Aston Martin: Γενναία επένδυση ύψους 770 εκατ. ευρώ από τη Σαουδική Αραβία


Η Aston Martin εξασφάλισε σημαντική επενδυτική «ένεση» από τη Σαουδική Αραβία, ενισχύοντας τη δυσμενή οικονομική θέση της. 

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 15/7/2022

Η επέκταση των Σαουδαράβων στις οικονομικές δραστηριότητες της Δύσης συνεχίζεται.

Η Aston Martin Lagonda Holdings, εταιρεία που κατέχει την Aston Martin, πέρασε μία δύσκολη περίοδο σε οικονομικό επίπεδο, με τα χρέη και τις οφειλές να την καταπνίγουν κατά το 2021, κάτι που οδήγησε και στην αποπομπή του CEO Tobias Moers και την αντικατάστασή του από τον Amedeo Felisa.

Τώρα, το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Σ. Αραβίας έρχεται να ενισχύσει οικονομικά την εταιρεία, μετά και τη συνεργασία της Aramco, που ανήκει στο εν λόγω ταμείο, με την ομάδα της Aston Martin στη Formula 1.

Το PIF (Public Investment Fund) έχει αρκετά διευρυμένες δραστηριότητες στον χώρο του αυτοκινήτου και του αθλητισμού, καθώς ήδη από το 2021 έχει μερίδιο στο McLaren Group, ενώ πλέον έχει στην ιδιοκτησία του την ομάδα της Newcastle στην Αγγλία.

Με την επένδυση του PIF, αλλά και την ενίσχυση που θα δεχτεί από τη Mercedes-Benz, η Aston Martin θα έχει νέο κεφάλαιο της τάξης των 770 εκατ. ευρώ., με τους Σαουδάραβες να κατέχουν το 17% της εταιρείας, και το επενδυτικό consortium του Lawrence Stroll να έχει το μεγαλύτερο μετοχικό πακέτο, στο 18,3%. Η Mercedes-Benz θα διατηρήσει το 9,7% που είχε και πριν.

«Συνολικά, αυτό είναι ένα γεγονός που αλλάζει το παιχνίδι για την Aston Martin, υποστηρίζοντας την υλοποίηση των στρατηγικών μας σχεδίων και επιταχύνοντας τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή μας δυνατότητα», δήλωσε ο Stroll.

«Μεταμορφώνει τον ισολογισμό, τη ρευστότητα και το προφίλ των ταμειακών ροών μας και παρέχει μεγαλύτερη σαφήνεια στα μελλοντικά μας σχέδια, ώστε να δημιουργήσουμε σημαντική αξία για τους μετόχους μας.

«Με τη νέα ηγεσία στην εταιρεία, με επικεφαλής τον Amedeo Felisa, έχουμε τη σωστή ομάδα και τη σωστή στρατηγική για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες της Aston Martin».