Ανάκληση 1,4 εκατομμυρίων αυτοκινήτων με ελαττωματικούς αερόσακους


ΟΙ ΑΕΡΟΣΑΚΟΙ ΤΗΣ TAKATA ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ 1,4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 5/12/2019

Στην ανάκληση 1,4 εκατομμυρίων οχημάτων προχωρούν οι αμερικανικές αρχές εξαιτίας των ελαττωματικών αερόσακων της Takata, η ανάπτυξη των οποίων μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θανάσιμο τραυματισμό των επιβατών.

Ανάμεσα στους κατασκευαστές που καλούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανάκλησης και αντικατάστασης των αερόσακων είναι η BMW η οποία έχει ήδη ανακοινώσει τα μοντέλα που εφοδιάζονται με τους ελαττωματικούς αερόσακους της Takata.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη BMW Σειρά 3 η οποία παράχθηκε ανάμεσα στο 1999 και το 2001 και στους τρεις τύπους αμαξώματος (Coupe, Sedan, Touring).

Πέρα από την BMW, στην ανάκληση των 1,4 εκατομμυρίων οχημάτων συμμετέχουν κατασκευαστές όπως η Audi, η Honda και η Mitsubishi, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά τα μοντέλα που πρόκειται να οδηγηθούν στα συνεργεία. 

Tα ελαττωματικά εξαρτήματα των αερόσακων της Takata έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό τουλάχιστον 300 επιβατών, ενώ έχουν καταγραφεί και 24 θάνατοι -16 εκ των οποίων στις Η.Π.Α.- που συνδέονται με την ίδια δυσλειτουργία.

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ήδη ανακληθεί 41,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα, αριθμός ρεκόρ ακόμα και για τα δεδομένα μιας αγοράς με το μέγεθος της αμερικανικής.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής κάποιο ανάλογο πρόγραμμα ανάκλησης για την γηραιά ήπειρο, με δεδομένο ότι πολλά από τα μοντέλα που περιλαμβάνονται στη λίστα των αμερικανικών αρχών έχουν πρωταγωνιστήσει και στους ευρωπαϊκούς δρόμους, είναι κάτι περισσότερο από πιθανόν να προκύψει ένα νέο κύμα ανακλήσεων και στην Ευρώπη.