Αυτή είναι η ηλεκτρική Lotus Evija των 2.000 PS (video)


Η Evija θα είναι το πιο δυνατό αυτοκίνητο παραγωγής του κόσμου. Και βεβαία και ένα από τα πιο γρήγορα τόσο από στάση όσο και εν κινήσει.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 17/7/2019

Πρεμιέρα για το πρώτο ηλεκτρικό hyper car βρετανικής προέλευσης, που δεν είναι άλλο από την Lotus Evija. Η οποία είχε αρχικά ονομαστεί Type 130, με το 130 να σημαίνει πως θα κατασκευαστεί μόλις σε 130 αντίτυπα. Κάθε ένα από τα οποία θα κοστίζει 1,7 εκατομμύρια λίρες, ενώ προκειμένου να κλείσει κανείς μια -η παραγωγή θα ξεκινήσει μέσα στο 2020- απαιτείται προκαταβολή 250.000 λιρών.

Η βάση της Evija είναι ένα μονοκόκ πλαίσιο από ανθρακονήματα, το πρώτο σε μοντέλο της Lotus, που βοηθά προκειμένου το βάρος σύμφωνα με την παράδοσης της βρετανικής εταιρείας να κρατηθεί όσο πιο χαμηλά γίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση στα εξαιρετικά για EV 1.680 kg.

Η μπαταρία είναι τοποθετημένη στο κέντρο, παραπέμποντας στα μοντέλα της μάρκας με τον κινητήρα στο κέντρο, έχει 70 kWh/ 2.000 kW και σε φορτιστή 350 kW απαιτούνται μόλις 18 λεπτά για την πλήρη φόρτισή της. Η μπαταρία ιόντων λιθίου τροφοδοτεί τέσσερις ηλεκτροκινητήρες με απόδοση 500 PS ο καθένας. Έτσι συνδυαστικά η απόδοση φτάνει τα 2.000 PS και τα 1.700 Nm, γεγονός που καθιστά την Evija το πιο ισχυρό μοντέλο παραγωγής στον κόσμο.

Ανάλογες είναι φυσικά και οι επιδόσεις, με το 0-100 km/h να ολοκληρώνεται σε λιγότερα από 3,0 sec και την τελική ταχύτητα να ξεπερνά τα 320 Km/h, τιμή εντυπωσιακή για ηλεκτρικό μοντέλο. Φυσικά με αυτές τις επιδόσεις ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην αεροδυναμική, ενώ υπάρχουν συνολικά πέντε προγράμματα οδήγησης, τα Range, City, Tour, Sport και Track. Όσο για την αυτονομία της Lotus Evija φτάνει τα 400 km κατά WLTP.