Aseel Al-Hamad: Η γυναίκα που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο και τα κατάφερε!


Η ASEEL AL-HAMAD ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΠΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΗΓΕ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΝΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ, ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. 

  • 27/10/2018

Η Aseel Al-Hamad είναι µια γυναίκα ξεχωριστή. Από κάθε άποψη. Γεννηµένη στη Σαουδική Αραβία, µία χώρα στην οποία οι γυναίκες µέχρι πρότινος δεν είχαν καν δικαίωµα να οδηγούν, η Aseel από πολύ µικρή είχε ένα όραµα: να κάνει ό,τι περνούσε από τα χέρια της, ώστε αυτά (τα χέρια) των υπολοίπων γυναικών στη Σαουδική Αραβία να µπορέσουν να αγγίξουν επίσηµα ένα τιµόνι αυτοκινήτου.

Γόνος εύπορης οικογένειας, η Aseel Al Hamad πρώτα απ’ όλα φρόντισε για το µέλλον της. Σπούδασε στο Prince Sultan University, το πρώτο ιδιωτικό Πανεπιστήµιο που ιδρύθηκε στο Ριάντ, και το 2009 πήρε το πτυχίο της ως σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων. Η επόµενη κίνησή της ήταν να δραστηριοποιηθεί άµεσα στον τοµέα της, ιδρύοντας την εταιρεία «IDegree Design», ενώ πολύ σύντοµα έγινε µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Ένωσης των µηχανικών της Σαουδικής Αραβίας.

Το έργο της στον τοµέα της διακόσµησης είναι εντυπωσιακό, κάτι που µπορεί καθείς να διαπιστώσει επισκεπτόµενος την ιστοσελίδα της εταιρείας της. Όµως, το µεγάλο πάθος της ήταν οι τροχοί. Οι τέσσερις τροχοί. Στην αρχή, κρυφό. Έπειτα, φανερό. Της άρεσαν τα αυτοκίνητα, κυρίως τα γρήγορα, τα οποία κυκλοφορούν εν… αφθονία στους δρόµους της πατρίδας της. Όµως, της άρεσε και ο µηχανοκίνητος αθλητισµός. Και ήθελε να κάνει κάτι για να φέρει τη µεγάλη «επανάσταση» στο αραβικό Βασίλειο, µε την αλλαγή του νόµου που απαγόρευε στις γυναίκες να οδηγούν.

Ο δρόµος είχε πολλές ανηφόρες και… αµµόλοφους. Όµως, η Aseel Al-Hamad ήταν αποφασισµένη να επιτύχει. Βήµα-βήµα, στροφή-στροφή. Έγινε η πρώτη γυναίκα µέλος της Οµοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισµού της Σαουδικής Αραβίας. Και ακολούθως εντάχθηκε στην Επιτροπή γυναικών στο Motorsport της FIA. Εκεί, βρήκε ακόµα µία πολύτιµη συνοδοιπόρο στο έργο της. Ο λόγος για την Michele Mouton, η οποία από τη θέση της προέδρου της εν λόγω επιτροπής συνέβαλε τα µέγιστα ώστε η Aseel να κάνει πράξη το όραµά της. Και ήταν από τους ανθρώπους (η πρώτη γυναίκα η οποία έθελξε µε τις οδηγικές ικανότητες στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Ράλι) που έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι της ώστε στις 24 Ιουνίου του 2018, η Aseel Al-Hamad να σπάσει ακόµα ένα «ταµπού»: να οδηγήσει ένα µονοθέσιο της Formula 1.

Στην πίστα Paul Ricard, λίγες ώρες πριν από την εκκίνηση του γαλλικού grand prix στην επιστροφή του στο πρόγραµµα της Formula 1 έπειτα από δεκαετή απουσία, η Aseel Al-Hamad οδήγησε την Ε20, το µονοθέσιο της Lotus µε το οποίο ο Kimi Räikkonen πανηγύρισε τη νίκη στις 4 Νοεµβρίου του 2012, στο grand prix του Άµπου Ντάµπι. Η Renault έκανε πράξη την επιθυµία της FIA και της Aseel, προετοίµασε κατάλληλα το µονοθέσιο και ο κόσµος στις εξέδρες της γαλλικής πίστας ξέσπασε σε ένα παρατεταµένο και πολύ θερµό χειροκρότηµα τη στιγµή που η κιτρινόµαυρη Ε20 περνούσε από µπροστά του.

Η στιγµή ήταν µοναδική. Ιστορία γραφόταν επί γαλλικού εδάφους. Ιστορία µε χρυσά γράµµατα, σαν το χρώµα που αρέσει ιδιαίτερα στους Σαουδάραβες! Η Aseel Al-Hamad γιόρταζε µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αλλαγή του νόµου που από τα µεσάνυχτα της 24ης Ιουνίου του 2018 επέτρεπε στις συµπατριώτισσές της να… πιάσουν το τιµόνι και να γίνουν κι αυτές… σοφερίνες! 

Το τελευταίο «κάστρο» είχε πέσει. Η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει το 2011 η Manal Al-Sharif, η προγραµµατίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών από τη Μέκκα, η οποία εµπνεύστηκε και υλοποίησε το κίνηµα υπέρ του να επιτραπεί στις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία να οδηγούν, είχε επιτέλους πάρει «σάρκα και οστά». Η Al-Sharif, η οποία έχει γράψει ακόµα και βιβλίο µε τίτλο «Daring to Drive» περιγράφοντας όλη αυτή τη ζοφερή κατάσταση που βίωναν µέχρι τις 24 Ιουνίου του 2018 οι συµπατριώτισσές της, µπορούσε πλέον να χαµογελά!

Η Manal Al-Sharif «πλήρωσε» ακόµα και µε φυλάκιση την ιδέα της. Όµως για µια ιδέα αξίζει ακόµα και να πεθάνεις. Τώρα, από την Αυστραλία όπου ζει µαζί µε τον δεύτερο σύζυγό της και τον δεύτερο γιο της, µπορεί να θαυµάζει τη «νέα εποχή» που ξεκίνησε στην πατρίδα της. Και να στέλνει τη δική της θετική ενέργεια στην Aseel, η οποία µπορεί, πλέον, ελεύθερα να κυκλοφορεί στον δρόµο µε την απαστράπτουσα Ferrari 458 Spider, την οποία εισήγαγε στην Σαουδική Αραβία. Άλλωστε, ήταν η πρώτη γυναίκα που… τόλµησε να εισαγάγει ένα τέτοιο όχηµα στη χώρα και γι’ αυτό θα µνηµονεύεται για πάντα…