Αυτό είναι το αρχικό πρωτότυπο του Pontiac Banshee και πωλείται


Στην ουσία πρόκειται για έναν μουσειακό κομμάτι, που μόνο από τύχη δεν καταστράφηκε όταν το όλο πρότζεκτ απορρίφθηκε.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 21/4/2020

To Pontiac Banshee είναι μάλλον άγνωστο ακόμα και στους γνώστες της αμερικάνικης αυτοκινητικής ιστορίας και κατά πάσα πιθανότητα το έχουν ξεχάσει και στην General Motors. Και αυτό γιατί από τότε που δημιουργήθηκε του πρωτότυπο των φωτογραφιών μας, το 1964, έχει περάσει μισό και πλέον αιώνας.

Το Banshee, λοιπόν, ήταν τότε γνωστό ως πρότζεκτ XP-833 και ο στόχος ήταν να αποτελέσει την απάντηση της GM στη Ford Mustang και τη διαγραφόμενη επιτυχία της. Υπεύθυνος για το Banshee δεν ήταν άλλος από το John De Lorean που έμεινε για διαφορετικό βέβαια λόγο στην ιστορία, ο οποίος αν κρίνουμε από την εμφάνισή του πρωτότυπου είχε κάνει πολύ καλή δουλειά.

Τελικά ίσως αυτό να αποτέλεσε και το λόγο απόρριψης του Pontiac Banshee, καθώς οι επικεφαλής της General Motors φοβήθηκαν πως ενδεχόμενα να έκοβε πωλήσεις από το super car του ομίλου της Corvette. Το πρωτότυπο, συνολικά είχαν κατασκευαστεί δύο και αυτό είναι το πρώτο, διασώθηκε από την καταστροφή πολύ απλά γιατί ένας υπάλληλος της GM εκδήλωσε το ενδιαφέρον να το αγοράσει, όπως και έγινε.

Το Banshee είναι λειτουργικό με έναν εξακύλινδρο σε σειρά κάτω από το μακρύ καπό του, ο οποίος συνδυαζόταν με ένα αυτόματο κιβώτιο τεσσάρων σχέσεων. Συνολικά έχει μόλις 1.498 μίλια στο κοντέρ, καθώς απλά πήγαινε από αντιπροσωπεία σε αντιπροσωπεία. Μετά το θάνατο του ιδιοκτήτη του είναι προς πώληση έναντι 750.000 δολαρίων.