Αυτό είναι το ταμπλό του νέου Renault Clio (video)


Πριν την ολική αποκάλυψη οι Γάλλοι έδωσαν τα πρώτα στοιχεία για το σύγχρονο ταμπλό της νέας τους «μούσας».

  • 28/1/2019

«Το νέο Clio είναι πολύ σημαντικό για εμάς, καθώς πρόκειται για το best-seller της κατηγορίας του και το 2ο πιο επιτυχημένο μοντέλο στην Ευρώπη, ανάμεσα στα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών. Το Clio είναι ένα σύμβολο, και η νέα γενιά του συγκεντρώνει τα καλύτερα χαρακτηριστικά από όλες τις προηγούμενες» δηλώνει μεταξύ άλλων ο Laurens van den Acker, αντιπρόεδρος και υπεύθυνος εταιρικού σχεδιασμού.

Όπως μπορούμε να δούμε και από τις φωτογραφίες (αλλά και από το βίντεο στο τέλος του άρθρου) στόχος των σχεδιαστών ήταν να δημιουργήσουν το πιο high-tech εσωτερικό στην κατηγορία. Και όπως μπορούμε να δούμε το πετυχαίνουν σε μεγάλο βαθμό εστιάζοντας στη νέα «ελεύθερη» touch-screen με στιλ tablet και στον ψηφιακό πίνακα οργάνων όταν η εργονομία φαίνεται να κινείται σε κορυφαία επίπεδα.  

Η Renault αποκαλεί το νέο ταμπλό του Clio ως «Smart Cockpit» και ένα από τα βασικά στοιχεία του είναι όπως είπαμε η οθόνη αφής 9,3’’ του συστήματος multimedia, η οποία και αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει εξοπλίσει ποτέ κάποιο μοντέλο της Renault. Στραμμένη προς την πλευρά του οδηγού, η οθόνη, με τη λειτουργία EASY LINK, συγκεντρώνει όλες τις multimedia, infotainment και navi λειτουργίες, καθώς και τις ρυθμίσεις του συστήματος παραμετροποίησης του οχήματος MULTI-SENSE.

Για πρώτη φορά, το νέο CLIO εφοδιάζεται με ψηφιακό πίνακα οργάνων, που αντικαθιστά τις αναλογικές εφαρμογές. Αυτή η τεχνολογία προέρχεται απευθείας από τις μεγαλύτερες κατηγορίες με μέγεθος από 7 έως 10 ίντσες. Η έκδοση με την οθόνη των 10 ιντσών θα περιλαμβάνει ακόμα και προβολή του συστήματος πλοήγησης, ενώ σε συνδυασμό με την  κεντρική οθόνη των 9,3 ιντσών το νέο Clio πλέον διαθέτει τις μεγαλύτερες οθόνες στην κατηγορία του.

Σύμφωνα με την Renault ταμπλό χωρίζεται σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο το άνω τμήμα του είναι καλυμμένο με αφρώδες (soft touch) πλαστικό υψηλής ποιότητας. Το δεύτερο επίπεδο είναι και αυτό καλυμμένο με μαλακό πλαστικό, ενώ προσφέρει και υψηλό επίπεδο customization. Τέλος, το κατώτερο τμήμα του ταμπλό φιλοξενεί πιο χρηστικά στοιχεία, όπως το ντουλαπάκι του συνοδηγού.

Το νέο, πιο κομψό τιμόνι, έχει πιο συμπαγείς διαστάσεις, κάνοντας χρήση ενός πιο συμπαγούς μοντέλου αερόσακου, συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο, βελτιώνοντας έτσι την οπτική επαφή του οδηγού στο ταμπλό και τις πληροφορίες του πίνακα οργάνων.

Τα καθίσματα του νέου Renault CLIO συναντώνται σε μοντέλα μεγαλύτερης κατηγορίας. Προσφέρουν καλύτερη στήριξη, αφού διαθέτουν μεγαλύτερη έδρα, και σχήμα που «αγκαλιάζει» καλύτερα το σώμα. Ο μελλοντικός κάτοχος ενός νέου Clio θα μπορεί να διαμορφώσει το αυτοκίνητο αξιοποιώντας ένα εύρος πακέτων εξατομίκευσης  (με 8 θέματα εσωτερικής διακόσμησης και κρυφό φωτισμό σε 8 διαφορετικές αποχρώσεις) για την κεντρική κονσόλα, το ταμπλό, τις επενδύσεις στις πόρτες, το τιμόνι και τα υποβραχιόνια.

Δείτε το παραπάνω βίντεο για το εσωτερικό του νέου Renault Clio του οποίου σύντομα αναμένονται και οι φωτογραφίες του αμαξώματος. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε έως τώρα αισθητικά το νέο Clio θα προσανατολίζεται στο μεγαλύτερο Megane. Έτσι θα έχει και αυτό μια παραλλαγή των χαρακτηριστικών πίσω φώτων του τελευταίου που θα το κάνουν άμεσα αναγνωρίσιμο και το βράδυ.​ Το νέο Clio θα χρησιμοποιεί το πλαίσιο CMF-B στο οποίο βασίζεται και το νέο Nissan Micra, ενώ ο εισαγωγικός κινητήρας θα είναι ένας turbo 1.000 cc. Το επόμενο βήμα θα είναι ο νέος τετρακύλινδρος των 1.330 cc ενώ δεν θα λείπει ούτε ο diesel των 1.500 cc.