Βαρύ πρόστιμο για την Porsche


Η εισαγγελία της Στουτγάρδης εξέδωσε πρόστιμο της τάξης των 535 εκατομμυρίων ευρώ στην γερμανική εταιρία σχετικά με την παραποίηση εκπομπής ρύπων.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 8/5/2019

Ένα ακόμη οικονομικό πλήγμα δέχεται μία ακόμη μάρκα του γερμανικού ομίλου αφού η Porsche θα χρειαστεί να καταβάλλει αυτό το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στις αρχές. Ο λόγος αφορά για μία ακόμη φορά στο περιβόητο Dieselgate αφού έρευνα αρμόδιας επιτροπής κατέληξε πως ορισμένα μοντέλα της μάρκας μετά το 2009 είχαν μεγάλη απόκλιση από τις πραγματικές εκπομπές ρύπων.

Η Porsche πήρε θέση με επίσημη ανακοίνωσε τονίζοντας πως από πέρυσι έχει σταματήσει την διάθεση τέτοιων μοντέλων και πως αυτή σαν μάρκα ποτέ δεν εξέλιξε ή κατασκεύασε «πειραγμένους» πετρελαιοκινητήρες.

"Η ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της υπόθεσης ντίζελ", αναφέρει η Porsche. "Το φθινόπωρο του 2018, η Porsche ανακοίνωσε την πλήρη απόσυρσή της από το πετρέλαιο και επικεντρώνεται στην εξέλιξη κινητήρων βενζίνης, υβριδικών κινητήρων υψηλών αποδόσεων και της ηλεκτροκίνησης”, συνεχίζει στην ανακοίνωση της η εταιρεία.

Υπενθυμίζεται πως το σκάνδαλο έφεραν στην επιφάνεια οι αρχές όταν αποκάλυψαν τον στις 18 Σεπτεμβρίου του 2015 παραποίηση εκπομπών ρύπων σε μοντέλα της Volkswagen. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της αυτοκινητοβιομηχανίας κόστισε στο VW Group 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε ποινές και πρόστιμα.

Η ποινή καλύπτει την πώληση αυτοκινήτων Porsche από το 2009 που ήταν εξοπλισμένα με κινητήρες V6 και V8 από την Audi. Οι VW, Porsche και Audi πωλούσαν αυτοκίνητα ντίζελ που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές εκπομπής ρύπων και έδειχναν φαινομενικά χαμηλότερες.