Αυτόνομη οδήγηση από τη Ford, το 2021


Το πολυαναμενόμενο Mustang Mach-E δεν θα αποτελέσει το επόμενο βήμα της εταιρίας μόνο στον τομέα της ηλεκτροκίνησης αλλά και σε αυτόν της αυτόνομης οδήγησης.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 18/6/2020

Όπως όλα δείχνουν, μέχρι τα τέλη του 2021 η Ford θα κάνει και αυτή το μεγάλο βήμα στην αυτόνομη οδήγηση. Χάρη στο σύστημα Active Drive Assist θα μπορεί να προσδώσει στη νέα Mustang Mach-E τη δυνατότητα να κινείται αυτόνομα, χωρίς οδηγό. Το εν λόγω σύστημα θυμίζει αρκετά σε φιλοσοφία το Super Cruise της General Motors και χρησιμοποιεί μία σειρά από αισθητήρες, καθώς και υψηλής ανάλυσης χάρτες με ενσωματωμένες πληροφορίες.  

Αυτή τη στιγμή η Ford έχει καταγράψει και αναλύσει δεδομένα από 160.000 χλμ, στο οδικό δίκτυο της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ, Καναδάς). Συνεχίζει όμως ώστε να καλύψει όσο το δυνατό περισσότερους δρόμους, ενώ κάποια στιγμή λογικά θα περάσει και στην Ευρώπη. Για να το αποκτήσει κανείς θα πρέπει αρχικά να παραγγείλει τη Mustang Mach-E, επιλέγοντας να αγοράσει και το πακέτο Active 2.0 Prep. Κατόπιν, από τα μέσα του 2021 όπου η Ford θα διαθέσει το ανάλογο λειτουργικό, θα πρέπει να το εγκαταστήσει είτε σε κάποιο εξουσιοδοτημένο συνεργείο, είτε με μία over-the-air αναβάθμιση λογισμικού.

Οι ιθύνοντες της εταιρίας θεωρούν ότι το Active Drive Assist είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, σε σχέση με ανάλογα συστήματα της αγοράς. Ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι σίγουρα οι πληροφορίες που μπορεί να αντλήσει από τις προχαρτογραφημένες περιοχές. Ένα άλλο έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας, που είναι πιο φιλικός στο χρήστη. Ανά πάσα ώρα και στιγμή ο οδηγός θα μπορεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, κουνώντας απλά το τιμόνι.

Αντίστοιχα, το όλο σύστημα θα φροντίζει να μην χαλαρώνει και τελείως ο οδηγός πίσω από αυτό. Ασχέτως του αν τα ηλεκτρονικά αναλαμβάνουν τα πάντα για την κίνηση, είναι σημαντικό ο οδηγός να έχει και αυτός το νου του στο δρόμο. Μία κάμερα υπερύθρων θα βρίσκεται στραμμένη προς αυτόν, παρακολουθώντας τα μάτια του. Εάν το σύστημα αντιληφθεί ότι η προσοχή του ξεφεύγει πολύ, τότε θα τον επαναφέρει στην τάξη.