BMW i Vision AMBY: Πολύ περισσότερα από ένα ποδήλατο


Με το BMW i Vision AMBY, το πρώτο pedelec (ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση) για αστική χρήση, το BMW Group παρουσιάζει μία λύση σε δύο τροχούς για τις πόλεις του μέλλοντος.

  • 6/9/2021

Είναι ένα από τα πέντε διαφορετικά πρωτότυπα οχήματα με τα οποία το BMW Group παρουσιάζει στην IAA Mobility το όραμά του για την ατομική κινητικότητα εντός και εκτός αστικού ιστού. Εξωτερικά, το BMW i Vision AMBY (σημαίνει “adaptive mobility”) θυμίζει e-bike, προσφέρει όμως πολύ περισσότερες δυνατότητες καθώς εξοπλίζεται με χειρόγκαζο και μαρσπιέ τύπου μοτοσικλέτας αντί για πετάλια ποδηλάτου. Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης διαθέτει τρεις κατηγορίες ταχύτητας: έως 25 km/h για ποδηλατοδρόμους, έως 45 km/h για κέντρα πόλεως και έως 60 km/h για δρόμους πολλαπλών λωρίδων και εκτός αστικών περιοχών. Τα προγράμματα ταχύτητας (speed modes) που διατίθενται για τον αναβάτη αποθηκεύονται στο app του smartphone τους. Ο αναβάτης μπορεί να επιλέγει ο ίδιος τα modes, ενώ αναγνωρίζεται αυτόματα η τοποθεσία και ο τύπος του δρόμου μέσω τεχνολογίας geofencing και η σχετική ρύθμιση της μέγιστης ταχύτητας γίνεται αυτόματα. Η μπαταρία είναι τοποθετημένη στο κέντρο του πλαισίου. Το ενεργειακό περιεχόμενο των 2.000 Wh επιτρέπει αυτονομία έως 300 km, ανάλογα με το riding mode. Χάρη στην τεχνολογία ταχείας φόρτισης, επαναφορτίζεται σε τρεις ώρες.

Η μετάδοση της ισχύος γίνεται με οδοντωτό ιμάντα, ενώ το κιβώτιο ενσωματώνεται στο σύστημα κίνησης. Ένα μονόμπρατσο ψαλίδι συνδέει τον πίσω τροχό με το πλαίσιο ενώ η διαδρομή της ανάρτησης 120 mm μπροστά και πίσω είναι ιδανική για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός πόλης σε ταχύτητες έως 60 km/h. Οι ζάντες 27,5” εφοδιάζονται με μεγαλύτερα και φαρδύτερα ελαστικά από όσο συνήθως ώστε να διασφαλίζεται εξαιρετική άνεση και ασφάλεια ακόμα και σε υψηλότερες ταχύτητες.

Το τιμόνι έχει σχεδιαστεί ως τμήμα του πλαισίου με μία λεπτή, οριζόντια φωτεινή λωρίδα LED να ενσωματώνεται σε αυτό και υπογραμμίζει την προηγμένη τεχνική εμφάνιση αυτού του τμήματος του πλαισίου. Το δε κάθετο πίσω φως LED ενσωματώνεται στον άξονα της σέλας. Κάτω από αυτό, μία οθόνη e-ink απεικονίζει το πρόγραμμα οδήγησης (riding mode) που χρησιμοποιείται. Η βιωσιμότητα δε σταματά στη φιλοσοφία του οχήματος: το πλαίσιο (δευτερογενές αλουμίνιο) μαζί με τα εξαρτήματα του τιμονιού και το κάλυμμα της μπαταρίας («floating grey polymers») μπορούν να αναγνωρίζονται με σαφήνεια καθώς κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα υλικά.

Το smartphone λειτουργεί ως κλειδί: οι χρήστες μπορούν να προετοιμάσουν το BMW i Vision AMBY για χρήση, να φορτώσουν τις αποθηκευμένες κατηγορίες αδειών οδήγησης και να εφαρμόσουν το απαιτούμενο επίπεδο ασφαλιστικής κάλυψης “on demand” από ένα app. Επίσης διατίθενται και άλλες βασικές λειτουργίες και ερωτήματα κατάστασης (π.χ. το τρέχον και προγραμματισμένο επίπεδο φόρτισης), όπως με το BMW app. Ο ηλεκτρικά ρυθμιζόμενος άξονας σέλας υπόκειται σε βιομετρική βελτιστοποίηση για να ταιριάζει με το προφίλ που είναι αποθηκευμένο στο app, και οι ρυθμίσεις γίνονται σύμφωνα με τα καταχωρημένα δεδομένα– όπως το ύψος και το μήκος των ποδιών του αναβάτη εσωτερικά – πριν την εκκίνηση.