Αυτή είναι η… Panamera της δεκαετίας του ’50


Η τετράθυρη Porsche 356 είναι φυσικά μια και μοναδική και είχε κατασκευαστεί για το γάμο της κόρης του συλλέκτη John Dixon

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 11/11/2019

Τη δεκαετία του ’50 η Porsche ήταν ακόμα στα σπάργανα και προσπαθούσε να καθιερωθεί κατασκευάζοντας σπορ μοντέλα, με βάση την 356 που βασιζόταν στο Σκαραβαίο της VW και μετέχοντας συστηματικά σε αγώνες προκειμένου να χτίσει το όνομά της.

Φυσικά ούτε λόγος δεν γινόταν για κάποιο άλλο μοντέλο, άλλωστε δεν υπήρχαν και οι πόροι, οπότε η τετράθυρη και επιμηκυμένη 356, που μπορεί να θεωρηθεί ως μιας πρωτόγονη Panamera μιας άλλης εποχής, δεν είναι δημιούργημα από το Zuffenhausen. Προέκυψε έπειτα από παραγγελία του γνωστού τότε συλλέκτη John Dixon για το γάμο της κόρης του στην καροσερία Egyptian Custom Body στο Dayton του Ohio.

Η βάση του ήταν μια από τις πρώτες και άρα από τις πιο σπάνιες 356 Coupe που έχουν κατασκευαστεί, οι οποίες ξεχωρίζουν από τις μεταγενέστερες από το σχήματος V παρμπρίζ του, αλλά και από τα μηχανικά φλας στις μεσαίες κολώνες τους.

Προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση του μεταξονίου προστέθηκε ένα σημαντικού μεγέθους τμήμα στο πλαίσιο. Το εμπρός μέρος διαφέρει ελάχιστα από το στάνταρ της 356, ενώ για τη δημιουργία του πίσω έχουν χρησιμοποιηθεί τμήματα από διάφορα αυτοκίνητα, χωρίς να γνωρίζουμε από ποια συγκεκριμένα.

Η μετατροπή πάντως είναι επιτυχημένη, ενώ ακόμα και το λογότυπο Limousine που υπάρχουν είναι με μια γραμματοσειρά που μοιάζει πάρα πολύ με την εργοστασιακή της Porsche. Όσο για τον κινητήρα προέρχεται από τη μεταγενέστερη 912.