Αποκάλυψη για το τελευταίο Nissan Qashqai με θερμικό κινητήρα (photos)


Αποχαιρετισμός στα όπλα! Η Nissan παρουσίασε τη facelift έκδοση της τρίτης γενιάς του Qashqai η οποία θα παραδώσει τη σκυτάλη στο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤ.: NISSAN
  • 17/4/2024

Αναμονή τέλος! Πριν από λίγη ώρα η Nissan τράβηξε το κάλυμμα και αποκάλυψε τη facelift έκδοση της τρίτης γενιάς του Qashqai. Το ενδιαφέρον για την παρουσίαση του νέου μοντέλου είχε κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες αφού δεν μιλάμε για ένα οποιοδήποτε μοντέλο της Nissan, αλλά για το best-seller στη γκάμα της από το 2007 όταν και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά.

Εμείς εδώ στο Car and Driver είχαμε την ευκαιρία να δούμε το αυτοκίνητο λίγες ώρες πριν τα επίσημα αποκαλυπτήρια, σε online παρουσίαση που έγινε από ανθρώπους της Nissan για επιλεγμένα μέσα ενημέρωσης από όλη την Ευρώπη. 

Οι τρεις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους έγινε το facelift του Qashqai είναι το design, οι τεχνολογίες ασφάλειας και η συνδεσιμότητα. Ξεκινώντας από τη σχεδίαση το νέο μοντέλο έχει αποκτήσει ένα πιο δυναμικό look σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες, η εμφάνισή του έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με facelift και όχι με νέα γενιά. Ο Product Manager του μοντέλου, Matthew Duncan, σε τοποθέτησή του κατά την online παρουσίαση δικαιολόγησε την επιλογή της εταιρείας στον υψηλό ανταγωνισμό που υπάρχει στην κατηγορία των C-SUV.

Οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν στο μπροστινό μέρος όπου η νέας σχεδίασης μάσκα και τα νέα φωτιστικά σώματα (σ.σ. τα είχαμε δει σε πρόσφατο teaser της Nissan) προσδίδουν ένα πιο δυναμικό look.

Η μπροστινή γρίλια του Qashqai είναι εμπνευσμένη από τα σχέδια των αρχαίων ιαπωνικών πανοπλιών, αποτελείται από δεκάδες γυαλιστερά, τρισδιάστατα στοιχεία σε μαύρο χρώμα τα οποία φαίνονται να αιωρούνται στον χώρο μεταξύ του χείλους του καπό και του κάτω πλαισίου.

Οι νέοι προβολείς κάνουν αίσθηση με την παρουσία τους, έχοντας ακόμα πιο έντονη εμφάνιση. Μια προσαρμοζόμενη μονάδα μεγάλης σκάλας συμπληρώνεται από μια μικρότερη μονάδα για ευρύτερη κατανομή του φωτός, η οποία προσφέρει αυξημένη ορατότητα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και ομίχλης.

Στο πίσω μέρος, το σχήμα των φωτιστικών σωμάτων παραμένει αμετάβλητο, αλλά η σύνθεση των φώτων εντός της μονάδας έχει επανασχεδιαστεί. Τα στοιχεία κόκκινου φωτισμού αποτελούνται πλέον από τέσσερα επιμέρους στοιχεία που ακολουθούν το σχήμα που έχουν τα «κόμματα» της μπροστινής μάσκας. Μοιάζουν να αιωρούνται στο περίβλημα του σώματος και έχουν τώρα μια χαρακτηριστική απόχρωση του κόκκινου, γνωστή ως «super red», προσδίδοντας μια αίσθηση αυξημένης ακρίβειας. Το εξωτερικό περίβλημά τους είναι τώρα διάφανο, για καλύτερη θέαση των στοιχείων φωτισμού. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες ζάντες αλουμινίου 18” είναι πλέον στάνταρ στην μεσαία έκδοση του Qashqai. Για τις υψηλότερες εκδόσεις, υπάρχουν νέες ζάντες αλουμινίου σε 19" και 20". 

Μια νέα προσθήκη στην γκάμα του Qashqai είναι η έκδοση N-Design η οποία διαθέτει μοναδικές αισθητικές πινελιές ενώ εξοπλίζεται με μοναδικές, ολοκαίνουργιες ζάντες αλουμινίου 20” που κάνουν την παρουσία στον δρόμο ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Στο εσωτερικό η εικόνα είναι γνώριμη ωστόσο υπήρξαν παρεμβάσει για να γίνει πιο φιλικό και πιο άνετο το περιβάλλον στους επιβάτες με την επιλογή premium υλικών και την προσθήκη ατμοσφαιρικού φωτισμού με 64 χρωματικές επιλογές (στις εκδόσεις N-Connecta, N-Design και άνω).  Προηγμένα LED, τα οποία είναι διακριτικά τοποθετημένα, επιτρέπουν στον οδηγό (ή τον συνοδηγό) να εξατομικεύει τον εσωτερικό φωτισμό σύμφωνα με την διάθεσή του. Στις δύο κορυφαίες εκδόσεις, τα LED βρίσκονται επίσης και στο πίσω μέρος, ώστε όλοι οι επιβάτες να μπορούν να απολαμβάνουν τον ιδιαίτερο φωτισμό. 

Στον τομέα της ασφάλειας η Nissan τοποθέτησε ψηφιακά «μάτια» σε 8 διαφορετικά σημεία του αμαξώματος, τα οποία συνεργάζονται και προσφέρουν υψηλής ευκρίνειας 3D απεικόνιση στον οδηγό, μεγιστοποιώντας την οπτική επαφή με τον δρόμο.

Σημειώστε ότι στο συγκεκριμένο σύστημα υπάρχει η λειτουργία «invisible hood», που δείχνει στον οδηγό τι ακριβώς βρίσκεται κάτω από το καπό, καθώς και μία κάμερα στη μπροστινή μάσκα με κάλυψη 200 μοιρών που «εξαφανίζει» τα τυφλά σημεία.

Τροποποιήσεις είχαμε και στη συνδεσιμότητα με το σύστημα πολυμέσων του νέου Nissan Qashqai να δέχεται σημαντικά updates ώστε το interface να γίνει πιο εύκολο ως προς τη χρήση του. Όπως αναφέρει ο κατασκευαστής, οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στο Google Store και να κατεβάσουν τις αγαπημένες του εφαρμογές ενώ τα πιο δημοφιλή apps είναι προεγκατεστημένα. Στον εξοπλισμό του αυτοκινήτου υπάρχει και το Google Assistance με φωνητική ενεργοποίηση σε 60 διαφορετικές γλώσσες.

Στο κομμάτι των κινητήρων δεν υπάρχει καμία τροποποίηση σε σχέση με τις επιλογές που βρίσκουμε στο τρέχον μοντέλο. Έτσι στη βάση έχουμε το μοτέρ του 1,3 L. με 140 ή 158 PS ενώ στην κορυφή είναι η strong hybrid έκδοση με το σύστημα e-POWER των 190 PS, όπου ο κινητήρας λειτουργεί στο βέλτιστο εύρος και στην βέλτιστη αναλογία συμπίεσης με αποτέλεσμα την βέλτιστη απόδοση καυσίμου αλλά και χαμηλότερες εκπομπές CO2 σε σύγκριση με μία ΜΕΚ.

Κατά τη διάρκεια της online παρουσίασης το Car and Driver ζήτησε από τους ανθρώπους της Nissan να επιβεβαιώσουν ότι η facelift έκδοση είναι η τελευταία που βλέπουμε το δημοφιλές C-SUV με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η απάντηση που πήραμε ήταν καταφατική και αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη γενιά το Qashqai θα περάσει στην εποχή των EVs και θα κινείται με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Το νέο Nissan Qashqai θα ξεκινήσει να μπαίνει στις εκθέσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών από τον ερχόμενο Μάιο ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα βρίσκεται και στη χώρα μας όπου θα μάθουμε αναλυτικά τις τιμές του.