Απέσυρε η FCA την πρόταση συγχώνευσης με τη Renault


Άδοξο τέλος φαίνεται πως έχει το εγχείρημα της συγχώνευσης του ομίλου αυτοκινητοβιομηχανιών FCA με τη Renault, μετά και την απόσυρση της πρότασης από την πλευρά των Ιταλών.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 6/6/2019

Η αδυναμία του Διοικητικού Συμβουλίου της Renault να λάβει μια απόφαση σχετικά με το πλάνο συγχώνευσης που κατέθεσε ο όμιλος αυτοκινητοβιομηχανιών FCA, φαίνεται να αποτελεί την αιτία που οδήγησε τους Ιταλούς στην απόσυρση της πρότασής τους.

Η εξέλιξη αυτή βάζει πρόωρο τέλος στο ενδεχόμενο δημιουργίας του τρίτου μεγαλύτερου ομίλου αυτοκινητοβιομηχανιών στον πλανήτη, παρά το γεγονός ότι με σημερινή ανακοίνωσή της, η Renault δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εξετάζει την πρόταση των Ιταλών.

Επί της ουσίας το FCA Group φωτογραφίζει τη γαλλική κυβέρνηση ως την κύρια αιτία του ναυαγίου, καθώς είναι εκείνη που ζήτησε μέσω των εκπροσώπων της την αναβολή της απόφασης.

Στη γαλλική κυβέρνηση ανήκει το 15% των μετοχών της Renault και ως εκ τούτου μια ενδεχόμενη συγχώνευση με τον όμιλο της FCA δεν θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς την έγκρισή της.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο “αγκάθι” στο ενδεχόμενο συγχώνευσης FCA-Renault αποτελεί η στάση της Nissan, η οποία εξέφρασε από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή της στην προοπτική αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της Nissan απείχαν της ψηφοφορίας που θα ενέκρινε το πλάνο συγχώνευσης, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών απέρριψε την πρόταση, ενώ όταν ήρθε η σειρά της γαλλικής κυβέρνησης, προτάθηκε η διακοπή της διαδικασίας και η αναβολή της ψηφοφορίας.

Σε μια ύστατη προσπάθεια ανατροπής των μέχρι τώρα δεδομένων, ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας πρόκειται να συναντηθεί με τον Ιάπωνα ομόλογό του στο περιθώριο του συνεδρίου του G20 που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Τόκιο, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η θετική ψήφος της Nissan και να επικυρωθεί η πρόταση συγχώνευσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.