Αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των «ηλεκτρισμένων» αυτοκινήτων στην Ε.Ε.


Όλα τα εξηλεκτρισμένα νέα μοντέλα πάσης φύσεως, όπως υβριδικά, plug-in υβριδικά (PHEV) και αμιγώς ηλεκτρικά (BEV), γνωρίζουν σημαντική άνοδο στην Ευρωπαϊκή αγορά. Ποια είναι αναλυτικά τα ποσοστά πωλήσεων νέων μοντέλων ανά τύπο καυσίμου στην Ε.Ε.

  • 27/8/2021

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA) για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, τα νέα «εξηλεκτρισμένα» αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζουν αξιοσημείωτη άνοδο.

Φυσικά, στο σύνολο της αγοράς τα βενζινοκίνητα μοντέλα συνεχίζουν να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση των πωλήσεων με ποσοστό 41,8%, με τα diesel να ακολουθούν με ποσοστό 20,4%. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι η ζήτηση για τα diesel μειώνεται συνεχώς, αφού στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020 το ποσοστό τους ήταν της τάξης των 29,4 ποσοστιαίων μονάδων.

Συγκεκριμένα, το διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος 2021, όπως φαίνεται και στο σχετικό διάγραμμα του ACEA, το ποσοστό των καινούριων «ηλεκτρισμένων» νέων αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. άγγιξε το 35,2%, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ένα στα τρία καινούρια αυτοκίνητα στην Ε.Ε. έχουν κάποια μορφή ηλεκτρισμού. Αυτό περιλαμβάνει τα υβριδικά, plug-in υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

Πιο αναλυτικά, τα υβριδικά μοντέλα απέσπασαν ποσοστό 19,3%, τα plug-in υβριδικά (PHEV) 8,4% και τα αμιγώς ηλεκτρικά (BEV) μερίδιο 7,5%.

Ραγδαία άνοδος των ηλεκτρικών μοντέλων

Στο 2ο τρίμηνο του έτους οι ταξινομήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων (BEV) εκτοξεύτηκαν κατά 231,6%, φτάνοντας τις 210.298 μονάδες. Η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται κυρίως στην άνοδο που σημείωσαν στις τέσσερις μεγαλύτερες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου και ειδικότερα στην Ισπανία και τη Γερμανία, όπου καταγράφηκε άνοδος της ζήτησης για ηλεκτρικά μοντέλα κατά 372,7% και 357% αντίστοιχα.

Ακόμα πιο θεαματική αύξηση παρουσίασαν της ζήτησης τα plug-in υβριδικά μοντέλα με 255,8% για να φτάσουν στο σύνολο των 235.730 μονάδων. Εδώ η χώρα που παρουσίασε τη μεγαλύτερη ζήτηση ήταν η Ιταλία με 21.647 ταξινομήσεις ( 659,3%).

Τα πιο ήπια υβριδικά μοντέλα (mild hybrid και full hybrid) είναι η κατηγορία που παραμένει σταθερά με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ευρώπη ανάμεσα στα κάθε είδους εξηλεκτρισμένα οχήματα. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 οι ταξινομήσεις των υβριδικών αυξήθηκαν κατά 213,5%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Τέλος, αρκετά ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία και για τα αυτοκίνητα με εναλλακτικά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο, τα οποία γνώρισαν αύξηση της ζήτησής τους κατά 41,8% με συνολικά 13.497 ταξινομήσεις στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.