Αυτή η επιβατική έκδοση του VW Τ1 είναι ηλεκτρική!


Με τον κινητήρα του e-UP! η απόδοσή του ανεβαίνει από τα 44 PS του κλασικού αερόψυκτου boxer στα 83 PS.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 20/3/2020

To κλασικό βαν της Volkswagen, το T1, που είχε παρουσιαστεί πριν από 70 ολόκληρα χρόνια έχει αποκτήσει στην πορεία και μια επιβατική έκδοση ονόματι Samba με πολλές γυάλινες επιφάνειες. Σαν κι αυτό των φωτογραφιών  μας, που είναι μοντέλο του του 1966, κυκλοφόρησε 50 χρόνια στους δρόμους των ΗΠΑ και επέστρεψε διαλυμένο στη Γερμανία. Όπου η Volkswagen Επαγγελματικά το αναπαλαίωσε και σε συνεργασία με την E-Classics το μετέτρεψε σε ηλεκτρικό.

Ανοίγοντας λοιπόν στο πίσω μέρος το κάλυμμα του κινητήρα δεν υπάρχει πλέον ο αναιμικός boxer αλλά το ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης του e-UP! που με τα 83 PS του και τα 212 Nm του έχει σχεδόν διπλάσια απόδοση από το επίπεδο σύνολο βενζίνης των 44 PS. Που εξασφάλιζε στο Samba μια τελική ταχύτητα 105 km/h, ενώ τώρα πιάνει άνετα τα 130 και εκεί περιορίζεται ηλεκτρονικά.

Η μπαταρία έχει τοποθετηθεί στο δάπεδο, είναι 45 kWh και είναι αυτή της βασικής έκδοση του νέου ID.3. Εξασφαλίζει μια αυτονομία της τάξης των 200 km, ενώ σε ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος με ισχύ 50 kW φορτίζεται μέχρι το 80% της χωρητικότητάς της σε μόλις 40 λεπτά.

Η μετατροπή σε ηλεκτρικό κοστίζει σχεδόν 65.900 ευρώ, ενώ συνολικά το πλήρως αναπαλαιωμένο VW T1 Samba, που επιπλέον έχει και καινούργιες αναρτήσεις μπροστά και πίσω και αναβαθμισμένα φρένα, είναι περίπου 50.000 ευρώ πιο ακριβό σε σχέση με ένα αντίστοιχο με τον boxer στο πίσω μέρος του.