Απολύθηκε από την Αudi ο προφυλακισμένος πρόεδρός της Rupert Stadler


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ AUDI, RUPERT STADLER, ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΑΠΟ 1/1/2017 ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΙΣ 18/6/2018 ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΜΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ DIESEL-GATE ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ VW, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΘΕΣΗ, ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΚΙΟΛΑΣ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 3/10/2018

Με ένα σύντομο κείμενο αποχαιρέτησε ο όμιλος Volkswagen τον Rupert Stadler. Ο -πρώην- πρόεδρος της Audi και μέλος του Δ.Σ. του γερμανικού ομίλου, που εργαζόταν εκεί από το 1990, «αποχώρησε από την εταιρεία και δεν εργάζεται πλέον για λογαριασμό της Volkswagen», ανέφερε χαρακτηριστικά η εταιρεία, που εδρεύει στο Wolfsburg. Η εξήγηση ακολουθεί στις δύο επόμενες προτάσεις: «Βασική αιτία της αποχώρησης του κυρίου Stadler είναι οι αυξημένες υποχρεώσεις του, οι οποίες δεν τον καθιστούν ικανό να εκτελέσει, όπως πρέπει, τα καθήκοντά του ως μέλος του Δ.Σ. του ομίλου. Οι άμεσες υποχρεώσεις του συνδέονται με την υπεράσπισή του στο θέμα των εκπομπών ρύπων, που απασχολεί την εταιρεία.» Φαίνεται πως στο γερμανικό όμιλο ήταν αρκετές δύο προτάσεις για να περιγραφεί η καριέρα του ανθρώπου, που κάποτε είχε χαρακτηριστεί «διευθυντής του γραφείου Piech»!

Ο Stadler σε καθεστώς επιμέλειας

Ο Stadler βρίσκεται από τις 18/6/2018 σε καθεστώς επιμέλειας, καθώς σύμφωνα με την εισαγγελία του Μονάχου υφίσταται κίνδυνος συσκότισης της υπόθεσης diesel-gate, αν επιβεβαιωθεί η υποψία ότι ένα ασύλληπτο ακόμη πρόσωπο θα καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία, θα επηρεάσει μάρτυρες και άλλους κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με έγκυρες γερμανικές εφημερίδες, οι ανακριτές έχουν παρακολουθήσει τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Stadler μία εβδομάδα πριν και μία εβδομάδα έπειτα από την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του στις 11/6. Σε κάποιες από αυτές ο Stadler συνομιλεί με άλλους κατηγορούμενους για την υπόθεση diesel-gate. Πάντως, το θέμα είναι πως ο Γερμανός παράγοντας κατηγορείται από τις 30/5/2018 για την υπόθεση των εκπομπών ρύπων από κινητήρες diesel από την εισαγγελία του Μονάχου, αλλά και για ακόμα μία απάτη. Στις δικαστικές αρχές οδηγήθηκαν συνολικά 20 άτομα.

Ο Bram Schot νέος πρόεδρος της Audi

Με δεδομένες όλες αυτές τις θλιβερές εξελίξεις, η Audi δεν ήταν δυνατόν να παραμένει χωρίς ηγεσία. Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες, το χρίσμα πήρε ο Ολλανδός Bram Schot, ο οποίος εργαζόταν μέχρι πρότινος ως υψηλά ιστάμενος στα τμήματα πωλήσεων και marketing.

Το CV του Stadler

Ο Rupert Stadler γεννήθηκε στις 17/3/1963 στη Βαυαρία. Είναι γιος αγρότη και σπούδασε στο Augsburg διοίκηση επιχειρήσεων. Το 1990 ανέλαβε στην Audi τη διεύθυνση του τμήματος Controlling, το 1994 προήχθη σε διευθυντή του τμήματος πωλήσεων της VW-Audi στην Ισπανία, ενώ στα τέλη του 2006 έγινε πρόεδρος του Δ.Σ. της Audi, διαδεχόμενος τον Martin Winterkorn. Ο Stadler είναι επίσης μέλος του Δ.Σ. του ομίλου VW, αλλά και του Εποπτικού Συμβουλίου της Porsche. Επιπλέον κατέχει θέση στα Συμβούλια Διαχείρισης των Lamborghini και VW Ιταλίας, καθώς και στα Εποπτικά Συμβούλια των MAN Truck & Bus(φορτηγά & λεωφορεία MAN), είναι, τέλος, μέλος των Δ.Σ. της Italdesign και της Bayern Μονάχου! Είναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά.