Bajaj Qute: Πώς είναι το φθηνότερο αυτοκίνητο στον κόσμο (Video)


Τη δόξα του Tata Nano ζήλεψε ένα low budget όχημα που έλκει επίσης την καταγωγή του από την Ινδία και διαθέτει έναν μικρό κινητήρα και ένα εξίσου λιλιπούτειο αμάξωμα.

  • 17/5/2021

Πόσοι θυμάστε το Tata Nano; Το φθηνότερο αυτοκίνητο στον κόσμο με καταγωγή από την Ινδία που παρουσιάστηκε πίσω στο 2008, αλλά ποτέ δεν εκπλήρωσε τους στόχους παραγωγής της Tata Motors και τελικά έληξε άδοξα την πορεία του δέκα χρόνια αργότερα.

Σήμερα η πρόκληση ενός εξαιρετικά φθηνού οχήματος έρχεται και πάλι από την Ινδία. Το Bajaj Qute, το τέκνο της ινδικής Bajaj Auto είναι το φθηνότερο αυτοκίνητο στον κόσμο. Αλλά μπορούμε να το πούμε ένα πραγματικό αυτοκίνητο; Η απάντηση είναι ένα ηχηρό όχι.

Νομικά, με βάση την έγκριση τύπου στη Νότια Αφρική που κυκλοφορεί ήδη, το Bajaj Qute περιγράφεται ως ένα τετράτροχο. Και σίγουρα είναι έτσι. Ακόμα και στην Ευρώπη, όπου πήρε έγκριση τύπου, το Qute πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές Euro4, ως προς τα δεδομένα των «τετράκυκλων». Ανήκει δηλαδή στην κατηγορία L7e-CP, στα τετράτροχα οχήματα - μικροαυτοκίνητα για μεταφορά επιβατών, ένα παρακλάδι της οικογένειας των τρίκυκλων - τετράκυκλων μοτοσικλετών (τις γνωστές «γουρούνες»). Με ένα 5τάχυτο σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων που λειτουργεί σαν μοτοσικλέτας (αν και με κανονικό πεντάλ συμπλέκτη, αντί για χειροκίνητο) και κινητήρα 216 κυβικών εκατοστών, υπάρχει έλλειψη ισχύος που μοιάζει με μοτοσυκλέτα.

Και όμως το Qute επιτρέπεται νόμιμα να κινηθεί στον αυτοκινητόδρομο. Σίγουρα όμως δεν θα θέλατε να κάνετε ένα ταξίδι με αυτό. Ο κινητήρας των 216 κ.εκ. έχει απόδοση μόλις 8,08 kW (10,835 ίππους) και 18,9 Nm ροπής, πράγμα που σημαίνει τελική ταχύτητα μόλις 70 χλμ/ώρα. Αν και το πολύ χαμηλό βάρος κάτω από 450 κιλά σώζει κάπως την κατάσταση. Με το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης στις εθνικές οδούς να φτάνει τα 120 χλμ/ώρα και να μην υπάρχει κανένα ίχνος παθητικής ή ενεργητικής ασφάλειας, δεν αισθάνεται και πολύ άνετα ούτως ή άλλως.

«Νομίζω ότι η μεγαλύτερη ανησυχία εδώ για μένα είναι ο κίνδυνος ανατροπής. Αισθάνεσαι πραγματικά ότι θα ανατραπεί πολύ εύκολα», λέει ο οδηγός του.

Ωστόσο, το Qute δεν είναι απόλυτο χάσιμο χρόνου. «Σύμφωνα με την εμπειρία μου από το γεγονός ότι το οδήγησα για λίγο στο Κέιπ Τάουν, είναι εντάξει στην κυκλοφορία εντός πόλης σε δρόμους όπου το όριο ταχύτητας είναι μέχρι 60 χλμ/ώρα», λέει ο De Siena. «Είναι πραγματικά εντάξει. Δεν περίμενα να είναι, αλλά είναι αρκετά γρήγορο στην εκκίνηση, είναι αρκετά γρήγορο στις αλλαγές ταχυτήτων, φτάνει στα 60 χλμ/ώρα αρκετά γρήγορα.»

Με τιμή στα 75.000 ράντ (5.300 δολάρια), ωστόσο, δεν είναι αρκετά φθηνό για να έχει νόημα. Όταν με το ίδιο χρηματικό ποσό θα μπορούσατε επίσης να αποκτήσετε ένα μεταχειρισμένο σουπερμίνι που μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα. Ίσως να μπορούσαμε να το φανταστούμε σαν πιο ιδανικό υποστηρικτικό μέσο μετακίνησης σε μία εξοχική κατοικία, στην επαρχία ή στη νησιωτική χώρα.

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου.