Αυτή είναι η Alfa Romeo Tonale! (Video)


Η Alfa Romeo παρουσιάζει την Tonale, το μοντέλο που σηματοδοτεί τη μεταμόρφωση της μάρκας στη νέα εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και του εξηλεκτρισμού, ενώ παράλληλα διατηρεί αναλλοίωτο το DNA της. Προηγμένη τεχνολογία, νέοι υβριδικοί κινητήρες και σχεδίαση πιστή στην κληρονομιά της μάρκας.

  • 8/2/2022

Μετά από μια μεγάλη περίοδο αναμονής και αρκετές αναβολές ήρθε η στιγμή για την επίσημη αποκάλυψη της πολυαναμενόμενης Alfa Romeo Tonale. Με την Tonale, η Alfa Romeo, προχωρά σε μια ριζική εξέλιξη της γκάμας της με το βλέμμα στη νέα εποχή της συνδεσιμότητας και της εξηλεκτρισμένης τεχνολογίας.

Η νέα Alfa Romeo Tonale ανήκει στην κατηγορία των C-SUV και ενσαρκώνει το αυθεντικό DNA της μάρκας σε κάθε επίπεδο με δυναμικό στιλ, απολαυστικό οδηγικό χαρακτήρα και καινοτόμα στοιχεία συνδεσιμότητας και εξηλεκτρισμένης κίνησης. Με το όνομα να προέρχεται από το ομώνυμο πέρασμα στις Άλπεις, η Tonale σηματοδοτεί τη συνέχεια της Stelvio, του πρώτου SUV της Alfa Romeo.

Η Alfa Romeo Tonale είναι φυσική συνέχεια του πρωτοτύπου που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το 2019. Η σχεδίαση περιλαμβάνει πολυάριθμες αναφορές στην ιστορία της μάρκας, οι οποίες αποτέλεσαν σημαντικά συστατικά της φιλοσοφίας του πρωτοτύπου και που διατήρησε το Centro Stile AlfaRomeo και στο μοντέλο παραγωγής.

Η σχεδίαση του αυτοκινήτου παραγωγής παραμένει πιστή στο πρωτότυπο, στοιχείο που επιβεβαιώνει την εξαιρετική προσπάθεια των σχεδιαστών της μάρκας, μεταξύ των οποίων είναι και ο Έλληνας Αλέξανδρος Λιώκης, lead exterior designer της Alfa Romeo Tonale. Νέα στιλιστικά στοιχεία, τα οποία έχουν άμεση σύνδεση με την ιστορία της μάρκας, όπως οι χαρακτηριστικοί τροχοί με τις 5 στρογγυλές οπές (“telephone dial”), το ανάγλυφο κάλυμμα του πίνακα οργάνων (“Cannocchiale”), το τιμόνι με τις τρεις ακτίνες και το περίγραμμα των φωτιστικών σωμάτων.

Οι συμπαγείς διαστάσεις (4,53μ. μήκος, 1,84μ. πλάτος και 1,6μ. ύψος), συνθέτουν τις αρμονικές αναλογίες μιας Alfa Romeo που συνδέει τη θρυλική κληρονομιά της μάρκας με το μέλλον της. Η χαρακτηριστική “GT Line”, η γραμμή που διατρέχει το προφίλ του αυτοκινήτου από το πίσω μέρος μέχρι και το μπροστά, θυμίζει τη μορφή της Giulia GT, ενώ οι κομψοί όγκοι φέρνουν στη σκέψη θρυλικά μοντέλα όπως η 8C Competizione. Στο εμπρός μέρος το “Trilobo” -η χαρακτηριστική τριγωνική μάσκα- και το “Scudetto”-η σύνθεση της μάσκας με τους εκατέρωθεν αυτής αεραγωγούς- κυριαρχούν, δίνοντας μια ξεχωριστή και άμεσα αναγνωρίσιμη παρουσία στο δρόμο.

Τα 3 συν 3 φωτιστικά σώματα τεχνολογίας Full-LED Adaptive Matrix, είναι εμπνευσμένα από την SZ Zagato και το πρωτότυπο Proteo. Εξελιγμένα σε συνεργασία με την Marelli, το τρία τμήματα δημιουργούν μια χαρακτηριστική φωτεινή υπογραφή που είναι ορατή στο φως και στο σκοτάδι. Εκτός από ξεχωριστό στιλ, τα φωτιστικά σώματα διαθέτουν δύο προηγμένες τεχνολογίες. Η πρώτη είναι η “Adaptive Driving Beam”, η οποία αυτόματα προσαρμόζει τα φώτα σύμφωνα με την ταχύτητα και τις συνθήκες οδήγησης, ενώ η δεύτερη με την ονομασία “Glare-Free High Beam Segmented Technology”, αυτόματα αναγνωρίζει την κίνηση ώστε να μην «τυφλώνει» τα άλλα οχήματα, ενώ παράλληλα στις στροφές βελτιώνει το φωτισμό για μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια.

Το εσωτερικό είναι σχεδιασμένο με γνώμονα την εργονομία, με την εστίαση να βρίσκεται στον οδηγό, ο οποίος έχει εύκολη πρόσβαση σε όλα τα χειριστήρια. Το χαρακτηριστικό σχήμα του καλύμματος του πίνακα οργάνων (“Cannocchiale”) που δίνει την αίσθηση δύο μεγάλων στρογγυλών αναλογικών οργάνων, το τριάκτινο σπορ τιμόνι, τα “paddles” από αλουμίνιο για τις αλλαγές του αυτόματου κιβωτίου και οι στρογγυλοί αεραγωγοί αποτελούν τη μοντέρνα εξέλιξη άμεσα αναγνωρίσιμων στοιχείων της Alfa Romeo.

Τεχνολογία και συνδεσιμότητα

Η Alfa Romeo Tonale εφοδιάζεται με τα πλέον προηγμένα συστήματα τεχνολογίας, προσφέροντας υψηλά επίπεδα άνεσης και ασφάλειας, διατηρώντας παράλληλα την οδηγική απόλαυση μιας Alfa Romeo.

Τα νέα χαρακτηριστικά στην Alfa Romeo Tonale περιλαμβάνουν το ενσωματωμένο σύστημα φωνητικών εντολών/βοήθειας, Amazon Alexa, αλλά και το “Secure Delivery Service”, όπου το όχημα μπορεί να δηλωθεί ως το σημείο παράδοσης μιας αποστολής, με το αυτοκίνητο να ξεκλειδώνει για να αφήσει ο διανομέας το πακέτο και στη συνέχεια να το κλειδώνει και πάλι με απόλυτη ασφάλεια. Βεβαίως το σύστημα επιτρέπει την επίβλεψη του οχήματος από απόσταση μέσω του κινητού τηλεφώνου, αλλά και τη λειτουργία ή ρύθμιση λειτουργιών μέσω του κινητού, όπως το κλείδωμα/ξεκλείδωμα, η λειτουργία του συστήματος κλιματισμού, τα φώτα, κτλ.

Στο βασικό εξοπλισμό της Tonale περιλαμβάνεται το νέο σύστημα πολυμέσων, με προσαρμοζόμενο σύστημα Android, αναβαθμίσεις Over-the-Air (OTA) μέσω ασύρματων δικτύων, αλλά και υπηρεσίες που προσφέρονται ώστε το όχημα να είναι πάντα ενημερωμένο με τις τελευταίες εξελίξεις. Το σύστημα περιλαμβάνει τον πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων με οθόνη 12,25 ιντσών και την κεντρική οθόνη αφής των 10,25 ιντσών με ειδική σχεδίαση ώστε να παρέχει όλες τις πληροφορίες στον οδηγό, χωρίς να αποσπά την προσοχή του από το δρόμο. Με συνολική διάσταση 22,5 ιντσών, οι δύο οθόνες TFT προσφέρουν την κορυφαία εμπειρία χρήσης στην κατηγορία.

Η τεχνολογία στην Tonale βρίσκεται επίσης στην κορυφή, με τα νέα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης να προσφέρουν δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2. Η ρύθμιση των συστημάτων βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τη φιλοσοφία της Alfa Romeo όπου ο οδηγός βρίσκεται στο επίκεντρο, με την λειτουργία τους να μην αφαιρεί χαρακτήρα από την οδηγική αίσθηση. Τα συστήματα ADAS της Tonale περιλαμβάνουν εκτός των άλλων τα:

  • “Intelligent Adaptive Cruise Control” (IACC): που διατηρεί αυτόματα σταθερή την ταχύτητα ή την μεταβάλει με βάση την κίνηση μπροστά από το όχημα.
  • “Lane Centering” (LC) και “Traffic Jam Assist”: που αυτόματα διατηρεί την ταχύτητα και την πορεία του οχήματος στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας και σε απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα.
  • “Autonomous Emergency Braking”: που προειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης και αν χρειαστεί ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα. Το σύστημα λειτουργεί και στην περίπτωση πιθανής σύγκρουσης με πεζό η ποδηλάτη.
  • “Drowsy Driver Detection”: που προειδοποιεί σε περίπτωση που διαπιστώσει κόπωση του οδηγού.
  • “Blind Spot Detection”: που ανιχνεύει την κίνηση στα τυφλά σημεία, ενώ προειδοποιεί και στους ελιγμούς στάθμευσης σε συνεργασία με την κάμερα 360ο υψηλής ανάλυσης.

Νέα εξηλεκτρισμένα μηχανικά σύνολα

H Tonale είναι διαθέσιμη με δύο επίπεδα εξηλεκτρισμένης κίνησης: Hybrid και Plug-in Hybrid. Με την Tonale για πρώτη φορά παρουσιάζεται ο νέος κινητήρας Hybrid VGT (Variable-Geometry Turbo) των 160 ίππων, μια αποκλειστική για την Alfa Romeo επιλογή. Ο νέος κινητήρας με τον στροβυλοσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας συνδυάζεται με ένα νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη TCT της Alfa Romeo 7 σχέσεων και έναν ηλεκτροκινητήρα “P2” 48V, με απόδοση 15 kW και 55 Nm ροπής.

Ο συγκεκριμένος ηλεκτροκινητήρας επιτρέπει την κίνηση του αυτοκινήτου ακόμα και όταν ο θερμικός κινητήρας των 1,5 λίτρων είναι εκτός λειτουργίας. Με αυτό τον τρόπο, η Alfa Romeo προσφέρει με ένα σύστημα 48V αυξημένες δυνατότητες αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης, όπως για παράδειγμα στην εκκίνηση από ένα φανάρι ή στους ελιγμούς στάθμευσης. Με το μοντέλο διαθέσιμο θα είναι και ένα αντίστοιχο σύστημα με απόδοση 130 ίππων, το οποίο επίσης θα διαθέτει αυτόματο κιβώτιο TCT 7 σχέσεων, ηλεκτροκινητήρα “P2” 48V και δυνατότητες κίνησης αμιγώς ηλεκτρικά.

Στην κορυφή της γκάμας θα βρίσκεται η αποκλειστική για την Tοnale έκδοση Plug-in Hybrid Q4, με απόδοση 275 ίππων, επιτάχυνση 0-100χλμ./ώρα σε μόλις 6,2 δλ. και αυτονομία για αμιγώς ηλεκτρική κίνησης έως 80χλμ. στον αστικό κύκλο (περισσότερα από 60χλμ. σε μικτές συνθήκες).

Το σύστημα αποτελείται από έναν Turbo βενζινοκινητήρα 1,3 λίτρων απόδοσης 180 ίππων που κινεί τους εμπρός τροχούς και έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα μέγιστης απόδοσης 90 kW που κινεί τους πίσω τροχούς.  H Plug-in Hybrid Tonale Q4 εφοδιάζεται με μπαταρία 15,5 kWh που μπορεί να παρέχει ισχύ έως και 100 kW και η οποία φορτίζει πλήρως σε λιγότερο από 2,5 ώρες σε φορτιστή ισχύος 7,4 kW. Το Plug-in Hybrid Q4 διαθέτει τη δυνατότητα μετάδοσης της κίνησης και στους τέσσερις τροχούς, ανεξάρτητα από το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, εξασφαλίζοντας κορυφαία επίπεδα ασφάλειας και οδηγικής απόλαυσης.

Τη γκάμα κινητήρων της Tonale συμπληρώνει ο νέος diesel κινητήρας των 1,6 λίτρων, με απόδοση 130 ίππους και 320 Nm ροπής, o οποίος συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη TCT της Alfa Romeo των 6 σχέσεων.

Κορυφαίες μηχανολογικές λύσεις

Στον τομέα τον αναρτήσεων, η Tonale χρησιμοποιεί πλήρως ανεξάρτητη ανάρτηση τύπου MacPherson σε όλους τους τροχούς και αμορτισέρ τεχνολογίας FSD (Frequency Selective Damping) που εξελίχθηκαν σε συνεργασία με την Koni. Η κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς στην έκδοση Plug-in Hybrid Q4 και στους εμπρός τροχούς στις εκδόσεις Hybrid και diesel, οι οποίες εφοδιάζονται και με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης. Διαθέσιμη είναι και η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση “Dual Stage Valve” με δύο επιλογές λειτουργίας (Comfort, Sport), η οποία συνεργάζεται με το σύστημα παραμετροποίησης D.N.A. που εφοδιάζει όλες τις εκδόσεις της Tonale.

Η Alfa Romeo Tonale θα κατασκευάζεται σε μια νέα γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο “Giambattista Vico” της Stellantis στο Pomigliano d’Arco στη Νάπολη.

Οι παραγγελίες της Tonale αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Απρίλιο με την αποκλειστική ειδική έκδοση λανσαρίσματος, “EDIZIONE SPECIALE”.