Αυτή η Ferrari 412P μπορεί να «πιάσει» μέχρι και 40 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία (photos)


Μία κλασική, αγωνιστική Ferrari 412P του 1967 βγαίνει στο «σφυρί» κι έρχεται να ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια δολάρια.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: BONHAMS
  • 24/7/2023

Η Ferrari 412P είναι ένα από τα εμβληματικά αγωνιστικά αυτοκίνητα που έγραψε ιστορία τη δεκαετία του '60. Έκανε ντεμπούτο το 1967, με στόχο να συμμετάσχει σε αγώνες αντοχής, έχοντας σχεδιασμό από την Pininfarina. Κάτω από το καπό, θα βρει κανείς έναν κινητήρα V12 χωρητικότητας 4,0 L και απόδοσης 420 PS, που ήταν αρκετά υψηλή για τα δεδομένα της εποχής, ακόμα και για αγωνιστικό όχημα. 

Η 412P Berlinetta δεν ήταν, όμως, μόνο ένα όμορφο αυτοκίνητο με εξαιρετικές επιδόσεις. Κατάφερε να κυριαρχήσει από νωρίς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIA, ενώ πωλήθηκε και σε ιδιώτες, όπως η ομάδα Col. Ronnie Hoare's Team, που στα χέρια των Richard Atwood και Lucien Bianchi πήρε τη νίκη στα 1000 χιλιόμετρα του Σπα, στο Βέλγοο, για να κατακτήσει τον τίτλο των κατασκευαστών.

Το ίδιο σασί, που τώρα τίθεται σε δημοπρασία από τον οίκο Bonhams, με τον αριθμό 0854 έτρεξε στις 24 ώρες του Le Mans και στον 6ωρο αγώνα του Brands Hatch την ίδια χρονιά, πριν το αγοράσει ο David Piper. O Piper έτρεξε με αυτό στα 1000 χιλιόμετρα του Παρισιού, και στους αγώνες αντοχής στο Κιαλάμι και το Κέιτ Τάουν την περίοδο 1968-1969, ενώ κέρδισε σε Νυρεμβέργη, Χόκενχαϊμ και Σουηδία.

Το 1969, το αυτοκίνητο περιήλθε στην κατοχή του Chrid Cord, εγγονού του E. L. Cord που ίδρυσε την ομώνυμη αυτοκινητοβιομηχανία. Από εκεί κι έπειτα, άλλαξε αρκετές φορές χέρια, μέχρι να φτάσει στον τωρινό ιδιοκτήτη της, ο οποίος και την θέτει προς πώληση.

Το αγωνιστικό πέρασε ανακατασκευή και ντύθηκε ξανά στο livery που έφερε όταν έτρεχε με την Col. Ronnie Hoare's Team, οπότε όποιος το αγοράσει θα το έχει σε άριστη κατάσταση.