Από τρεις χώρες του πλανήτη το 91% της παγκόσμιας παραγωγής λιθίου


Το 91% της παγκόσμιας παραγωγής λιθίου συγκεντρώνουν τρεις χώρες του πλανήτη διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της αυτοκίνησης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 23/9/2019

Στοιχεία από την παγκόσμια παραγωγή λιθίου το 2017 αποκαλύπτουν ότι το 91% της συνολικής ποσότητας του σπάνιου χημικού στοιχείου προήλθε από μόλις τρεις χώρες του πλανήτη.

Σύμφωνα με το Γραφείο Ενεργειακής Αποδοτικότητας και Ανανεώσιμης Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου το 2017 ήταν η Αυστραλία (44%), στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Χιλή (34%) και στην τρίτη η Αργεντινή (13%).

Την ίδια χρονιά η Δημοκρατία του Κονγκό εξόρυξε το 57% της παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου, ενός ακόμα στοιχείου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή των μπαταριών ιόντων-λιθίου, ενώ κυρίαρχη ήταν η θέση της Κίνας σε ό,τι αφορά στην εξόρυξη γραφίτη, συγκεντρώνοντας το 57% της παγκόσμιας παραγωγής.

Βλέποντας χρόνο με τον χρόνο τα ηλεκτροκίνητα οχήματα να πληθαίνουν και τις πωλήσεις τους να σημειώνουν σημαντική αύξηση, η απάντηση στο ερώτημα για το αν τα παγκόσμια αποθέματα λιθίου επαρκούν ώστε να καλύψουν τη ζήτηση των επόμενων ετών αποκτά μεγαλύτη αξία, ενώ πληθαίνουν και τα ερωτηματικά για τις συνθήκες -περιβαλλοντικές και μη- κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται η εξόρυξη των απαιτούμενων για την παραγωγή των μπαταριών στοιχείων.