BMW: Αυξημένες πωλήσεις το 2021, μειωμένο περιθώριο κέρδους το 2022


Η BMW ανακοινώνει αυξημένες πωλήσεις για το 2021, ενώ μειώνει τις προβλέψεις της για το περιθώριο κέρδους του 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Bλέπει διπλασιασμό των πωλήσεων ηλεκτρικών μοντέλων μέσα στο 2022.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: BMW
  • 16/3/2022

Η BMW ανακοίνωσε τα επίσημα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2021 σε μία διαδικτυακή παρουσίαση που έλαβε χώρα νωρίτερα σήμερα. Σε αυτή μίλησε ο CEO του BMW Group, Oliver Zipse, και ανέλυσε τα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου μαζί με τα μελλοντικά του σχέδια.

Το BMW Group ανακοίνωσε συνολικά κέρδη προ φόρων 16,06 δισεκατομμυρίων ευρώ με περιθώριο κέρδους στην κατηγορία αυτοκινήτων προ τόκων και φόρων που άγγιξε το 10,3%.

Οι πωλήσεις στον τομέα αυτοκινήτων του Ομίλου έφτασαν τις 2.521.514 μονάδες παγκοσμίως το 2021, με σημαντική άνοδο από το 2020. Παράλληλα, το BMW Group μείωσε τις προσδοκίες του για το περιθώριο κέρδους για το 2022, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος όπως αναμένει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού και θα επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα, η BMWπροβλέπει τώρα πως το περιθώριο κέρδους της στην κατηγορία αυτοκινήτων προ τόκων και φόρων θα κυμανθεί από 7% έως 9% λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην παραγωγή. Σημειώνεται ότι το περιθώριο κέρδους του Ομίλου για το 2021 ήταν πάνω από 10%, όπως αναφέραμε παραπάνω.

Η γερμανική εταιρεία δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να αναμένονται και άλλες διακοπές παραγωγής λόγω του πολέμου, αν και είναι σε θέση να συνεχίσει να προμηθεύεται ανταλλακτικά και εξαρτήματα από τη δυτική Ουκρανία.

Οι πωλήσεις για το 2022 αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια με το 2021, φτάνοντας τον αριθμό των περίπου 2,5 εκατομμυρίων μονάδων σύμφωνα με τη βαυαρική φίρμα. Ταυτόχρονα, οι ιθύνοντες της BMW αναμένουν διπλασιασμό των πωλήσεων των πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων του Ομίλου, οι οποίες το 2021 ξεπέρασαν τις 100.000 μονάδες παγκοσμίως. Η BMW αναμένει ότι στον στόχο του διπλασιασμού πωλήσεων των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων θα βοηθήσει και το λανσάρισμα των νέων i4 και iX SUV σε μεγάλες αγορές.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι δεν βλέπει την παγκόσμια κρίση με την έλλειψη ημιαγωγών να βελτιώνεται μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ένα πρόβλημα που έχει αδρανοποιήσει τις γραμμές παραγωγής για τη βιομηχανία σε όλο τον κόσμο ήδη από το 2020.

Η BMW ανακοίνωσε μάλιστα ότι 15 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα πρόκειται να είναι στην παραγωγή φέτος και μας έδωσε τα πρώτα teaser πριν την κυκλοφορία του νέου ηλεκτρικού πολυτελούς sedan i7 και της νέας Σειράς 7 που αναμένονται τον Απρίλιο. Η βαυαρική εταιρεία δήλωσε επίσης ότι αναπτύσσει νέα τεχνολογία μπαταριών και θα μπορούσε να επιτύχει νωρίτερα τον στόχο της να φτάσει το μισό των παγκόσμιων πωλήσεών της να αποτελείται από πλήρως ηλεκτρικά οχήματα που προς το παρόν έχει στοχεύσει να επιτύχει έως το 2030.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι οι μάρκες MINI και Rolls-Royce θα είναι πλήρως ηλεκτρικές μάρκες από το 2030.