δεν παύει να είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα το οποίο μιας και δεν μπορείτε να το δοκιμάσετε στο σπίτι, έχει αρκετό ενδιαφέρον τουλάχιστον να το παρακολουθείς.